09.10.2017 | Martin Hruzík | Rozhovory

Marián Kovařík: Třeba mi prospěje změna pozice a konečně mi to tam spadne

Foto: mfkfm.cz
Praha, Frýdek-Místek – Již druhou náročnou sezónu v řadě prožívá Marián Kovařík. Loni se mu skvěle povedl vstup do druholigového ročníku v dresu Vítkovic a sáhla po něm Karviná, kde však příliš prostoru nedostal a na gól čekal marně. Po návratu zpět do Ostravy však jisté místo neměl a nastupoval spíše sporadicky, byť jeho gól v derby s Baníkem byl hodně důležitý. V létě pak zase změnil dres, když se přesunul na Stovky, kde však opět marně čeká na první gólovou radost. "Jednou mi to tam spadne a snad se to rozjede," nevzdává se Kovařík.

Na jaře jste se s Vítkovicemi zachránili, ale přesto jste v Ostravě nezůstal a odešel do loni o příčku horšího Frýdku-Místku. Proč?
Přesně tak, na jaře jsme se neskutečným způsobem zachránili, byl to opravdu výborný půlrok, to se prostě jen tak často neopakuje. Bylo to super. Odchod do Frýdku-Místku se upekl na poslední chvíli, v poslední možný den, kdy to šlo. Byl jsem v kontaktu s Markem Čechem a věděl o jejich zájmu. Dostal jsem nabídku, která pro mě osobně byla lepší i co se týká herního vytížení.

Přitom to vypadalo, že se ve Vítkovicích na jaře vytvořila skvělá parta. Odcházelo se vám těžko?
Byla tam dobrá parta, spousta srandiček, prostě nic nechybělo. Neodházelo se mi vůbec lehce, protože jsem tam prožil hodně pěkných sezón, ale jak jsem řekl, přišlo něco lepšího a jelikož jsem ve Frýdku-Místku již působil, tak i po této stránce jsem se rozhodl, že to pro mě bude lepší.

Na stránkách Vítkovic se objevilo, že jste s nimi podepsal smlouvu a hned poté žádal o zrušení, což údajně mělo být nefér... Jak to vnímáte?
Je to tak. V pátek jsem podepsal novou smlouvu na dva roky, ale pořád jsem neměl vyjádření Frýdku-Místku. Jenže v poledne mi zavolal pan Čech a měli připravenou smlouvu. Znovu jsem začal přemýšlet a zvažovat, formovat si myšlenky pro a proti, a nakonec se definitivně rozhodl pro Frýdek-Místek. Večer jsem zavolal panu Jakubkovi do Vítkovic a poprosil ho o zrušení smlouvy. Nefér to asi bylo, leč bohužel jsem na poslední chvíli nevěděl, co jak bude. Navíc už po jarní záchraně jsem byl rozhodnut zkusit zase něco jiného, záleželo na tom, kdo by Vítkovice dál trénoval.

Marián Kovařík

Tým: MFK Frýdek-Místek
Narozen: 05.12.1992
Pozice: Útočník
Výška: 186 cm
Váha: 84 kg
Předchozí působiště: Frýdek-Místek, Karviná, Vítkovice

Při pohledu na tabulku odchodu asi nelitujete, že?
Nedá se říct, že bych teď byl šťastný a rád, že jsem odešel.

Čím si vysvětlujete, že ještě Vítkovice nedokázaly vyhrát?
Vítkovice se trápí stejně jako minulý podzim, určitě teď nejsou v jednoduché situaci, když tým ještě nevyhrál. Navíc když už to trvá deset kol, tak se to prostě i projeví na psychice hráčů. Navíc někteří hráči to prožili již loni a teď se jim ty myšlenky vrátily zpět.

Přesto váš Frýdek-Místek na tom není o mnoho lépe, čím to je?
Jak říkáte, my si asi nemůžeme vyskakovat. Těch bodů nemáme o moc více, ale jsem přesvědčen, že za pár kol budeme jinde. Nechci se vymlouvat na náš los, ale ten byl v mnoha případech smrtelný. Defacto všechny týmy, co chtějí hrát o postup nebo o přední příčky, máme za sebou. Přitom ty zápasy nebyly špatné. Vybojovaná výhra s Třincem, přivezli jsme bod z Českých Budějovic... V Příbrami to teď byla obrovská škoda, jelikož si troufnu říct, že kdybychom nehráli od dvacáté minuty v oslabení, tak jsme minimálně bod odvezli, možná i tři.

Vy sám stále ještě hledáte střelný prach, co vám chybí? Šance, štěstí, klid?
Gólově se mi to zadrhlo. Nevím, z jakého důvodu, ale nevěším hlavu. Jednou mi to tam spadne a snad se to rozjede. Teď jsem nastupoval dvakrát v záloze, tak třeba mi změna pozice prospěje a spadne to tam.

V Příbrami jste však začali nad očekávání.....
Je to škoda. Padlo nám to tam hned ze startu, vyšel nám signál z rohu. Poté jsem věřil, že tam nemůžeme prohrát, jenže pak přišlo vyloučení Vary (Adam Varadi - pozn. red.). Přitom první faul vůbec nemusel být na žlutou, to mu dal rozhodčí asi jen proto, že je to Adam. Druhý faul už pak asi byl, ale jak říkám, musíme si to pohlídat, protože pak hrajeme skoro celý zápas o deseti a s takovým týmem je to škoda.

Domácí Příbram pak dvakrát udeřila během tří posledních minut první půle. Zlomilo vás to?
Musím přiznat, že jsem se tam pak špatně posunul na lajně a těsně před přestávkou domácí vyrovnali. V nastaveném čase jsme si pak nepohlídali Zápotočného a naše brzké vedení přišlo úplně vniveč. Do druhé půle jsme chtěli chodit do brejku, byly tam i nějaké náznaky, ale když se celý zápas bráníte, síly pak rychle ubývají.

Místo pauzy v pondělí doma přivítáte Olympii Praha, která si v roli nováčka vede výborně. Už víte, na co se musíte připravit?
Stejně bychom teď určitě místo pauzy nějaký zápas hráli, takže jsem rád, že jde o mistrovské utkání s Olympií, které se dříve odložilo kvůli podmáčenému terénu. Jen škoda, že v pondělí, Olympia o víkendu nechtěla. Myslím, že nejsem jediný, koho překvapilo, jak rychle sbírají body. Celý týden se na ni připravujeme, takže už víme, co hrát. Navíc jsme měli dostatek času. Hrajeme doma a chceme vyhrát kvůli sobě i kvůli divákům. Potřebujeme začít sbírat body do tabulky.

8' Kovařík
38' Rothe
88' Opluštil
43' Biolek
53' Šumský
84' Slaninka
87' Literák
48' Rothe
73' Liener
Sestavy
Buček – Biolek (77. Krčula), Literák, Pielorz, Švrček – Willwéber, Ondráček (90. Velička) – Grussmann (60. Bilić), Šumský, Slaninka – M. Kovařík
Na lavičce: Mihálek, Hamšík, Jovovič, Chvěja
Trenér: Josef Petřík
Soukup – Frizoni, Rothe, Opluštil, Žežulka – Liener (73. Vopat), Katidis, Ruml (90+1. Kuťák), Verner – Hejný (56. Dordević), Jukl
Na lavičce: Frydrych, Duben, Bareš
Trenér: Miloš Sazima
Rozhodčí: Matějček – Poživil, Petřík • Stadion: Stadion Stovky • Diváci: 342