31.08.2017 | Radek Barkman | Statistiky kol

Statistika 6. kola: Bez prohry jsou jen České Budějovice, první výhru má Táborsko

Foto: Karolína Kabíčková (fctaborsko.cz)
Praha – Na jihu Čech bylo o tomto kole veselo. České Budějovice se po výhře 2:0 nad Ústím nad Labem vyhouply do čela tabulky. Táborsko pak po triumfu nad Frýdkem-Místkem slaví premiérové vítězství sezony. Poprvé po patnácti zápasech bez porážky padla Opava, která odjížděla s prázdnou ze Znojma. Doma jsou i nadále stoprocentní druhé Pardubice.

Každá série jednou končí. Fotbalisté Opavy neprohráli patnáct zápasů ve Fortuna národní lize po sobě, ale narazili ve Znojmě, které mohlo slavit druhou výhru sezony. Bez porážky tak zůstávají v soutěži jen České Budějovice. Ty loni na podzim neztratily na Střeleckém ostrově ani bod a podobně si vedou i letos. Ústí nad Labem odsud odjelo s prázdnou. Po sérii dvou výher si pouze bod v souboji dvou bývalých dlouholetých ligistů připsala Příbram. Žižkov zatím prohrál v soutěži jen jednou, ale zase má na kontě už čtyři remízy. Stoprocentní domácí bilanci si zatím drží Pardubice. Východočeši o ni nepřišly ani v souboji se Sokolovem.

Poprvé dokázali vyhrát fotbalisté sympaticky hrajícího Táborska, když doma v pohodě porazili Frýdek-Místek 3:0. Druhou letošní domácí prohru naopak museli senzačně zkousávat ve Vlašimi, kam si pro další body přijel nováček ročníku, tým Olympie Praha. Zisk devíti bodů po šesti zápasech je určitě pro Pražany velmi pozitivní. Na výhru čekají mužstva Varnsdorfu a Vítkovic. Nedočkala se jí ani ve vzájemném duelu. Hosté mají navíc nejhorší útok i obranu v soutěži. Dobrou domácí bilanci potvrdil Třinec v souboji s Hradcem Králové. Poprvé v sezoně ale před vlastními diváky nevyhrál. Votroci neporazili Třinec poprvé po pěti úspěšných vzájemných zápasech.

Gólů v posledních dvou kolech ve Fortuna národní lize přece jenom ubylo. V poslední várce osmi zápasů jich navíc padlo pouze 14, což představuje průměr 1,75 gólu na jedno utkání. Celkový průměr soutěže tentokrát ponížily dvě bezbrankové remízy. Marně se na gól čekalo v Třinci, stejně jako ve Varnsdorfu. Po třech brankách se urodilo v Pardubicích, ve Znojmě a v Táborsku. Dlouhodobá hodnota soutěže ale poklesla už na 2,69 branky na zápas. Nejlépe střílejícím týmem i nadále zůstává Opava, která si drží průměr 2,5 přesné trefy na jeden duel.

Divácká návštěva se tentokrát pohybovala výrazně pod průměrem. Osm zápasů navštívilo 7 851 diváků, což sice představuje průměr okolo tisíce diváků na utkání, ale přesto na některých stadionech zůstal počet diváků za očekáváním. Zejména zarazil v Českých Budějovicích, kde Dynamo zatím vládne tabulce. Souboj s Ústím nad Labem ovšem vidělo pouze 763 diváků. Do Pardubic, které na podzim také excelují, pak na Sokolov přišlo jenom 610 fotbalových příznivců. Nejvíce jich bylo na Žižkově, kde se na bývalého ligistu z Příbrami přišlo podívat 1 355 diváků. Průměrně jich jeden zápas zhlédlo 981.

Přehled divácké návštěvy 6. kola:

1. FK Viktoria Žižkov – 1.FK Příbram (1 361)
2. 1.SC Znojmo FK – Slezský FC Opava (1 250)
3. FC MAS Táborsko – MFK Frýdek-Místek (1 093)
4. FK Fotbal Třinec – FC Hradec Králové (1 077)
5. FC Sellier & Bellot Vlašim – FK Olympia (855)
6. FK Varnsdorf – MFK Vítkovice (842)
7. SK Dynamo České Budějovice - FK Ústí nad Labem (763)
8. FK Pardubice – FK Baník Sokolov (610)

Na čele tabulky střelců zůstává i nadále s exkluzivním náskokem kanonýr Jan Pázler. Osm branek ovšem v souboji s Třincem rozšířit nedokázal. Nicméně střelecky mlčeli i jeho největší pronásledovatelé z Vlašimi Oskar Fotr a Vojtěch Hadaščok. Na čtyři branky se naopak dostal Zbyněk Musiol z Táborska. Jihočeši si i díky jeho aktivitě připsali první cenné tři body do tabulky soutěže. Dvougólovým střelcem kola se stal pardubický Pavel Černý. Bývalý dlouholetý hráč Hradce Králové zaznamenal svůj druhý a třetí zásah v soutěži a táhne Pardubice na přední pozice.

Minulé kolo vykrystalizovalo dva gólmany, kteří udrželi čisté konto již v polovině odchytaných zápasů. Týká se to českobudějovického Zdeňka Křížka, jenže nedovolil skórovat fotbalistům Ústí nad Labem, a třineckého Lukáše Palečka, který udržel čistý štít proti silnému Hradci Králové. Premiérovou nulu sezony vybojoval někdejší vítěz této statistiky Michal Toma, dále pak Radim Ottmar z Hradce Králové a při své premiéře také Lukáš Soukup nesoucí dres nováčka soutěže, týmu Olympie Praha. Varnsdorfu pak zápas bez inkasované branky v podání Miroslava Samoela k první výhře sezony nepomohl.

Jediné vyloučení kola obstarala Olympia Praha. Celek z hlavního města nicméně zatím na hru v oslabení nedoplácí. Na svém kontě má zatím dvě výhry a obě se zrodily ze zápasů, kdy byl nucený dohrávat o deseti. Ve Vlašimi přežil více než půlhodinovou přesilovku soupeře. Kromě toho měli Sazimovi svěřenci na kontě ještě dalších sedm žlutých. Čtyři žluté karty pak v jednom zápase inkasovaly týmy Znojma a Sokolova. Jan Kosak z Baníku tak doplnil na čele statistiky počtu žlutých karet ústeckého Jana Peterku. V příštím kole si vinou čtyř žlutých odpočine.