07.11.2017 | Radek Barkman | Souhrn kola

Souhrn 14. kola: Na čelo tabulky se vyhoupl Třinec, Opava prohrála v Příbrami

Foto: fkpribram.cz
Praha – Novým lídrem Fortuna národní ligy se po čtrnácti kolech stali fotbalisté Třince. Ti uspěli 3:2 na půdě Vlašimi a vzhledem ke ztrátě Českých Budějovic v bitvě proti Pardubicím jsou o dva body na čele tabulky. Zaváhala i třetí Opava, která přepustila všechny body obrozené Příbrami. Na chvostu tabulky se osamostatnil Frýdek-Místek.

Prvním zápasem kola byl souboj na Strahově mezi Olympií a Ústí nad Labem. Domácím se před zápasem nedařilo, hostům už delší dobu. První gól zaznamenali domácí už v osmé minutě zásluhou přesné dorážky Katidise. Vopat pak ještě postrašil Kotěru a zápas se začal vyrovnávat. Pasivita ve druhé půli se nakonec domácím vyplatila. V rychlém sledu otočili skóre Procházka a Jindráček. Druhý jmenovaný pak ještě pojistil vítězství Army z penalty. Po více než dvou měsících tak mohli Severočeši slavit ve Fortuna národní lize vítězství.

Rozjeté Vítkovice vyrazily na východ Čech do Hradce Králové, aby zde zabojovaly o další body do tabulky. Votroci chtěli po čase zase zvítězit. Už v desáté minutě jim vyšla akce Zorvana a nejlepšího střelce soutěže Pázlera, po níž vedli 1:0. Koncovka Vítkovic byla v zápase tristní. Před poločasem měl totiž skvělou šanci na srovnání Mišinský, ale selhal. V dalším pokračování hry však aktivita Vítkovic uvadala a i přes několik nevyužitých brejků pojistil v závěru výhru záložník Krátký.

V souboji dvou týmů z chvostu tabulky přivítal poslední Frýdek-Místek mužstvo Sokolova. Baník hraje letos venku velmi dobře a důležité body chtěl připsat i proti Valcířům. Hosté byli v první půli lepší, ale pořádné šance si nevypracovali. Na ty si diváci museli počkat až do druhé poloviny zápasu. Nejprve neuspěl domácí Slaninka, na druhé straně zase těsně minul branku Mejdr. Když bez gólového efektu zůstaly šance Valcířů Varadiho a Literáka, muselo se publikum na stadionu Stovky smířit jen s bezgólovou remízou.

V jednom ze šlágru kola hostila Příbram mužstvo Opavy. Velmi nevyrovnaní Středočeši umí letos špičku tabulky potrápit a Slezané patří k týmům, které letos venku ztrácí body často. Nástup Středočechů byl stylový. Grajciar s Ayongem už do třinácté minuty vytvořili svému týmu dobrý náskok, když prvně jmenovaný poslal přímý kop do šibenice a druhý nasadil dvojité jesle Žídkovi i Fendrichovi, a Opava dlouho hledala nit. Našla ji až po změně stran. Po přímém kopu totiž snížil Smola. Další tlak hostů ale góly nepřinesl. Naopak po neproměněné velké příležitosti Kayamby podnikl ofenzivní výpad příbramský Matoušek a rozhodl.

Na domácí výhru se Znojmem chtěli ve svůj tradiční čas navázat fotbalisté Žižkova. Ti se utkali s Táborskem, které předvádí v posledních kolech pěkné výkony. Byli to právě Jihočeši, kteří se starali v utkání o vzruch. Po šťastné, ale pěkné trefě Nešického totiž neproměnili ještě celou řadu dalších šancí a do poločasu odcházeli pouze s vedením 1:0. Ani po přestávce se však obrázek hry neměnil. Když navíc zapadla Štohanzlova hlavička po rohu přesně do branky, bylo hotovo. Bezzubý Žižkov totiž v útoku během nedělního dopoledne paběrkoval.

Oproti loňsku se Třinec výrazně zlepšil i na stadionech soupeřů, což chtěl dokumentovat v trápící se Vlašimi. V atraktivním duelu se díky Pencovi jako první prosadili domácí. Ještě do přestávky ale otočili skóre Reintam se Šumberou a svěřenci Jiřího Nečka směřovali za čtvrtou venkovní výhrou sezony. Svým dalším gólem v posledních týdnech sice ve druhém poločase srovnal Vyhnal, ale byl to Estonec Mikk Reintam, který nakonec měl poslední slovo. Díky jeho prvnímu dvougólovému zápasu ve Fortuna národní lize tak Třinec vyhrál 3:2 a je v čele tabulky.

V posledních kolech jde nahoru i Varnsdorf. Zaváhání ze závěru zápasu v Pardubicích chtěl odčinit proti Znojmu. Od prvních minut byl v permanenci brankář Veselý. Proti hlavičce Dordiče ho sice zachránilo břevno, ale na góly se nečekalo dlouho. Ještě do přestávky otevřel skóre Zbrožek. V pohodě hrající Severočeši přidali po pauze další dva góly. Dočkal se jeden z nejlepších hráčů zápasu Dordič a na konečných 3:0 upravoval patnáct minut před koncem Breda. Jihomoravané se do vyložené šance nedostali a z Kotliny odjížděli poraženi po výsledku 3:0.

Na závěr kola se hrál jeho nejočekávanější souboj. V souboji dvou nejlepších obran přivítaly České Budějovice mužstvo Pardubic. Jihočeši začali v opatrném utkání lépe a hned zahrozili možností Mashikeho, jenž ale svůj volej z hranice vápna nasměroval pouze nad branku. Stejný hráč pak ještě jednou stanul sám před Knoblochem, ale centr Wermkeho nezpracoval dobře. Po přestávce sice Pardubice vyrovnaly hru, ale do pořádné šance se nedostaly. Naopak mohly deset minut před koncem inkasovat, když svou šanci nevyužil střídající Kadula a sám před pardubickým gólmanem mířil mimo. České Budějovice tak zůstaly po další remíze 0:0 v tabulce druhé.