13.09.2017 | Petr Komárek | Top 3 uplynulého kola

TOP 3: Obrat Hradce, třinecká smršť v Ústí a příbramský triumf nad Dynamem

Foto: fchk.cz
Praha – Poprvé v letošní sezoně Fortuna národní ligy prohrál tým Českých Budějovic. Před kamerami České televize nestačil na rozjetou Příbram, jež bodovala počtvrté v řadě. Velmi rychle vyšel najevo osud zápasu v Ústí nad Labem. Domácí Arma na Třinec po deseti minutách ztrácela dva góly, do poločasu se její manko navíc ještě zvýšilo. Kontakt s čelem tabulky si udržuje Hradec Králové, který dvěma brankami v rozmezí zhruba patnácti minut otočil nepříznivě se vyvíjející duel s Vlašimí.

A) Souboj koučů Havlíčků zvládl lépe Karel, Hradec je tak momentálně třetí

Hradec Králové na svém stadionu přivítal tabulkového souseda Vlašim. První poločas příliš mnoho šancí nenabídl. Votroky mohla mrzet neproměněná možnost Vlkanovy, jehož hlavičku pod břevno zneškodnil hostující gólman Nguyen. O to víc krátce před hodinou hry, kdy se Vlašimští prosadili. Z jejich mírného tlaku rezultovaly standardky a jednu z nich v 58. minutě zužitkoval střídající Filip Hašek. Hostující lodivod Petr Havlíček si mohl mnout ruce.

Hradec ale inkasovaná branka nepoložila. Naopak, jeho hráči zařadili na vyšší rychlostní stupeň a ani ne deset minut po trefě Haška slavili vyrovnání. Důležitý gól měl na svědomí suverénně nejlepší střelec Fortuna národní ligy Jan Pázler. V poslední desetiminutovce navíc domácí skóre otočili ve svůj prospěch. Střídání vyšlo i druhému z trenérů Havlíčků – Karlovi, jelikož o vítězství jeho celku rozhodl po necelých 20 minutách pobytu na hřišti Libor Žondra. Hradec Králové dosáhl na metu 14 bodů, v celkovém soutěžním pořadí dorovnal Opavu s Českými Budějovicemi a jen vinou horšího poměru vstřelených a inkasovaných branek drží „až“ třetí místo.

B) Třinec v Ústí žádné drama nepotkalo, o své výhře rozhodl do přestávky

V utkání Ústí nad Labem s Třincem se skóre měnilo pěkně rychle. V páté minutě přihrál Ižvolt Václavu Juřenovi, který zamířil přesně k levé tyči. Čtyři minuty nato vedli hosté ze Slezska o dva góly, Peterka ve vápně fauloval Juřenu a Imrich Bedecs se z nařízené penalty nemýlil. A aby toho nebylo málo, v 11. minutě srazila Armu ještě červená karta. Rozhodčí Mrázek ji vytáhl z kapsy po další situaci, v níž jako jeden z hlavních aktérů účinkoval útočník Třince Juřena. Stoper Lukáš Vaněk nedovoleně zastavil jeho samostatný únik a předčasně se poroučel do sprch.

Ústí přesto dvakrát velmi nebezpečně zahrozilo. Reintam v 30. minutě vykopával poskakující balon z brankové čáry, pokus Michala Zemana směřující do šibenice zase parádně zlikvidoval třinecký brankář Paleček. Krátce před odchodem do šaten ale znovu udeřili svěřenci trenéra Nečka. Proti svému bývalému zaměstnavateli se prosadil Jiří Kateřiňák, který prakticky rozhodl o tom, že se zápas ve druhé půli bude už víceméně pouze dohrávat.

C) Příbram v televizním duelu skolila České Budějovice, rozhodl Kamerunec Ayong

Před kamerami České televize se střetli dva bývalí prvoligisté – Příbram a České Budějovice. A žádnou fotbalovou nudu ani jedno z mužstev rozhodně nepředvádělo. Hlavičku Fantiše chytil Křížek, střela Mashikeho se po teči Treglerových zad otřela o tyč. Tutovku spálil na začátku druhého poločasu Danoski, který po rohovém kopu pálil zblízka nad branku. Další z pokusů Elvise Mashikeho pak také nemířil do „zařízení“.

V 64. minutě se ale diváci na příbramském stadionu branky přeci jen dočkali. Holý posunul míč doprava na Fantiše, jehož centr usměrnil hlavou k levé tyči Karsten Ayong a poslal domácí celek do vedení. Druhou trefu Příbrami se snažil přidat Grajciar, ale jeho pumelici Křížek vyrazil. Obdobným způsobem si českobudějovický gólman poradil také se střelou střídajícího Jandery. Za Dynamo mohl srovnat taktéž střídající Turyna, nikým nehlídaný však v poněkud krkolomné pozici hlavičkoval nad břevno. Skórovat se nepovedlo ani Kadulovi s Novákem, Příbram tak Českobudějovické porazila 1:0, z posledních čtyř zápasů vytěžila deset bodů a v tabulce aktuálně figuruje na šesté příčce.

JAK TO DOPADLO MINULE...?
Znojmo ukončilo v zápase 6. kola letošní neporazitelnost Opavy, na hřištích soupeřů prohráli Slezané poprvé od loňského listopadu. Překvapivé vítězství 1.SC bylo zvoleno momentem kola.