22.09.2017 | Petr Komárek | Preview kola

Preview 9. kola: Víkend otců okoření malé moravskoslezské derby i pondělní šlágr

Foto: Pavel Kacerovský (dynamocb.cz)
Praha – Víkend otců se uskuteční v rámci devátého kola Fortuna národní ligy. V Opavě budou navíc slavit 110. výročí od vzniku tamního klubu, příznivci Slezského FC tak mohou duel s Vlašimí spojit třeba s programem pro své ratolesti. Zajímavou podívanou slibuje rovněž pondělní dohrávka. V ní na sebe narazí dva ex-ligisté, Hradec Králové a Příbram.

Deváté kolo zahájí páteční souboj Ústí nad Labem s Varnsdorfem startující v 18 hodin. Tým ze Šluknovského výběžku sice stále čeká na první soutěžní výhru, před necelým týdnem však zvládl bodovat s jedním z favoritů na postup. Proti Hradci Králové uhráli svěřenci Zdena Frťaly remízu 1:1. I Arma bude chtít utnout období bez triumfu, tři body si připsala naposledy 23. srpna v domácím utkání se Znojmem.

První ze sobotních zápasů má výkop stanovený na 10.15, Pardubice hostí Žižkov. „Přijede soupeř bojovný, důrazný a bude naši obranu ohrožovat pomocí vysokých míčů,“ analyzuje protivníka pro klubový web trenér Východočechů Jiří Krejčí. „Nebezpečný je Jelínek, na zadní tyč si často zabíhá Hašek, což vyhovuje stylu, kdy Žižkov často posílá dlouhé míče přes celou šířku hřiště do pokutového území, z toho si vytváří šance. Žižkov hraje rychle po stranách, v tom vyniká Engelmann, budeme si na to muset dát pozor,“ míní. Duel nabídne přímým přenosem sázková kancelář Fortuna.

Další ze sobotních mačů začne v 16.30, na hřiště Frýdku-Místku přijede Olympia Praha. Valcíři na konci minulého týdne zaznamenali cenný výsledek s jedním z týmů z nejvyšších pater tabulky – Českými Budějovicemi. Z jejich půdy si odvezli bod za remízu 1:1. I Pražané se vytáhli na papírově silnější celek a vyloupili stadion Příbrami. Bývalého účastníka nejvyšší soutěže zdolali v poměru 3:1.

Sobotní program uzavřou dva střety, jež začnou úderem 18. hodiny. V Ostravě dojde na malé moravskoslezské derby, Vítkovice změří síly s Třincem. „Pro nás je to velmi důležitý zápas. Kdybychom ve Vítkovicích vyhráli, což chceme, tak se můžeme zase v tabulce posunout výš. Musíme dát do toho vše, poctivě to odmakat a vstřelit o gól více než soupeř,“ uvažuje v rozhovoru pro klubové stránky třinecký útočník Petr Hošek.

Do tvrze lídra druholigového pořadí - Opavy - přicestuje Vlašim. Slezský klub k tomuto utkání chystá doprovodný program ve formě oslav 110. výročí svého založení. Na své si přijdou zejména děti. V Městských sadech se mohou těšit na hry a soutěže, v prostorách stadionu pak na skákací atrakce. Kromě toho se bude soutěžit o různé zajímavé ceny. A co samotný zápas? „Vlašim je pohybově nejlépe vybavený tým v soutěži,“ myslí si opavský kouč Roman Skuhravý. „Naším vodítkem budou zápasy z minulé sezony. Soupeř má rychlý přechod do útoku, svědčí mu tahový fotbal,“ řekl také pro sfc.cz. Zápolení mezi prvním a šestým mužstvem tabulky bude živě vysílat sázková kancelář Fortuna.

Program devátého kola Fortuna národní ligy pokračuje dvěma duely v neděli. Sokolov před kamerami sázkové kanceláře Fortuna od 15 hodin vyzve České Budějovice. „Do každého zápasu jdeme na sto procent. Chceme vyhrávat, což se nám proti Frýdku-Místku bohužel nepovedlo. V Sokolově se to pokusíme napravit,“ má jasno krajní bek Dynama Michal Řezáč. Znojmo si to od 19.30 rozdá s Táborskem. Povzbuzením mu může být srdnatý výkon v pohárovém utkání s pražskou Spartou. „Pokud budeme proti Táborsku bojovat jako proti Spartě, musíme vyhrát,“ prohlásil pro 1scznojmo.cz záložník Matúš Lacko.

Pondělní dohrávka druhé nejvyšší soutěže nabídne bitvu mezi dvěma celky, které ještě loni nastupovaly v první lize. Hradec Králové se za přítomnosti kamer České televize a sázkové kanceláře Fortuna střetne s Příbramí. Votroci mohou svou bodovou sérii prodloužit na pět zápasů. V tom poslední však drobně klopýtli s poslední Varnsdorfem, který nedokázali porazit, a po 90 minutách hry se zrodilo nerozhodné skóre 1:1. Příbramští zase nedokázali navázat na skalp Českých Budějovic a doma nestačili na pražskou Olympii 1:3.