17.10.2017 | Radek Barkman | Souhrn kola

Souhrn 11. kola: Týmy z popředí ztrácely, Pardubice jsou už třetí

Foto: Radek Klier (fkpardubice.cz)
Praha – Fortuna národní liga má za sebou další kolo, kdy favorité houfně ztráceli body. Opava doma jen remizovala s Varnsdorfem 3:3. Hradec Králové zase nevyhrál ve Frýdku-Místku, kde zaznamenal pouze plichtu 0:0. Šlágr kola mezi Znojmem a Českými Budějovicemi skončil remízou 1:1. Do špičky se tak vyhouply i Pardubice po výhře 2:0 nad Vlašimí.

Další kolo Fortuna národní ligy začalo již pátečními předehrávkami. Vítkovice s novým trenérem Ludevítem Grmelou zkusili vyzrát na solidně hrající Příbram, která po několika výhrách toužila dorazit čelo tabulky. Jenže začátek duelu Středočeši absolutně nezvládli. Už v sedmé minutě totiž nachytal jejich obranu Vasiljev a svůj únik zakončil přesnou střelou o tyč. Twardzik pak z rohu vypálil z voleje mimo a Příbram se trochu začala dostávat do hry. Jenže pokusů na bránu Květona letělo jen minimum. Výjimkou byl Grajciar, ale ani jeho střela k vyrovnání nevedla. Ve druhé polovině sice pokračovala příbramská snaha o vyrovnání, ale byla neúčelná. Domácí navíc dokázali hrozit z brejků a mohli náskok pojistit. Jejich nevyužívání však nakonec mohlo Grmelův tým mrzet. Ve velké šanci ale Ayong místo střely přihrával a vítkovický Dramé zasáhl na poslední chvíli. Těsné vítězství tak zůstalo nečekaně na severu Moravy.

V souboji dvou tápajících mužstev vyzvalo Ústí nad Labem celek Žižkova. Oba týmy potřebovaly nutně vyhrát, aby si v tabulce zajistily větší klid. Pražané přicestovali na sever republiky s novým trenérem Bohuslavem Pilným. Že nové koště dobře mete se Ústečtí přesvědčili velmi brzy. Čermákův centr našel Engelmanna a ten otevřel skóre. Žádné velké příležitosti se na obou stranách nerodily, Bazal zahrozil těsně před koncem poločasu, ale s výsledkem nepohnul. To se ve druhém poločase opět povedlo Engelmannovi. Ten z ostrého úhlu a relativně velké dálky nachytal Tvrdoně. Domácí byli v útoku bezzubí, se svou příležitostí neuspěl ani Matějka. A tak se skóre měnilo na druhé straně ještě jednou. Po centru Stratila se totiž ještě v samotném závěru trefil Galuška. Ústí nad Labem tak čeká na výhru od konce srpna.

Naprosto v klidu jsou naopak Pardubice, které vyzvaly nebezpečnou Vlašim. Východočeši toužili opět doma naplno bodovat a usilovat tak o zachování pozice na čele tabulky. Že jsou Pardubice v pohodě, dokumentovaly už úvodní minuty. Křapka hezky uvolnil Petráně a ten dokázal zblízka překonat Nguyena. Nicméně nevzdávali se ani hosté. Hadaščok připravil příležitost Vodhánělovi, jenže vlašimský fotbalista trefil svou tvrdou ranou pouze břevno Knoblochovy svatyně. Tým trenéra Havlíčka tato situace mohla mrzet o to více, že do přestávky ještě jednou inkasoval. Zaváhání brankáře Nguyena potrestal dotírající Ladra, který míč už jen uklízel do prázdné vlašimské branky. Po poločase bylo prakticky rozhodnuto, přesto chuť do hry Pardubicím nechyběla. Blízko ke třetí brance svého mužstva byl Petráň, ale neuspěl. Na druhé straně pak zase tutovku Štochla lapil Knobloch a zaznamenal tak svou další podzimní nulu.

V dobré kondici rozhodně není ani Hradec Králové. Východočeši se tentokrát představili na půdě Frýdku-Místku. Valcíři potřebují rovněž body jako sůl a blíže je k nim mohl posunout Varadi. Svůj lob ale poslal nad břevno. Hostující defenziva byla zaměstnanější i v dalším průběhu hry, Willwéberovi ale sebral šanci hradecký gólman Ottmar. Po změně stran už byli nebezpečnější zase hosté. Brankář Buček nejprve famózním zákrokem zlikvidoval šanci soupeře z 52. minuty a v dalším průběhu pak předvedl své umění proti Pajerovi s Pázlerem. V samotném závěru pak ještě neunesl jeden ze soubojů Žondra, ohnal se po soupeři loktem a musel předčasně do sprch. Na bezbrankové remíze se však již nezměnilo nic.

Rozjetý Třinec směřoval k dalšímu duelu na půdu Táborska. Jihočeši střídají dobré výkony s velmi špatnými a bodový zisk určitě nemohl vedení klubu na jihu Čech uspokojovat. Do karet jim však hrálo, že vzájemné duely se prakticky bez výjimky v posledních letech stávají kořistí domácích mužstev. Hned z rozehrávky provětral Tomu třinecký Ižvolt. Jinak se na trávníku nic moc podstatného nedělo. Za zmínku stojí srážka Hella s Reintamem. Toma musel ještě zasahovat proti teči Juřeny, na druhé straně třinecká defenziva nepustila do slibného zakončení Klusáka. Ve druhé půli se obrázek hry moc neměnil. Součkův pokus letěl nad. Přesto se nakonec domácí z tříbodového zisku radovali. Parádní střela Mršiče zapadla k tyči a znamenala rozhodující gól. K vyrovnání pak nevedla ani velká možnost Dediče.

Jasným favoritem byla v souboji s Varnsdorfem vedoucí Opava, zároveň však bylo jasné, že Severočeši, prezentující se venku ne úplně špatnými výkony, nedají svou kůži lacino. Výbornou střeleckou dispozici už zkraje zápasu potvrdil útočník Klobása, který nedal Fendrichovi šanci. Hodně rušný začátek pokračoval. Smola si vylámal zuby na Samoelovi, Fendrich zase vychytal Kocourka. Přesto šli Severočeši do vedení o dvě branky. Rychlý brejk po narážečce s Da Silvou proměnil opět Klobása a s Opavou to nevypadalo dobře. Ještě do přestávky však v pokračujícím tlaku domácích stačil snížit Kuzmanović. Varnsdorf se ocitl pod drtivým tlakem a po několika minutách druhé půle se prosadil Puškáč. Obrat mohl dokonat po faulu Zbrožka tradiční exekutor penalt v opavském dresu Schaffartzik. Byť sudí Adámková nechala penaltu opakovat, ani nadvakrát Samoela nepřekonal. A tak udeřilo na druhé straně, Durdevič z otočky mířil přesně a zase posunul svůj tým k premiérové výhře sezony. Z velkého tlaku v závěru vytěžili Slezané pouze remízu. Kayambův centr poslal do vápna přesnou tečí Simerský. K vítězné brance už nevedlo ani sedm nastavených minut.

Ve šlágru kola a v souboji o čelo tabulky přivítalo Znojmo letos velmi silné České Budějovice. Oba gólové momenty zápasu se narodily už v jeho samotném začátku. Nejprve ve třinácté minutě dorazil střelu Peška za brankovou čáru Mashike. Zakrátko ale Znojmo vyrovnalo. Levačka Růska umístila míč přesně k tyči. Znojemský brankář Veselý pak předvedl výborné zákroky proti Táborskému a Peškovi, čímž zachoval poločasové skóre 1:1. I po změně stran měli určitě blíže k tříbodovému zisku Jihočeši. Ve velkých příležitostech ale po sobě selhali Javorek, Pešek a zejména Táborský, jenž netrefil odkrytou část znojemské branky. Znojmo se do šance ve druhé půli nedostalo, naopak ještě mohlo inkasovat z kopačky Benáta. Druhou žlutou kartu pak ještě v závěru za zastavení rychlého brejku dostal Pešek. Oba soupeři se tak rozešli smírně po výsledku 1:1.

Fotbalisté Olympie Praha zavítali k dalšímu duelu Fortuna národní ligy na půdu Sokolova. Záchranářské trable se rozhodně zatím nováčka soutěže netýkají, naopak v případě výhry mohli Pražané pomýšlet na další posun tabulkou. Od začátku se hrálo důrazně a agresivně a první gól na sebe nenechal dlouho čekat. Kosak byl ve vápně faulován a penaltu proměnil Glaser. Z vedení se ale Baník neradoval dlouho. Výborná střela Žežulky nechala Bolka bez šance a bylo srovnáno. Stejný hráč navíc těsně po začátku druhé půle dokázal skóre ve prospěch Olympie otočit dorážkou po rohovém kopu. Pokutového kopu se však dočkali i hosté. Po zákroku na Frizoniho proměnil desítku Katidis a definitivně rozhodl o tříbodovém zisku pro svůj tým. Sokolov tak zůstává uvězněn ve spodní části tabulky, Olympia patří k horní polovině.