22.11.2017 | Radek Barkman | Statistiky kol

Statistika 15. kola: Frýdek-Místek ukončil gólový půst, slaví i Vlašim

Foto: fkusti.cz
Praha – Fotbalisté Frýdku-Místku poprvé od 12. srpna slaví ve Fortuna národní lize tříbodový zisk. Díky trefě kapitána Petra Literáka navíc ukončili i dlouhý střelecký zmar. Po řadě neuspokojivých výsledků a výkonů naplno zabodovala Vlašim, která vyloupila Žižkov. Na čele tabulky je Opava, která otočila souboj s Hradcem Králové.

Fotbalisté Opavy otočili v závěru souboj s Hradcem Králové a jsou i nadále jedním ze tří doma neporažených týmů. Jedním z nich zůstává i Třinec, který bleskově srovnal duel s Českými Budějovicemi. Jihočeši remizovali potřetí v řadě. Druhou podzimní remízu nepřidaly Pardubice. Příbram je o ni připravila v samotném závěru a má venku vyrovnanou bilanci 3-1-3. Čtvrtý zápas bez inkasované branky má za sebou Sokolov. Baník připravil gólem z poslední minuty třetí porážku v řadě Vítkovicím.

První výhry od 12. srpna se dočkal Frýdek-Místek. Kapitán Petr Literák navíc prolomil přes 500 minut trvající střeleckou neschopnost a rozhodl o výhře v Ústí nad Labem. Čtyři prohry po sobě má na kontě i kometa první části podzimu Olympia. Pražský nováček soutěže tentokrát nestačil na Znojmo. Do mizérie zabředl Žižkov. Třetí porážku v řadě okořenila opět nula v kolonce vstřelených branek a po dlouhé době se tak mohl radovat z výhry soupeř z Vlašimi. První venkovní výhru v sezoně má Varnsdorf. Severočeši vyloupili Táborsko a posunuli se blíže klidnějšímu středu tabulky.

Předposlední podzimní kolo nabídlo solidní porci devatenácti branek. Velký počet z nich tentokrát padal v posledních minutách zápasu. Po 80. minutě jich totiž bylo vstřeleno celkem sedm. Brankový festival byl vidět opět v podání nejproduktivnější Opavy, která v napínavém dramatu přetlačila Hradec Králové 3:2. Dlouhé čekání na gól naopak ukončil Frýdek-Místek. Po 527 minutách půstu se trefil Literák. I tak ovšem Valcíři zůstávají suverénně nejhůře střílejícím týmem soutěže. Uplynulé kolo mělo průměr gólu na zápas ve výši 2,375. Celá soutěž se pyšní aktuální hodnotou 2,73 branky na jeden duel. Hned šest týmů má v tabulce shodně dvacet branek.

Počet diváků na tribunách se oproti minulým kolům přece jenom trochu zvedl. Na svědomí to mají jednak dva velké šlágry, jednak i absence zápasu, kde by se návštěva dostala pod hranici 500 diváků. Největší návštěva se tradičně sešla v Opavě, kde bitvu Slezanů s Hradcem Králové sledovalo 3 122 diváků. V Třinci, kde se bojovalo o čelo tabulky s Českými Budějovicemi, se také sešlo unikátní divácké číslo 1 577 fotbalových příznivců. Na osmi stadionech se v rámci posledního kola první poloviny soutěže objevilo dohromady 9 009 diváků, což dává slušný průměr 1 126 diváků na utkání.

Přehled divácké návštěvy 15. kola:

1. Slezský FC Opava – FC Hradec Králové (3 122)
2. FK Fotbal Třinec - SK Dynamo České Budějovice (1 577)
3. FK Pardubice – 1.FK Příbram (1 180)
4. FK Viktoria Žižkov – FC Sellier & Bellot Vlašim (848)
5. FK Baník Sokolov – MFK Vítkovice (651)
6. 1.SC Znojmo FK – FK Olympia (575)
7. FC MAS Táborsko – FK Varnsdorf (548)
8. FK Ústí nad Labem – MFK Frýdek-Místek (508)

Na čele tabulky střelců opět odskočil útočník Hradce Králové Jan Pázler. Na půdě Opavy se prosadil po penaltové situaci v tomto ročníku už podvanácté. Na devět branek poskočil vlašimský Pavel Vyhnal a jeho střelecký průměr je i nadále jednoznačně nejlepší z celé soutěže. Jeho poslední zásah byl navíc pro Vlašim nesmírně důležitý, neboť znamenal cennou výhru na Žižkově. Poslední kolo nepřineslo jediného dvougólového střelce. Na sedm branek v celkovém pořadí shodně poskočili Zbyněk Musiol z Táborska a Tomáš Smola z Opavy. Slovenský obránce Peter Mráz, jenž vystřelil Sokolovu tři body proti Vítkovicím, se v této soutěži trefil poprvé od sezony 2014/15.

Nic nového se neudálo na čele tabulky brankářů s vychytanými čistými konty. Lukáš Paleček zůstal na šesti letošních nulách, ale pořád vévodí průběžnému pořadí. Vůbec první čisté konto v sezoně vybojovala Vlašim. Podepsán pod ním byl i její gólman Filip Nguyen, který tak zařídil i to, že v tuto chvíli již každý tým soutěže dokázal alespoň v jednom zápase uchovat čistý štít. Čtvrté nuly shodně vybojovali Antonín Buček (Frýdek-Místek) a Jaroslav Belaň (Sokolov).

Stejně jako v posledním kole před reprezentační přestávkou nebyla na ani jednom z osmi stadionů udělena červená karta. Bez ní v celé sezoně zatím zůstávají ještě týmy Příbrami, Znojma, Třince, Vlašimi a Sokolova. Nejvíce žlutých karet bylo uděleno v duelech hraných ve Znojmě a v Táborsku. Shodně se zde jednalo o poměr 3:4. Šest hráčů už v letošním ročníku Fortuna národní ligy nasbíralo sedm karet.