12.09.2017 | Radek Barkman | Statistiky kol

Statistika 7. kola: Nejlepší formu posledních kol si drží Příbram

Foto: Jan Pitřík
Praha – Po mizerném startu byli fotbalisté Příbrami prakticky na odpis. Nicméně po třech kolech, v nichž získali jediný bod, se rozjeli a z dalších čtyř připsali na své konto deset bodů, čímž se hlasitě opět prosazují do boje o postup. Bez porážky už není žádný tým. Právě v Příbrami totiž padli hráči Českých Budějovic, kteří se až do pondělí mohli tímto primátem chlubit.

Už není letos ani jeden tým, který by pokračoval v soutěži bez porážky. České Budějovice přišly o tento primát soubojem v Příbrami, kde padly 0:1. Právě Středočeši mají z posledních čtyř zápasů nejvyšší počet bodů. Do čela tabulky se tak vrátila Opava, která po upachtěném vítězství nad Pardubicemi vede tabulku o skóre. Hosté zůstávají pořád jediným týmem bez remízy. Jeden ze šlágrů kola otočil v pátek Hradec Králové, který doma zdolal Vlašim. Ta má z posledních tří zápasů jen jeden bod. Na výhru stále čekají Vítkovice, které se nedočkaly ani v domácí bitvě s Táborskem. Jihočeši mají už čtvrtou plichtu ze sedmi zápasů.

Čtvrtý zápas v řadě proti Valcířům z Frýdku-Místku vybojovali fotbalisté Žižkova. Pražané v nich navíc mají úchvatné skóre 11:1. Zatímco loni čekali hráči Třince na venkovní výhru marně, letos už mají na kontě dva zářezy ze čtyř možností. Podruhé navíc vyloupili celek z ústeckého kraje. Po Varnsdorfu si nyní pochutnali poměrem 3:0 na samotném Ústí nad Labem. Arma má navíc doma nejhorší obranu v soutěži. Na špatný start do sezony dává zapomínat Znojmo. To z posledních čtyř duelů vybojovalo devět bodů a zajistilo si klid. Naopak Sokolov pokračuje v malátných výkonech z loňska.

Ani poslední, byť neúplné kolo, nenabídlo z hlediska vstřelených branek žádný závratný festival. Za sedm zápasů jich totiž padlo celkem 17, na druhou stranu se však nezrodil žádný bezbrankový duel. Nejvíce gólů nabídl střet mezi Znojmem a Sokolovem, kde se skóre měnilo celkem pětkrát. Jenom jednu branku viděli fotbaloví příznivci v Příbrami a v Opavě, pokaždé však znamenala výhru domácího celku. V posledním kole však byly produktivnější hostující týmy poměrem 10:7. Celkový průměr soutěže tak vinou slabšího kola (2,43 gólu na utkání) poklesl na 2,65 branky na jeden zápas.

Divácký průměr posledního kola musel jednoznačně zachraňovat souboj v Opavě, kam zamířily nastartované Pardubice. Viděla ho totiž návštěva kola 2 247 fanoušků. Přes tisícovku diváků pak do ochozů nalákal ještě souboj v Příbrami a v Hradci Králové. Naopak hluboko pod tisícovkou diváků se sešlo v Ústí nad Labem a v Třinci. Celkově se na sedmi stadionech sešlo 7 505 diváků, což znamená průměr ve výši 1 072 diváků na jeden zápas. Nejnavštěvovanějším celkem v soutěži pochopitelně zůstává Opava.

Přehled divácké návštěvy 7. kola:

1. Slezský FC Opava – FK Pardubice (2 247)
2. 1.FK Příbram – SK Dynamo České Budějovice (1 272)
3. FC Hradec Králové – FC Sellier & Bellot Vlašim (1 042)
4. FK Baník Sokolov – 1.SC Znojmo FK (953)
5. FC Sellier & Bellot Vlašim – FK Olympia (718)
6. FK Ústí nad Labem – FK Fotbal Třinec (684)
7. MFK Vítkovice – FC MAS Táborsko (589)

První místo v čele tabulky kanonýrů si upevnil Jan Pázler. Útočník Hradce Králové zaznamenal svou devátou trefu v sezoně, která mu jednak zvýšila náskok, jednak znamenala prodloužení zajímavé série. Při svém debutu za Vítkovice se prosadil Dominik Urbančok a stal se tak prvním jiným střelcem tohoto mužstva po Tomáši Mrázkovi. Střelecky se uvedli také dva synové legend českého fotbalu. Potomek Ivana Haška Pavel se prosadil v barvách Žižkova ve Frýdku-Místku, nástupce Martina Haška Filip se zase trefil v Hradci Králové.

Po dlouhé době má statistika brankářů s čistým kontem jediného vládce. Tím je Lukáš Paleček z Třince. U něj je toto umístění velmi nečekané z důvodu toho, že ještě loni na podzim ho trápilo dlouhé čekání na jakékoliv čisté konto. Teď svým výkonem pomohl k nule na půdě Ústí nad Labem. Příbramský Marek Boháč je rovněž tučným písmem podepsán pod vzestupem svého týmu. Po výhře nad Českými Budějovicemi zapsal už třetí čisté konto a tlačí Příbram vpřed. I Žižkovský Karel Hrubeš se vyšvihl na tuto metu.

Je to již pravidlo posledních kol Fortuna národní ligy. Průměr jednoho vyloučeného na kolo nebyl pozměněn ani v sedmé sérii zápasů letošního ročníku. Hříšníkem se tentokrát stal ústecký Lukáš Vaněk, který svým předčasným odchodem do sprch jen dokumentoval příšerný start svého týmu do souboje s Třincem. Severočeši totiž brzy dvakrát inkasovali a navíc už od jedenácté minuty hráli o deseti. Byla to pro něj první červená od května roku 2015, kdy byl vyloučen v Karviné. Na žluté karty byl nejbohatší souboj mezi Opavou a Pardubicemi. Zde padly čtyři na obou stranách.