09.09.2017 | Filip Lefenda | Zápas

Opava vydřela tři body s Pardubicemi a je zpět v čele Fortuna národní ligy

Foto: Radek Klier (fkpardubice.cz)
Opava – Fotbalisté Opavy odčinili porážku ze Znojma třemi body, na domácím stadionu se však Skuhravého parta proti "neoblíbeným" Pardubicím pořádně nadřela. Stejně jako v zápasech se Sokolovem a Táborskem přečkal favorit za nerozhodného stavu také tentokrát stoprocentní tutovku soupeře, v tomto případě rovnou dvě, aby po chvíli z rohového kopu na druhé straně udeřil. O jedinou trefu utkání se hlavou postaral Tomáš Smola.
58' Smola
bez branek
68' Smola
72' Radič
79' Zavadil
86' Jurečka
14' Ladra
39' Přibyl
44' Piroch
87' Křapka
Sestavy
Fendrich – Simerský, Žídek, Radić, Stříž – Zavadil, Schaffartzik, Helebrand (46. Jurečka) – Kayamba (86. Jursa), Kuzmanović, Smola (76. Puškáč)
Na lavičce: Šrom, Čelůstka, Rychlý, Zapalač
Trenér: Roman Skuhravý
Knobloch – Piroch, Šejvl, Surzyn, Přibyl – Jeřábek – Fusek (69. Sokol), Řezníček, Ladra, Fousek (59. Křapka) – P. Černý (74. Rybička)
Na lavičce: Hrnčíř, Kopřiva, Látal, Prosek
Trenér: Jaroslav Novotný, Jiří Krejčí
Rozhodčí: Příhoda – Pochylý, Pfeifer • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 2247

Komentář

První poločas příliš fotbalových zážitků nenabídl. Na vážnější možnost se čekalo půl hodiny. Poté po chybě bránícího Zavadila odcentroval hostující hráč na zadní tyč, kde zcela volný Fousek z první přestřelil.

Jinak po většinu úvodní půle platilo, že míc měla na kopačkách častěji Opava. Ta se v roli favorita snažila tvořit hru, Pardubice ale pozorně bránily a do šancí se tak Slezané nemohli dlouho dostat. Jedna velká se však v nastaveném čase přeci jen zrodila. Stříž našel centrem na bližší tyči nabíhajícího Smolu, ten ale balon z dobré pozice mezi tři tyče nevměstnal.

Druhý poločas začal rohovým kopem. Zavadil posadil míč na hlavu Simerského, ten ale neměl správně seřízená mířidla. O tři minuty později přišla první z tutovek Pardubic. Ladra vyslal do úniku Fuska, ten ale tváří v tvář brankáři Fendrichovi neuspěl. Ještě větší příležitost spálil čtyři minuty poté Černý, který si v brejku položil Fendricha, poté ale místo prázdné branky napálil jen skluzujícího Žídka.

Útočná podívaná pokračovala i nadále. Na druhé straně našel Kuzmanovič uličkou Simerského, jehož střelu zachraňoval těsně před brankovou čarou Piroch. Z následného rohového kopu pak přišla jediná trefa utkání. Zavadilův centr uklidil tvrdou hlavičkou ke vzdálenější tyči Tomáš Smola a Slezský FC šel do vedení.

V 68. minutě mohli domácí náskok navýšit. Stříž vysunul střídajícího Jurečku, jenž zvolil zakončení bodlem na zadní tyč. Tu ale o pár decimetrů minul. Jen o dvě minuty později našel Smola před prázdnou brankou opět Jurečku, akci ale zhatil zdvižený praporek pomezního sudího signalizující ofsajdové postavení.

A tak se museli domácí strachovat. V 73. minutě viselo ve vzduchu vyrovnání, když Sokol doběhl přetažený balon a na hranici malého vápna oslovil Řezníčka, s jeho ránou k tyči si ale skvěle poradil gólman Fendrich. Poslední šanci utkání měli domácí. Jurečka mohl tři minuty před vypršením čisté hrací doby definitivně rozhodnout, jeho hlavička z prostoru zadní tyče ale zamířila do Knoblochových rukavic.

Opavu zahozená příležitost ale nakonec mrzet nemusela. V duelu proti Pardubicím splnila roli favorita a připsala si do tabulky tři body, které Slezany posouvají na první příčku.

Ohlasy trenérů

Roman Skuhravý (Slezský FC Opava): „Dnes to bylo nejen o trpělivosti, hráli jsme proti dvěma soupeřům. To, jakým způsobem budou Pardubice hrát, jsme věděli, měli jsme však daleko těžšího soupeře – tím byla vlastní nervozita. Po celý zápas jsme se potýkali s hodně nepřesnostmi. Dokážu to ale pochopit – chtění dnes bylo větší, než klid a um.“

Jaroslav Novotný (FK Pardubice): „Jeli jsme na mužstvo, které by mělo být favoritem soutěže. Věděli jsme, že to bude určitě těžký zápas. Myslím si, že jsme ho ale zvládli velice dobře. Měli jsme čtyři gólovky, ve druhém poločase jsme šli dvakrát sami na bránu a neproměnili to. Takový je ale holt fotbal. Ze standardky jsme pak inkasovali, věděli jsme, že domácí je mají dobré. Byly tam dvě za sebou a v jedné jsme propadli a prohráli tak 1:0. Dnes nás zradila koncovka.“