28.10.2017 | Filip Lefenda | Zápas

Favorit tentokrát nezaváhal, Opava rozstřílela Olympii vysoko 5:1

Foto: Jan Pitřík
Opava – Fotbalisté Slezského FC po dvou zápasech bez vítězství zabrali. Opavští skolili na domácí půdě pěti góly pražského nováčka a přiblížili se vedoucímu duu na rozdíl jediného bodu.
7' Puškáč
30' Kuzmanovič (pen)
72' Kuzmanovič
78' Kayamba
90' Jurečka
84' Duben
bez karet
42' Opluštil
88' Vopat
Sestavy
Šrom – Stříž, Simerský, Žídek – Kayamba (86. Hrabina), Zavadil (81. Mozol), Jursa, Kuzmanović, Zapalač – Smola, Puškáč (81. Jurečka)
Na lavičce: Fendrich, Čelůstka, Helebrand, Radič
Trenér: Roman Skuhravý
Frydrych – Liener, Opluštil, Vopat, Jukl – Duben, Hejný (81. Dordević), Žežulka, Ruml (77. Novák) – Bareš (73. Kuťák), Verner
Na lavičce: Soukup, Maršálek
Trenér: Miloš Sazima
Rozhodčí: Berka – Dresler, Podaný • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 2572

Komentář

Poprvé o sobě dali domácí vědět v 5. minutě, to ale ještě byla Kuzmanovičova střela sražena na roh. Z toho prvního neudeřilo, z následného už ale ano. Zapalač našel centrem Davida Puškáče, který se trenéru Skuhravému odměnil za důvěru a místo v základní sestavě rychlou gólovou trefou z voleje.

Ve 12. minutě kopali domácí další roh, Zavadil minul Žídkovu hlavu jen o centimetry. Na druhé straně se Pražané dočkali branky, ta ale nemohla být uznána, neboť se již dříve pískal ofsajd.

Zajímavá situace se zrodila ve 29. minutě. Jursa našel na zadní tyči Puškáče, který přiťukl míč Simerskému. Ten padl k zemi, rozhodčí ale penaltu nepískl. Zakrátko však byl na hranici šestnáctky faulován Kuzmanovič, takže se přeci jen pokutový kop zrodil. Postavil se k němu sám Nemanja Kuzmanovič a střelou pod břevno dodal na domácí kopačky klid.

O tři minuty později přečkali hosté neuvěřitelnou skrumáž, když snad hned třikrát vykopávali míč z brankové čáry. Chvíli poté rozehráli Opavští nakrátko rohový kop a Zavadilův střílený centr na zadní tyč málem zapadl do brány.

Druhý poločas začal obrovskou možností Smoly. Ten upaloval sám na branku, střelu na vzdálenější tyčku ale poslal těsně vedle ní. Posléze se řítil na Frydrycha i Kuzmanovič, brankář Olympie byl ale u balonu o chloupek dříve.

V 56. minutě Olympia zahrozila, když se po rohu dostal ke střele na zadní tyči nehlídaný Žežulka. Balon ale poslal těsně vedle brankové konstrukce.

V poslední dvacetiminutovce se s góly roztrhl pomyslný pytel. V 73. minutě se do vápna vřítil Zapalač, pro zblokovaný míč si dokráčel Nemanja Kuzmanovič a prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Pět minut poté se k sólu nadechl Joel Ngandu Kayamba. Ten udělal kličku brankáři, následně si pohrál i s obráncem a technicky zakončil.

Šest minut před koncem čisté hrací doby přišel čestný zásah hostů, když se hlavou prosadil Jiří Duben. Šrom, který dostal v sobotu přednost před brankářským kolegou Fendrichem, si na míč sáhl, špičkami prstů jej ale mimo tři tyče vytěsnit nedokázal.

Opavští fanoušci si v závěru žádali bůra a střídající Václav Jurečka jejich prosby vyslyšel. Nejprve sice poslal svou bombu nad horní tyč, v nastaveném čase už se ale do střelecké listiny přeci jen zapsal. Stalo se tak poté, co domácí útočník obdržel Mozolovu šikovnou přihrávku do běhu, položil si gólmana a pak už jen poslal míč do prázdné brány. Suma sumárum – Opava porazila Olympii vysoko 5:1.