16.11.2017 | Petr Komárek | Preview kola

Preview 15. kola: Čtyři mače ve státní svátek včetně Šlágru měsíce, v sobotu se třinecký lídr střetne s Dynamem

Foto: Pavel Kacerovský (dynamocb.cz)
Praha – Na Šlágr měsíce listopadu dojde v 15. kole Fortuna národní ligy. V pátek mezi sebou změří síly celky Opavy a Hradce Králové, což díky kamerám České televize a sázkové kanceláře Fortuna neujde ani divákům doma u televizních, případně počítačových či jiných obrazovek. Lídr tabulky z Třince zase na svém trávníku přivítá třetí Dynamo České Budějovice, které se po dvou bezgólových remízách zkusí konečně trefit do soupeřovy branky.

Předposlední podzimní kolo Fortuna národní ligy bude mít tři hrací dny. V ten první – pátek – se uskuteční tři utkání. Pardubice hostí na domácím stadionu Příbram, jež ve svém posledním venkovním představení podlehla Sokolovu. Porážku o jediný gól se ale svěřencům Josefa Csaplára podařilo odčinit, na své půdě vyzráli na Opavu, kterou porazili 3:1. Nyní Příbramští pocestují k tabulkovému sousedovi. Pardubice prožívají povedenou první polovinu sezony a s 25 body se drží na čtvrté soutěžní pozici. Ex-prvoligista má o dva body méně a je pátý. První z pátečních zápasů startuje v 10.15 a přímým přenosem ho na svých webových stránkách bude vysílat sázková kancelář Fortuna.

Druhý z pátečních duelů snese ta nejpřísnější kritéria. Ambiciózní Opava se střetne s týmem s neméně vysokými cíli – Hradcem Králové. Oba sokové by se rádi probojovali do nejvyšší soutěže, blíže k tomu zatím mají hráči Slezského FC, kteří figurují na celkově druhé i druhé postupové příčce. Výběr trenéra Skuhravého však oproti ostatním konkurentům odehrál o zápas více, 16. kolo už má za sebou, v Ostravě si v malém derby poradil s Vítkovicemi 2:1. Na Opavu se však zdola tlačí České Budějovice, bodově dotáhnout se na ni mohou také Pardubice. Slezané proto potřebují vyhrávat.

To však chtějí i v Hradci Králové, který si dosud poněkud rozpačitými výsledky vysloužil šesté místo tabulky. Stejně jako Opava zvládl ve svém posledním utkání zdolat Vítkovice, byť – na rozdíl od Opavanů – ještě před reprezentační přestávkou na začátku listopadu. Slezský FC na své půdě v této sezoně ještě neprohrál, Východočeši se ovšem mohou inspirovat například Varnsdorfem, který v historickém městě vyválčil remízu 3:3. Jak si Votroci povedou, ukáže zápas hraný od 13 hodin a přímým přenosem vysílaný Českou televizí a sázkovou kanceláří Fortuna.

V pátek podvečer, respektive večer, se proti sobě postaví Ústí nad Labem s Frýdkem-Místkem a Znojmo s Olympií Praha. První střet startuje v 18 hodin, druhý o hodin a půl později. Pražané dlouho udivovali celou Fortuna národní ligu, jejich slibná série ale shořela jako list papíru. V posledních třech zápasech si nepřipsali ani bod. Nejprve je doma skolily Vítkovice, pak v Opavě schytali potupného „bůra“ a těsně před reprezentační pauzou před vlastními fanoušky nestačili na Ústí nad Labem. Zkraje listopadu se nevedlo ani Znojemským. Ti se představili na hřišti Varnsdorfu, kde vyšli bodově i gólově naprázdno. Severočeši si třemi přesnými zásahy vybojovali tříbodový zisk.

Sobota tentokrát nabídne pouze dva duely. Od 10.15 však půjde o bitvu se vším všudy. Pro mnohé překvapivě vedoucí tým tabulky z Třince se doma utká s aktuálně třetími Českými Budějovicemi. Dynamo pomýšlí na návrat do sestupových vod, odkud ho středečním triumfem ve Vítkovicích vystrnadila Opava. Slezané by si naopak rádi minimálně udrželi těsný náskok na první příčce. Pouhý bod na ně momentálně ztrácí Opavští (ti ale mají o zápas navíc), jejich sobotní protivník pak v současné době zaznamenává ztrátu bodů dvou. Souboj mužstev z čela tabulky bude na svém webu živě vysílat sázková kancelář Fortuna.

Od 13.30 na sebe v sobotu narazí Táborsko a Varnsdorf. Jihočeši se ziskem 18 bodů figurují na devátém místě, tedy zhruba ve středu ligového pořadí. Na tři celky před sebou (Hradec Králové, Znojmo, Olympia Praha) se mohou minimálně dotáhnout, při nejmenším totéž ale mohou učinit i dva soupeři pod nimi – Vlašim se 17 body a Žižkov s 16 body. Desátý Baník Sokolov má dokonce stejně bodů jako Táborsko, zaostává za ním pouze vinou horšího skóre. Varnsdorf balancuje na hraně pásma sestupu. Tříbodový zisk v Táboře by mu náramně prospěl, jelikož by pak mohl živit reálnou naději na vzdálení se Vítkovicím i ústecké Armě.

Poslední dvě utkání 15. kola Fortuna národní ligy se odehrají v neděli. Před kamerami sázkové kanceláře Fortuna se od 10.15 střetnou Žižkov a Vlašim. Oba celky spolu v tabulce sousedí – Vlašimi se 17 body patří jedenácté místo, Viktoria má o bod méně a je dvanáctá. Poslední zápas kola obstarají od 13.30 Sokolov a Vítkovice. Západočeši by rádi bodovali potřetí v řadě, předtím porazili Příbram a z Frýdku-Místku si odvezli bod za plichtu 0:0. Vítkovičtí po slušném vzepětí pod trenérem Grmelou dvakrát padli proti Hradci Králové a Opavě se tak v Sokolově pokusí odčinit, i když předtím absolvují náročné cestování přes celou republiku.