20.09.2017 | Radek Barkman | Statistiky kol

Statistika 8. kola: Favorité ztráceli body, Znojmo i nadále válí

Foto: Radek Klier (fkpardubice.cz)
Praha – Ani jeden z tria vedoucích týmů tabulky Fortuna národní ligy nedokázal o uplynulém víkendu zvítězit, přesto se pořadí na čele pořadí neměnilo. Třetí vítězství v řadě si naopak připsalo Znojmo a za vedoucí trojicí soutěže zaostává již jen o bod. Na výhru stále marně čekají celky Varnsdorfu a Vítkovic a krčí se na chvostu tabulky.

Bez vítězství zůstávají v soutěži stále dva týmy. Vítkovice padly ve Vlašimi 1:3 a jsou i nadále předposlední. Středočeši po třech zápasech bez tříbodového zisku zase naplno zabrali. Varnsdorf sahal po premiérovém triumfu v souboji s Hradcem Králové, ale Severočeši náskok neudrželi a připsali si letos již třetí remízu. Skvělou formu si drží Olympia Praha. Celek trenéra Miloše Sazimy po Vlašimi vyloupil i jiného účastníka ze Středočeského kraje z Příbrami a na jejím hřišti triumfoval poměrem 3:1. Pokud Olympia zvládne dohrávaný souboj s Varnsdorfem, bude mít stejně bodů po osmi zápasech jako vedoucí trio. Nejlepší formu posledních týdnů má Znojmo. Třetí výhra pro Jihomoravany v řadě v Pardubicích znamená posun už na páté místo tabulky.

Špička tabulky o víkendu remizovala. Vedoucí Opava na poslední chvíli zachraňovala alespoň bod v Třinci a její herní trápení pokračuje. České Budějovice zase ztratily dva body s Frýdkem-Místkem před vlastním publikem. Pro Valcíře to byl první venkovní bod. První domácí prohru zaznamenal Žižkov, který po nečekaně jednoznačném fotbalovém průběhu nestačil na Sokolov. Volněji se dýchá fotbalistům Táborska, kteří porazili Ústí nad Labem a mají v tabulce klid.

Ačkoliv poslední kolo nebyly stadiony napěchovány početným diváckým osazenstvem, gólový průměr soutěže v něm opět trochu vzrostl. Po dlouhé době se totiž vyšplhal nad hranici tří branek na jedno utkání. Největší přestřelku nabídl šlágr kola v Třinci, kde Opava remizovala po výsledku 3:3. Podobně jako v minulém kole se navíc nezrodil žádný bezbrankový stav. Celkový průměr soutěže tak opět trochu povyskočil. Aktuálně má hodnotu 2,71 gólu na zápas. Suverénně nejvíc branek má na svém kontě Opava, nejlepší obranou disponují fotbalisté Českých Budějovic a Třince.

Návštěva na poslední sérii osmi zápasů v řadě byla nejmenší v letošní sezoně. Na stadionech se totiž sešlo dohromady 6 430 diváků, což znamená průměr 803 fanoušků na jeden zápas. Pouze na jednom místě tentokrát přeskočil divácký počet hranici jednoho tisíce diváků. Stalo se tak na Žižkově, jehož příznivci očekávali navázání na venkovní výhru ve Frýdku-Místku, což se ale nestalo. Tentokrát divácky netáhla ani Opava, do Třince na ni přišlo jen 702 diváků.

Přehled divácké návštěvy 8. kola:

1. FK Viktoria Žižkov – FK Baník Sokolov (1 272)
2. 1. FK Příbram – FK Olympia (965)
3. SK Dynamo České Budějovice – MFK Frýdek-Místek (891)
4. FK Varnsdorf – FC Hradec Králové (752)
5. FK Fotbal Třinec – Slezský FC Opava (702)
6. FC MAS Táborsko - FK Ústí nad Labem (683)
7. FK Pardubice – 1. SC Znojmo FK (620)
8. FC Sellier & Bellot Vlašim - MFK Vítkovice (545)

Bylo jasné, že vedoucí pozice nejlepšího střelce soutěže Jana Pázlera nebude po osmém kole ohrožena. Jeho obrovský náskok se pouze malinko ztenčil zásluhou Zbyňka Musiola z Táborska, který se dokázal prosadit proti Ústí nad Labem. Byla to pro něj pátá trefa v sezoně znamenající posun na druhé místo střelecké tabulky. Pořadí kanonýrů se čtyřmi přesnými zásahy dokázali rozšířit dva tradiční opavští střelci Tomáš Smola a Nemanja Kuzmanović. Jediným dvoubrankovým mužem posledního kola se stal vlašimský Pavel Vyhnal.

Pouze jediný brankář dokázal v posledním kole Fortuna národní ligy udržet čistý štít. Povedlo se to Vlastimilu Veselému ze Znojma, jehož zásluhou se Znojmo propracovalo ke třetí výhře v řadě a patří k týmům náležícím k čelu tabulky. Pro Veselého to byl druhý úspěch sezony, neboť předtím udržel nulu i v úvodním kole proti Příbrami. Na čele statistiky zůstává i nadále Lukáš Paleček z Třince. Ten v sobotu ale třikrát inkasoval, a tak páté čisté konto v sezoně nepřipsal.

Sodoma Gomora. Takovými to názvy se dá pojmenovnat karetní dění ve Fortuna národní lize. Soutěž, která si navykla na dlouhodobý průměr jedné červené karty na kolo tentokrát vybočila ze svého pravidelného rámce. Pod sprchy museli předčasně Jiří Duben (Olympia), Patrik Gilián (Ústí), Jan Král (Varnsdorf), Ladislav Martan (Hradec Králové) a Matěj Toml (Žižkov). Právě pražská Olympia patří zatím mezi pilné sběratele vyloučení. Tohle bylo pro nováčka ročníku již čtvrté. V zápasech, kdy Pražané dohrávali o deseti, ale vybojovali celkem deset bodů!