28.09.2017 | Radek Barkman | Zápas

Opava si na Žižkově zastřílela, Pražany ve šlágru měsíce deklasovala 5:1

Foto: František Borek (fkvz.cz)
Praha – Už ve sváteční čtvrteční dopoledne bylo předehráno 10. kolo Fortuna národní ligy, které proti sobě svedlo v rámci šlágru měsíce mužstva Žižkova a Opavy. Vedoucí celek tabulky s přehledem potvrdil roli favorita a o svém vítězství rozhodl vlastně už během prvních dvaceti minut. Slezané si nakonec odvezli z hlavního města přesvědčivou výhru 5:1 a potvrdili primát nejproduktivnějšího mužstva tabulky.
31' Podrazký
2' Žídek
10' Kayamba
21' Smola
41' Simerský
78' Kuzmanovič
39' Pardubský
56' Hašek
26' Schaffartzik
63' Jursa
Sestavy
Hrubeš – Kodeš (84. Šandera), Podrazký, Mareš, Čermák – Toml, Hašek, Pardubský, Bazal – Engelmann (71. Volek), Stratil (78. Jelínek)
Na lavičce: Řehák, Hurka, Galuška
Trenér: David Vavruška
Fendrich – Žídek, Simerský, Jursa (81. Rychlý), Kuzmanović – Smola, Radić, Schaffartzik, Zapalač (80. Stříž) – Kayamba, Jurečka (73. Puškáč)
Na lavičce: Šrom, Čelůstka, Hrabina
Trenér: Roman Skuhravý
Rozhodčí: Příhoda – Horák, Pfeifer, Klíma • Stadion: Seifertova ulice • Diváci: 1425

Komentář

Nástup do utkání měli hosté stylový. Nebezpečný centr Kuzmanoviće sice ještě nikoho ze tří čekajících adresátů nenašel, ale po následném rohu se již skóre měnilo. Přesný centr našel na malém vápně kapitána Jana Žídka a ten přesným volejem otevřel bohatý gólový účet první půle. Na další góly se navíc nemuselo čekat dlouho. Žídek ideálně uvolnil za obranou Joela Kayambu, který zastavil míč před Hrubešem, počkal si až domácí gólman spadne a obloučkem ho ideálně přehodil.

Opava pokračovala v jednoznačné dominanci a další obrovskou příležitost na navýšení skóre měl po pasu Kayamby zcela sám před Hrubešem Jurečka, ovšem tentokrát trefil jen gólmana Viktorie. O tři minuty později pak Kayambova dorážka z hranice vápna letěla nad branku. Po dvaceti minutách už byl rozdíl ve skóre tříbrankový. Zapalačův centr se snesl přímo na hlavu Tomáše Smoly, který s trochou štěstí dostal míč nadvakrát za Hrubešova záda.

Až pak se začali osmělovat i Pražané. Hned první zajímavý moment skončil gólem. Kapitán Miroslav Podrazký potáhl míč středem hřiště, napřáhl k dalekonosné ráně, a ta o břevno zapadla za brankovou čáru. Snížit na rozdíl jediné branky mohl záhy Bazal, jenž ve výborné pozici z pravé části velkého vápna mířil nad. Tato šance mohla Pražany mrzet, protože de facto zakončila jejich nejlepší pasáž zápasu.

Když se totiž na druhé straně dokázal prosadit Dominik Simerský hlavou, bylo jasné, že se body budou stěhovat v kompletním balíčku do Opavy. Po změně stran pochopitelně tempo hry opadlo, i tak ale měli Slezané navrch. A svou převahu dokázali ve druhém pokračování zápasu dokumentovat ještě jedním gólem. Kayambův centr totiž patičkou usměrnil za záda bezmocného Hrubeše pohotový Nemanja Kuzmanović. V závěru ještě měli velké šance hostující Puškáč a domácí Volek, proti němuž se parádním zákrokem blýskl Fendrich, ale výsledek 1:5 se již nezměnil.

Ohlasy trenérů

David Vavruška (FK Viktoria Žižkov): „Opava má obrovskou ofenzivní sílu, věděli jsme o ní, to je realita. Podruhé jdeme do zápasu a podruhé dostaneme z rohu do druhé minuty gól. Dostáváme se do problémů sami vlastní nezodpovědností, Slezané nás navíc trestali ještě více než Sokolov. Opava je jinde, výsledek tomu napovídá, to je prostě fakt. My musíme dnešní zápas nejprve rozdýchat, zchladit hlavy, a poté si řekneme, co dále.“

Roman Skuhravý (Slezský FC Opava): „Dnešní vítězství se rodilo ve velké chuti opavských hráčů, první třicetiminutovka byla podle mých představ. Pořád jsou tam pasáže, kdy máme hodně ztrát, ale to je přesně to, na čem chceme dále pracovat. Dnes jsme byli jednoznačně lepší, zaslouženě jsme vyhráli. Mrzí mě druhý poločas, tam to bylo spíše taktické, neměli jsme už takový hlad po gólech. Těší mě ale, že branky dáváme, na druhou stranu jsme i dnes soupeři dovolili hloupě, i když krásně, skórovat. Jsme tým a tak se také chováme – proto dávají góly všichni. Může nám to vydržet po celou sezónu. Pokud budeme hrát dále s chutí a pracovat, můžeme zopakovat i loňské jaro, kdy jsme měli skvělou formu.“