16.09.2017 | Tomáš Secký | Zápas

Hradec v závěru utkání vytěžil ve Varnsdorfu bod, ten zůstává i nadále poslední

Foto: fchk.cz
Varnsdorf – Souboj Davida s Goliášem. I tak by se dal popsat zápas plný emocí a dvou rozdílných poločasů v rámci 8. kola Fortuna národní ligy ve Varnsdorfu. V prvním poločase byli aktivnější domácí, kteří během čtvrthodiny hry nepustili Hradec k míči. Skóre se ale měnilo až po poločase, stejně jako počet hráčů na hřišti, když oba týmy dohrávaly v deseti. Varnsdorf se nakonec rozešel s Hradcem smírně 1:1.
55' Breda
80' Plašil
8' Král
50' Klobása
63' Král
88' Porcal
43' Martan
49' Knejzlík
87' Martan
88' Žondra
Sestavy
Porcal – Zbrožek, Zieris, Král – Cennerazzo, Bláha, Chlumecký, D. Breda (90. Bílek), Durdević (84. Dordič) – Klobása (65. Kozma), W. Da Silva
Na lavičce: Samoel, Kocourek, Šulc
Trenér: Zdenko Frťala
Ottmar – Čech, Nosek, Plašil – Pajer, Jirsák (68. M. Černý), Krátký (75. Zorvan), Knejzlík, Martan – Vlkanova (46. Žondra), Pázler
Na lavičce: Lindr, Bederka, Shejbal, Šípek
Trenér: Karel Havlíček
Rozhodčí: Vojkovský – Boček, Caletka • Stadion: Městský stadion v Kotlině • Diváci: 752

Komentář

FK Varnsdorf má za sebou nepovedený start do letošní sezóny. I přes kvalitní přípravu se mu stále v ligových utkáních nedaří. Před osmým kolem se nacházel na posledním místě tabulky s pouhými dvěma body, které vytěžil na Žižkově a v šestém kole doma s Vítkovicemi. Nutno podotknout, že domácí mají díky odloženému utkání s FK Olympia Praha zápas k dobru. Po sobotní remíze s Hradcem Králové se ale stále nachází na samém chvostu tabulky Fortuna národní ligy.

Obě mužstva šla do zápasu s pozměněnou sestavou. Během reprezentační přestávky si zlomil ruku varnsdorfský Martin Fenin, zraněn je také Patrik Švantner. Vedení klubu na situaci zareagovalo v posledních hodinách přestupního termínu, když na hostování přivedlo Stanislava Klobásu z FK Mladá Boleslav, který si proti Hradci odbyl premiéru. Také sestava Votroků prošla změnou. Zraněného Petra Schwarze s Janem Mudrou nahradili nováčci Karel Knejzlík a Adam Pajer.

V úvodu dějství byli aktivnější domácí, kteří měli chuť hrát. Během první čtvrthodiny nepustili Hradec k rozehrávce, natož z jejich poloviny. První větší šanci viděli diváci na Městském stadionu v Kotlině v 16. minutě, kdy přihrávka do ulice našla osamoceného Davida Bredu, jenž zvolil přízemní střelu. Jeho pokus ale skončil v boční síti Ottmarovy svatyně. Hra se následně vyrovnala, ale chyběla přesnost a finální přihrávka, což se projevilo u akce Adama Vlkanovy, který dal do přihrávky nabíhajícímu Pázlerovi moc razance.

Varnsdorf ve svém tlaku pokračoval také po změně stran. Po deseti minutách druhé půle otevřel skóre David Breda, odchovanec Hradce Králové, který unikl středem hřiště a nikým neatakovaný si míč navedl na pravou nohu a z dvaceti metrů luxusně vymetl šibenici. Radim Ottmar se stačil pouze ohlédnout. Inkasovaný gól hosty nakopl. Ti začali být aktivnější a pomalu, ale jistě zaměstnávali domácí obranu. V 61. minutě utkání došlo k vyloučení domácího Jana Krále. Ten přerušil hru nedovoleným zákrokem, když Karel Knejzlík našel ideálně za obranou naběhnutého Ladislava Martana, který byl v gólové pozici.

Tlak hostů se s ubíhajícím časem zvyšoval. Varnsdorf tak hrozil pouze z rychlých brejků jako v 68. minutě, kdy na středu hřiště vybojoval míč Wesley da Silva, posunul do kraje na Fahrudina Durdeviće, jenž přízemním centrem za obranu hledal autora první branky. Ten ale ve skluzu jen těsně minul. Jen o pár minut později udeřili fotbalisté z Hradce Králové. Po odehrání rohového kopu se míč několikrát vracel do pokutového území, ve kterém se nejlépe zorientoval Marek Plašil a na třikrát protlačil míč za záda Radka Porcala. Varnsdorf chtěl rychle odpověď. Po dlouhém výkopu se k míči dostal Fahrudin Durdević, který zvolil střelu za hranicí vápna. Pokusu ale chyběla přesnost.

„Myslím si, že dnešní výkon byl velmi kvalitní, rvali jsme se jeden za druhého a přidali k tomu i kvalitu. Dali jsme gól, ale bohužel chvíli nato jsme dostali červenou kartu a skoro půl hodiny dohrávali v deseti. Hradec jsme do větších akcí nepouštěli. Bohužel po nešťastném rohu se míč odrazil do brány. Celkově si myslím, že jsme soupeře přehráli a je veliká škoda, že jsme náskok neudrželi,“ okomentoval zápas autor domácí branky David Breda.  

V závěru utkání viděl po druhé žluté červenou kartu za nesportovní chování také Ladislav Martan. V 87. minutě obdrželi žlutou kartu za potyčku před bránou domácí gólman Radek Porcal a hostující Libor Žondra. Vyhrocený závěr utkání už nic nepřinesl a oba týmy se musí spokojit s bodem.