12.09.2017 | Radek Barkman | Souhrn kola

Souhrn 7. kola: České Budějovice poprvé padly, soutěž vede Opava

Foto: fkpribram.cz
Praha – Fotbalisté Dynama České Budějovice okusili poprvé v sezoně hořkost porážky, když prohráli ve vyrovnaném souboji na půdě Příbrami. Na první místo tabulky se proto vyšvihla Opava, která udolala v domácím prostředí Pardubice 1:0. V dalším zajímavém souboji pak Hradec Králové otočil bitvu s Vlašimí a drží se bodově na špici tabulky.

Nepříliš suverénní start do nového ročníku prožili fotbalisté Hradce Králové. Jejich soupeřem byla Vlašim a bojovalo se o čelo tabulky. Jenže žádná skvělá podívaná odpovídající postavení v tabulce se dlouho nekonala. Až hlavička Vlkanovy vyvedla Nguyena z klidu. Na druhé straně zase Hadaščok neprostřelil zeď. Druhý poločas už byl zajímavější. Aktivitu hostů korunoval první přesnou vlašimskou střelou mezi tři tyče Filip Hašek a hosté vedli. Z vedení se ale Středočeši radovali jen necelých deset minut. Kanonýr soutěže Jan Pázler svým devátým přesným zásahem sezony zařídil srovnání stavu. Domácí pak byli aktivnější a nakonec se dočkali i rozdílové trefy. Další úspěšný žolík Žondra vystřelil svému týmu veledůležité tři body. Východočeši jsou tak ve velmi vyrovnané špici tabulky třetí.

Fotbalisté Ústí nad Labem hostili v dalšímu duelu mužstvo Třince, které především díky výborným domácím výkonům také drží kontakt s čelem tabulky. Vše podstatné se odehrálo už na začátku utkání. Zaváhání domácí obrany potrestal přesnou ranou Juřena a Třinečtí překvapivě vedli. Richterova hlavička na druhé straně pak ve vyložené pozici skončila těsně vedle a zase se radovali hosté. Peterka ve vápně nedovoleně zastavil Juřenu a sudí Mrázek nařídil penaltu. Tu proměnil Imrich Bedecs a s Armou to vypadalo zle nedobře. A bylo ještě hůř. Juřena byl v dalším úniku faulován Vaňkem, který bez varování obdržel červenou kartu. Před koncem poločasu navíc definitivně rozhodl bývalý ústecký hráč Jiří Kateřiňák, jenž svou trefou navýšil vedení Třince již na 3:0. Druhý poločas už ani žádnou výraznější změnu ve skóre přinést nemohl a tříbodový zisk tak směřoval do Třince, pro nějž je to druhé venkovní vítězství sezony.

Fotbalisté Žižkova se v novém ročníku Fortuna národní ligy jednoznačně pasovali do role remízového krále. Tuto neúplně lichotivou statistiku toužili změnit ve Frýdku-Místku. Valcíři na Žižkov dlouhodobě neumí a ani poslední vzájemné měření sil nebylo výjimkou. Velkou šanci měl hned z úvodu zápasu Hašek, ale mířil mimo branku. Pak ale Pražané předvedli další rychlý protiútok, který už úspěšně zakončil Josef Bazal a Žižkov vedl. Vyrovnání hned zanedlouho viselo na vlásku. Centr Šumského hledal Literáka, ale jeho hlavička z výborné pozice šla mimo. V rušné třetí desetiminutovce zápasu tak Frýdek-Místek musel skousnout další ránu. Šandera tentokrát přesným centrem oslovil Pavla Haška, který se hlavou prosadil ideálně. Domácí zase mohli udeřit po stejné ose jako před několika okamžiky, nicméně pokus Literáka tentokrát lapil brankář Hrubeš. Druhý poločas se sice nesl ve znamení tlaku domácích, ale bez gólového efektu. Na Hrubešovi si vylámali zuby Grussmann, Ondráček i Varadi. Tři body tak cestovaly společně s Pražany na Žižkov.

Fotbalisté Opavy zatím neprochází soutěží jako nůž máslem. Po prohře ve Znojmě skončila dlouhá série neporazitelnosti tohoto týmu v soutěži a rozjeté Pardubice také před zápasem nepředstavovaly snadného soupeře. Opava měla v první půli více ze hry, první velká šance se ale po zaváhání Zavadila zrodila na druhé straně. Po ztrátě domácího záložníka dostal Fousek namazáno ke střele, tu ale poslal z gólové pozice trestuhodně mimo. Ke konci poločasu pak Stříž oslovil na bližší tyči Smolu, ale tomu tentokrát přáno nebylo. Po přestávce se osmělily opět Pardubice. Ty si navíc v krátkém časovém úseku vytvořily dvě velké gólovky. Po akci s Ladrou šel sám na bránu Fusek, ale sám před Fendrichem neuspěl. V dalším brejku měl šanci také Černý, položil si v brejku opavského brankáře, ale místo prázdné branky trefil jen skluzujícího Žídka. Ofenzivní zápas pak přinesl šance i na druhé straně. Před Simerským sice na poslední chvíli zachránil Piroch, ale pak se po rohovém kopu prosadil Smola a Opava přece jenom vedla. Náskok Slezanů pak několikrát nepojistil Jurečka, na druhé straně naopak musel Fendrich své umění prokázat proti Řezníčkovi. Těsné vedení ale favoritovi už zůstalo.

Znojmo cestovalo do dalekého Sokolova posíleno o tříbodový zisk z duelu proti Opavě, což mu dalo po špatném startu relativní klid v tabulce. Ovšem o body bojují také domácí, kteří loni honili záchranu na poslední chvíli. A byl to Baník, jehož fotbalisté měli první šanci. Hlavička Přeučila ale vyústila ve výborný zákrok Veselého. Na druhé straně už standardka vedla k brance. Střelu Štrombacha po rohu tečoval Šamánek a Znojmo vedlo. Sokolov mohl srovnat hlavičkou Glasera, toho ale vychytal Veselý. A tak se zase prosadili Jihomoravané. Růsek se po narážečce se Šamánkem zjevil sám před Bolkem a prostřelil ho. Novou posilu Baníku pak prakticky z nulového úhlu nachytal po změně stran sám Růsek a bylo de facto hotovo. Přesto ještě Sokolov udělal ze zápasu drama. Dvacet minut před koncem dokázal snížit Glaser a v samotném závěru dotáhl Baník na rozdíl jedné branky Matěj Končal. Na víc už nezbyl čas, hráčům Znojma se jelo domů vesele.

Šlágrem kola ovšem nepochybně byla pondělní dohrávka mezi Příbramí a Českými Budějovicemi. Jihočeši prožili skvělý vstup do sezony a doposud ani jednou neprohráli. Aktivita byla zpočátku na kopačkách Příbrami. Ayong nejprve z úhlu minul Křížkovu branku, s pokusem Fantiše už měl plné ruce práce sám českobudějovický gólman. Pak se ukázalo ve hře dopředu i Dynamo. Pešek po rohu z dobré pozice branku domácích netrefil, Mashikeho tečovaný pokus pak zastavila tyč. Příbram však vstoupila lépe i do druhé půle. Danoski po dalším rohovém kopu byl osamocený na malém vápně, ale Havel srazil míč vedle branky. Nakonec to byl mladíček v příbramském dresu Karsten Ayong, jenž rozhodl zápas přesnou hlavičkou na přední tyči. I po jeho trefě ještě bylo k vidění několik dobrých možností – Křížek vychytal Grajciara, stoprocentní šanci pak na druhé straně promarnil Turyna. Z gólu se pak neradoval ani Kadula, a tak u Litavky zůstaly všechny body týmu Josefa Csaplára.

Vítkovice byly před utkáním s Táborskem jedním ze dvou týmů, které v předchozím průběhu sezony ještě nevyhrály. Táborsko naopak dokázalo tuto statistiku zlomit ještě před reprezentační pauzou. Nicméně zpočátku měli navrch domácí. Nový hráč ve vítkovickém dresu Urbančok napřáhl z pětadvaceti metrů a jeho pokus zaplul o tyč do branky Michala Tomy. Vítkovice se uklidnily a jejich fotbalistů bylo plné hřiště. Dobré šance Urbančoka a Mrázka však zůstaly bez využití a po poločasové přestávce, jež představovala burácení hromů v kabině Táborska, se karty otočily. V první velké šanci se objevil Mysliveček, ale sám před Květonem vítkovického brankáře neprostřelil. Jihočeši však byli hodně aktivní a brzy se zaslouženého vyrovnání přece jenom dočkali. Po rohovém kopu hlavičkoval Hell, i když Květon jeho pokus dokázal udržet před čárou, dorážející Štohanzl pak zblízka prostřelil hradbu těl a srovnal. V závěru ještě hosté spěchali do situace tři na dva, střídající Blecha vystřelil na pravou ruku Květona, ale vítkovický gólman skvělým zákrokem uchránil svému týmu alespoň bod.