30.08.2017 | Radek Barkman | Souhrn kola

Souhrn 6. kola: Opava poprvé prohrála, Táborsko slaví premiérovou výhru

Foto: Pavel Kacerovský (dynamocb.cz)
Praha – Po šestém kole Fortuna národní ligy už je pouze jeden tým, který dosud nepocítil hořkost porážky. Tím je mužstvo Českých Budějovic, které si po výhře 2:0 s Ústím nad Labem pojistilo příslušnost k absolutnímu čelu tabulky. Poprvé prohrála Opava, která ztratila všechny body ve Znojmě. První výhry se ve vzájemném souboji nedočkala mužstva Varnsdorfu a Vítkovic.

Kometou letošního ročníku soutěže jsou nepochybně fotbalisté Pardubic. Východočeši byli favoritem i v bitvě proti Sokolovu. Jenže hosté začali lépe a přímý kop Kosaka zapadl přesně do horního rohu branky Knoblocha. Horší start do utkání si sice domácí představit ani nemohli, ale ještě do přestávky bylo srovnáno. Proškovu ránu vyrazil Belaň pouze k Černému a ten byl ve správný čas na správném místě. Na konci půle pak mohl Baníku vrátit náskok Kosak, ale Knobloch se tentokrát zaskvěl. Druhý poločas sice začal pomaleji, Pardubičtí v něm ale nakonec vstřelili vítězný gól. Krásnou akci Ladry s Fouskem zakončil střelec zápasu Pavel Černý a vystřelil svému týmu čtvrtou výhru sezony. Tu nezměnil ani závěrečný sokolovský tlak, ani trestný kop v posledních vteřinách.

Tradičně v neděli dopoledne bojoval o další body Žižkov. Pod vysílač přijeli fotbalisté Příbrami, kteří předtím dokázali dvakrát vyhrát. První poločas se odehrával v režii Pražanů, ale v největší šanci selhal Engelmann, a tak se do šaten odcházelo za stavu 0:0. Pro aktivnější Žižkov přišla po změně stran sprcha. Kombinaci s Grajciarem a Ayongem zakončil ranou pod břevno Danoski a Středočeši směřovali pro další vítězství. Nicméně z vedení se Csaplárův tým radoval jen šest minut. Pilný Pavel Hašek přesným náběhm za obranu zařídil remízový stav. Žižkov se hnal za výhrou, ale Engelmann neuspěl ani ve své další příležitosti. Skóre se proto v závěru mohlo měnit na druhé straně. Květ ale mířil do břevna, Hrubeš posléze skvěle zlikvidoval hlavičku Treglera. Remíza je díky tomu spravedlivá.

Mužstva Třince a Hradce Králové patří ke špičce letošního ročníku Fortuna národní ligy. Zatímco u domácích to byl spíše překvapivý stav, u hostů očekávaný. Votroci měli v neděli zpočátku herně navrch. Kanonýr soutěže Pázler ale ve dvou šancích selhal a dorážka Noska pak zatřásla břevnem domácí svatyně. Pak se dirigentské taktovky chopili hráči Třince a měli několik nadějných šancí. Zejména pak prostřednictvím Reného Dediče. Ten krátce po změně stran také zblízka zabrnkal o břevno, další gólovou radost mu pak sebral brankář Ottmar. I když se domácí tlačili dopředu i v dalším průběhu hry, další možnosti už nepřicházely. Šlágr kola tak skončil bezbrankovou remízou, Třinec proto hájí domácí neporazitelnost i dále.

Se svým bodovým ziskem v dosavadním průběhu sezony mohl být spokojený nováček ročníku, celek Olympie Praha. Svěřenci Miloše Sazimy chtěli nějaký ten bod urvat i proti nastartované Vlašimi. Domácí začali dle očekávání aktivněji a první větší šanci měl Hadaščok. Útočník s ligovými zkušenostmi si ale vylámal zuby na Soukupovi. Pak se začali osmělovat i hosté, kteří postupně vyrovnali hru. Jandův přímý kop nikoho nenašel, ale v dalším rychlém přechodu do útoku uklidil do sítě Nguyenem vyraženou střelu pohotový Řek Katidis. Krátce po příchodu z kabin postihla hosty nepříjemnost, když po druhé žluté kartě musel opustit scénu Maršálek. Přesilovku ale Vlašim nevyužila. Ve třech nadějných situacích se zjevil Filip Hašek, dopadl ale podobně jako v samotném závěru Milan Kadlec. I jeho šanci zlikvidoval Soukup a vybojoval Olympii veledůležité tři body.

Svou neporazitelnost a kvalitní vstup do sezony chtěli potvrdit na Střeleckém ostrově hráči Českých Budějovic. Jejich soupeřem bylo tentokrát daleké Ústí nad Labem. Souboj byl sice kvůli počasí o deset minut odložen, ale vstup do něj prožili lepší hosté. Velkou šanci po dlouhém autu do vápna nevyužil Matějka. Kotěra se pak zapotil proti střelám Javorka a Mashikeho. Také ve druhé půli měla první velkou šanci Arma. Kacafírek ale z bezprostřední blízkosti na Nováka nevyzrál a Ústečtí mohli litovat. Táborský uvolnil Peška a ten zaznamenal vedoucí gól utkání. O tři minuty později se navíc do odraženého balonu perfektně položil Javorek a bylo to o dvě branky. Kvůli ofsajdu pak nebyly uznány góly Mashikeho a Výborného, i tak se však Dynamo mohlo radovat z další domácí výhry.

V souboji na chvostu tabulky hostil Varnsdorf hráče Vítkovic. Severočeši prožívají do letošního ročníku mizerný start a chtěli se chytit proti celku, který inkasoval v předchozích dvou duelech mimo svůj stadion celkem jedenáct branek. Domácí vyrukovali do utkání s novou posilou Da Silvou, ale jeho akce s Feninem vedoucí gól nepřinesla. Hosté pak hru postupně vyrovnávali a Mrázek mohl udeřit, kdyby jeho ránu na vzdálenější tyč nezablokoval dobře postavený Beránek. V závěru půle neuspěl ani Durdević, a tak se do šaten odcházelo za stavu 0:0. Po změně stran bylo nebezpečí jako šafránu. Diváky tak nejvíce vyrušil z klidu požár plynové bomby u jednoho z grilů, který museli zlikvidovat až hasiči. Zápas sice byl na chvíli přerušen, ale ze závěrečného tlaku už severočeský tým branku nevytěžil. Oba soupeři tak zůstávají po šesti kolech jako jediní bez výhry.

Opava v posledních kolech herně příliš nepřesvědčovala a po remíze se Sokolovem a vydřeném vítězství s Táborskem bylo otázkou, co tým Romana Skuhravého předvede ve Znojmě, které po slabém začátku potřebovalo nutně bodovat. První půle žádné větší příležitosti nenabídla. Fendricha prověřil Štrombach, na druhé straně nebyl uznán hostům gól po Smolově předchozím faulu. Začátek druhé půle byl také vlažný, když zničehonic přišla penalta. Simerský fauloval Štrombacha a desítku proměnil Šamánek. Opava pak vrhla síly do útoku a prostřídala, ve dvou velkých šancích ale selhal srbský útočník Kuzmanović. Do otevřené obrany navíc Jihomoravané podnikli brejk. Hladík uvolnil Teplého a ten překonal brankáře Fendricha podruhé. Čisté konto nicméně neudržel ani jeho protějšek Veselý. O tři minuty později totiž snížil Kayamba, ale na vyrovnání již nezbyl čas. Opava poprvé v sezoně padla a klesla na třetí místo.

Pondělní dohrávku obstarala mužstva Táborska a Frýdku-Místku. Domácí chtěli před televizními kamerami vybojovat první letošní vítězství a vykročili pro něj rázně. Už v desáté minutě uvolnil Štohanzl ve vápně Navrátila a domácí mužstvo vedlo 1:0. Velkou šanci měl před odchodem do šaten také Musiol, ale přečíslení dva na jednoho se Štohanzlem vyřešil střelou, s níž si poradil gólman Buček. Domácí ale hýřili velkým fotbalovým hladem i po změně stran. Vyústilo to v parádní střelu Nešického, která se snesla pod břevno a Jihočeši vlastnili v tu chvíli již dvoubrankové vedení. Hostující ofenzivu zkusil rozhýbat střídající Varadi, ale jeho slabý pokus Toma zlikvidoval. V závěru navíc ještě Biolek fauloval ve vápně Štohanzla a Táborsko kopalo penaltu. K exekuci se postavil aktivní Musiol a patnáct minut před koncem zpečetil první výhru Táborska v sezoně.