10.09.2017 | Lukáš Švéda | Zápas

Znojmo zvítězilo v Sokolově, domácí se v závěru zmohli jen na snížení

Foto: Tomáš Bouda (fksokolov.cz)
Sokolov – Znojemští fotbalisté dávali na západě Čech domácím lekce z efektivity. Zatímco baníkovci spalovali tutové šance, hosté využili téměř každou větší příležitost a poprvé v sezóně si z venkovního hřiště vezou všechny body. Sokolovští naopak poprvé v tomto ročníku doma nebodovali.
70' Glaser
88' Končal
5' Šamánek
28' Růsek
50' Růsek
24' Tůma
13' Svozil
37' Mešaninov
81' Lacko
Sestavy
Bolek – Strada (61. Rychnovský), Tůma, Mráz, Mejdr – Machek (46. Končal), Glaser – Provod (61. Dvořák), Hlavatý, Jakub Dvořák II. – Přeučil
Na lavičce: Belaň, Ševčík
Trenér: Vítězslav Hejret, Pavel Horváth
Veselý – Helísek, Mezlík, Svozil, Cihlář – Lacko, Mešaninov, Javůrek – Štrombach (63. Teplý), Šamánek (70. Machuča), Růsek (87. Hladík)
Na lavičce: Koukal, Pospíšil, Malár, Njire
Trenér: Jiří Balcárek
Rozhodčí: Vojkovský – Arnošt, Dohnálek • Stadion: Stadion FK Baník Sokolov • Diváci: 953

Komentář

Sokolovští trenéři poslali do utkání čerstvou brankářskou akvizici z plzeňské Viktorie Petra Bolka. Ten sledoval, jak jeho spoluhráči už po pětatřiceti vteřinách zahodili první gólovku. Hlavatý našel centrem z pravé strany volného Přeučila, jehož hlavičku bravurně zlikvidoval gólman Znojma Veselý. Znojmo poprvé udeřilo z první standardky. Rohový kop v podání Javůrka doletěl až k Davidovi Štrombachovi, který bez přípravy našel volný kout u vzdálenější tyče domácí brány.

Západočeši mohli srovnat ve 23. minutě. Přeučil vymyslel perfektní centr na nabíhajícího Glasera, jenž hlavou mířil do protipohybu Veselého, ale znojemský brankář vytasil reflexivní a efektní zákrok. A tak znovu trestali Moravané. Antonín Růsek si ve 28. minutě narazil před vápnem se Šamánkem, čímž vyšachoval sokolovskou obranu a sám před Bolkem poté nezaváhal a zvýšil na 2:0 pro hosty. O pět minut později spálil další sokolovskou šanci po Glaserově pasu Dvořák, jenž přestřelil. Ve 36. minutě střílel z přímého kopu Přeučil a orazítkoval tyč znojemské brány. První poločas ale zvládli výsledkově lépe hosté a vedli o dva góly.

Po změně stran zahrozil nejprve Šamánek, jehož technické střele příliš nechybělo. V 50. minutě se však hosté mohli radovat už potřetí. Po ztrátě míče v rozehrávce Baníku dloubl Štrombach míč na Antonína Růska, jenž z takřka nulového úhlu nachytal gólmana Bolka – 0:3. Krátce nato minul Štrombach pohotovou střelou levou tyč jen o kousek. Hosté se postupem času více soustředili na defenzívu, režii utkání přenechali domácím, kteří dobývali pevnou obranu Znojma hodně složitě. Až v 70. minutě našel recept Petr Glaser, který si navedl míč na střelu a pěkným projektilem napálil balón k tyči.

Snížení na rozdíl jediné branky se baníkovcům povedlo až v 88. minutě, kdy si Glaserův přetažený centr našel Matěj Končal, zachoval chladnou hlavu a placírkou skóroval. To však bylo od domácích vše, a tak se ze tří bodů mohli radovat hostující hráči Znojma.