24.09.2017 | Lukáš Švéda | Zápas

Nejlepší obrana ligy opět neinkasovala. České Budějovice v Sokolově vyhrály 1:0

Foto: Tomáš Bouda (fksokolov.cz)
Sokolov – Kdo čekal markantnější rozdíl mezi dvanáctým Sokolovem a druhými Českými Budějovicemi, ten se mýlil. Na hřišti nebyla tabulková mezera znát, ba naopak domácí Baník herně svého soupeře převyšoval, ale v útoku nebyl efektivní. To Jihočeši vstřelili v 11. minutě zásluhou Peška rozdílovou branku a svůj hubený náskok, někdy i se štěstím, ubránili až do závěrečného hvizdu.
bez branek
11' Pešek
69' Machek
53' Čavoš
71' Pešek
71' Kladrubský
90' Mashike Sukisa
Sestavy
Bolek – Strada, Mráz, Tůma, Mejdr – Machek, Glaser – Kosak (77. Rychnovský), Hlavatý (65. A. Ševčík), Končal (58. Provod) – Dvořák
Na lavičce: Belaň, Ševčík, Dvořák II.
Trenér: Vítězslav Hejret, Pavel Horváth
Staněk – Řezáč, P. Novák, Havel, Kladrubský – Wermke (89. Kadula), Čavoš, Javorek, Pešek (73. Pouček) – Táborský (86. Benát), Mashike Sukisa
Na lavičce: Křížek, Helešic, Moravec, Turyna
Trenér: David Horejš
Rozhodčí: Mrázek – Hrabovský, Horák • Stadion: Stadion FK Baník Sokolov • Diváci: 1260

Komentář

Sokolovští trenéři poprvé v sezóně postavili od začátku útočníka Františka Dvořáka, jenž nahradil zraněného Přeučila. Hostující kouč Horejš chtěl nasadit Helešice, ale ten se při rozcvičce zranil. Do sestavy se vrátil Havel. Jedinou změnou v sestavě Dynama tak byl gólman Staněk, který dostal prostor na úkor Křížka.

Od začátku se hrálo spíše podle baníkovců. Ti se více tlačili před soupeřovu branku, ale k přímému ohrožení jim vždycky něco chybělo. K vidění tak bylo několik nepřesných zakončení na obou stranách. V 11. minutě se na útočný výlet vydal stoper Havel, na levém křídle našel rozeběhnutého Jakuba Peška, jenž se přes Stradu protáhl kolem lajny až k brance Sokolova a překvapivou střelou z úhlu zaskočil Bolka – 0:1. Pak ještě střílel Mashike, zamířil však jen nad bránu. V dalších minutách už převzali iniciativu zase sokolovští fotbalisté, jenže jejich centry do šestnáctky a kombinace na útočné polovině nevedly k šancím na vyrovnání.

Až ve 28. minutě vybídl Kosak ke skórování Dvořáka, jehož ránu k tyči vytáhl Staněk mimo. Domácí se neustále pokoušeli zaměstnat českobudějovickou obranu, ta však stále odolávala. Naopak hosté mohli udeřit tři minuty před přestávkou, když Čavošova utěšená střela skončila na břevně Bolkovy brány.

Po změně stran se Jihočeši čím dál více soustředili na neprostupnou obranu a do ofenzivních výpadů se příliš nepouštěli. Ale když už vrátka v sokolovské defenzívě byla, málem toho využili. V 56. minutě načechral Pešek balón na Javorka, jenž ve stoprocentní šanci hlavičkoval trestuhodně mimo. Na opačné straně po pár desítkách vteřin mohl srovnat Kosak, jeho střelu pod břevno Staněk vytáhl nad. Po dalších pěti minutách připravil Provod šanci opět pro Kosaka, ale ten znovu ztroskotal na hostujícím gólmanovi.

Kosak byl v hlavní roli také v 65. minutě, kdy jej přesným centrem našel Hlavatý, ovšem sokolovský hráč mířil v ideální pozici nepřesně. V 73. minutě vysunul mezi stopery Provod Dvořáka, který už byl sám před Staňkem, ale na poslední chvíli tečovaná střela skončila vedle. Další, téměř neustálé, dobývání branky Dynama bylo neúspěšné. Až v posledních vteřinách hry skončil nákop Bolka u střídajícího Rychnovského, který po špatném zpracování pálil jen nad bránu.

Protože fotbal se hraje na góly, odváží si České Budějovice ze západu Čech všechny tři body po těsné výhře 1:0. Baník podruhé za sebou doma prohrál, přestože nebyl horším týmem, ale neproměňování šancí stojí sokolovské fotbalisty drahocenné body.