27.10.2017 | Libor Štěpán | Zápas

Vítkovice v derby rozjezdily Valcíře na plechy a unikají sestupovým příčkám

Foto: mfkv.cz
Ostrava – Sice souboj ze dna tabulky, ale každý tým v úplně jiném rozpoložení. To byl úvodní zápas 13. kola Fortuna národní ligy mezi Vítkovicemi a Frýdkem-Místkem. Do derby šli domácí nabuzení dvěma vítězstvími v řadě a únikem z posledního místa, hosté naopak na výhru čekali již 9 kol a právě oni spadli na samotné dno soutěže. Psychika a efektivita v útoku byly hlavními faktory, jež rozhodly o nečekané demolici hostů, kteří teď bojují spíše sami se sebou, než se svými soupeři.
19' Mišinský
36' Mrázek
50' Kučera
60' Kučera
89' Twardzik
bez branek
12' Motyčka
43' Kučera
51' Mišinský
40' Literák
87' Jovovič
Sestavy
Květon – Prajza (71. Cverna), Mikula, Dramé, Twardzik – Kučera, Motyčka, Urbančok (77. Matěj), Vasiljev – Mišinský (80. Szotkowski), Mrázek
Na lavičce: Nemrava, Hýbl, Kotouč, Ožvolda
Trenér: Ludevít Grmela
Buček – Švrček, Literák, Pielorz, Bilić (73. Jovović) – Biolek, Willwéber, Ondráček (46. Krčula), M. Kovařík (46. Chvěja) – Šumský – Varadi
Na lavičce: Mihálek, Hamšík, Grussmann, Velička
Trenér: Josef Petřík
Rozhodčí: Marek – Ratajová, Melichar • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 671

Komentář

Utkání začalo vyrovnaně, možná až přehnaně opatrně z obou stran. Byla znát snaha neudělat chybu. Lipina herně neztrácela, ale brzy začalo být zřejmé, že na rozdíl od ní se Ostravané dokážou dostat do pokutového území soupeře a vypracovat si šance. První měl na svědomí po deseti minutách Mrázek, který u rohového praporku zesměšnil dva protihráče a nabídl gól Mišinskému, který však z malého vápna přestřelil.

Vítkovický špílmachr ale nemusel dlouho litovat. V 19. minutě se Vladimír Mišinský postavil k trestnému kopu z 23 metrů, dokonale zakroutil míč do pravé šibenice a z domácích spadl obrovský balvan nervozity. Na druhé straně sice vzápětí odpověděl Šumský opakovanou střelou těsně vedle, ale to bylo vše, co si Frýdek-Místek v úvodním dějství vytvořil. Jeho akcím totiž chyběl nápad a finální přihrávka. Do šestnáctky protivníka se dostával jen sporadicky.

Domácí byli v tomto mnohem úspěšnější. Ačkoliv nebyli příliš aktivní střelecky, povedlo se jim do přestávky navýšit náskok. Kolmicí za obranu ve 36. minutě dokonale vyšachovali defenzívu, Jakub Prajza sám mohl skórovat, ale nezištnou přihrávkou do prázdné branky předal slávu Tomáši Mrázkovi, který se prosadil po 2 měsících a dal 4. gól v sezóně.

Druhý poločas se odehrával ve znamení trvalého drobného deště, ale obraz hry se nezměnil, ačkoliv se hosté pokusili oživit hru dvojím střídáním. Kdo však opravdu obživl? Domácí Jakub Kučera, který měl během čtvrthodiny tři gólové šance, dvě z nich proměnil a definitivně rozhodl o výsledku. První samostatný únik po přihrávce Mrázka mu ještě vychytal Buček, vzápětí si ale vybojoval míč sám a samostatnou akci zakončil z úhlu mezi nohy brankáře. O deset minut později střílel z podobné pozice, jen ne po brejkové situaci, což nic neměnilo na tom, že po zemi prostřelil Bučka a rodil se debakl. Pro Kučeru to byly vůbec první trefy v ročníku.

Valcíři si přitom vypracovali dvě zajímavé možnosti. Těsně před gólem na 3:0 mohl snížit Varadi, ale ve skluzu těsně nedosáhl na Literákovu nabídku. Kapitán Lipiny se později z nahrávače proměnil na střelce, ale zoufalost celého týmu v útoku podtrhl po rohovém kopu hlavičkou z malého vápna koníčkem přesně do rukavic Květona.

Vítkovice se stáhly a často vyrážely do dalších brejků, které ale již proměnit nedokázaly. Přesto se prvního bůra po návratu do Fortuna národní ligy dočkaly. Těsně před koncem se do odraženého míče po trestném kopu opřel Filip Twardzik, Buček si sice sáhl, ale mimo šibenici míč nevytlačil. Také nejzvučnější letní posila se mohla radovat z prvního gólu v sezóně.

Po třech výprascích v průběhu podzimu se Vítkovice dočkaly vysokého výsledku ve svůj prospěch. Jedná se dokonce o jejich nejvyšší vítězství po loňském návratu do soutěže. Valcíři byli před brankou soupeře neškodní a přes herní snahu byli sami doslova rozválcováni na plechy. Nevyhráli podesáté za sebou a v tabulce jistě zůstanou poslední. To rozjetí Ostravané se po třetím vítězství v řadě dostali bodově na dostřel týmům ve středu tabulky.

Ohlasy trenérů

Ludevít Grmela (MFK Vítkovice): "Dopředu jsem hráčům říkal, že to bude nejtěžší soupeř z těch tří posledních. Předchozí dva nás podcenili, ale tento je z naší skupiny zespodu. Vyšlo nám to velmi dobře. Hodně mě mrzela šance Mišinského na začátku, zápas mohl vypadat ještě úplně jinak. Ale když to vezmu komplexně, tak hosté v podstatě žádné šance neměli. Nějaké závary před brankou, to ano, ale šance jsme měli jen my. Neskutečně se nám vydařila střelba ze střední vzdálenosti. Vítězství je plně zasloužené."

Josef Petřík st. (MFK Frýdek-Místek): "V tomto utkání se v plné nahotě ukázaly dlouhodobé problémy mužstva v ofenzívě i v defenzívě. Počet obdržených gólů je k zamyšlení. V podstatě můžu pouze pogratulovat domácím. Ti dobře vstoupili do zápasu a pak jsme neuhlídali jejich brejky, ač jsem na ně hráče upozorňoval. Střídáním v poločase jsme chtěli oživit hru, což se bohužel nestalo a výsledek je takový, jaký je."