25.11.2017 | Pavel Kortus | Zápas

Dynamo doma poprvé padlo, s Vlašimí prohrálo 0:2

Foto: dynamocb.cz
České Budějovice – Fotbalisté Českých Budějovic zakončili podzim první domácí prohrou v sezóně. Svěřenci trenéra Horejše podlehli aktivní Vlašimi 0:2, když obě branky hostů obstaral kanonýr Pavel Vyhnal. Sám střelec pak putoval v 74. minutě po druhé žluté kartě předčasně do sprch, Dynamo už ale duel nezdramatizovalo. Podzim tak zakončí na čtvrtém místě, Vlašim je sedmá.
bez branek
26' Vyhnal
69' Vyhnal
35' Novák
86' Táborský
52' Vyhnal
74' Vyhnal
80' Fotr
Sestavy
Staněk – Řezáč (77. Benát), Novák, Kladrubský, Pouček (22. Havel) Wermke, Čavoš, Javorek, Pešek - Mashike Sukisa (58. Kadula), Táborský
Na lavičce: Křížek, Helešic, Hála, Moravec
Trenér: David Horejš
Nguyen – Piško, Plachý (68. Janda), Vodháněl, J. Štochl – Wiesner, Vyhnal, Skopec (86. Jeslínek), Tusjak – Hadaščok (79. Fotr), Mara
Na lavičce: Beník, Dudl, Kadlec, Penc
Trenér: Petr Havlíček
Rozhodčí: Pechanec – Kubec, Vlček, Rejžek • Stadion: Fotbalový stadion Střelecký ostrov • Diváci: 673

Komentář

Domácí poslali do posledního podzimního utkání očekávanou sestavu bez jediné změny oproti poslední remíze v Třinci. I Středočeši nasadili všechny své největší hvězdy. Úvod utkání byl opatrný, déšť komplikoval hru oběma celkům. Ani jeden z týmů si nedokázal v úvodu vypracovat výraznější převahu. Černobílí museli řešit nepříjemnost ve 22. minutě, kdy se zranil Lukáš Pouček, a tak domácí trenéři opět přistoupili k variantě s Lukášem Havlem na stoperu a Jiřím Kladrubským na beku. O tři minuty přišla pro Dynamo pohroma. Na rohový kop vyskočil nejvýše Pavel Vyhnal, zaspali obránci i brankář Staněk a vlašimský kanonýr svým desátým gólem v sezoně otevřel skóre.

Českobudějovičtí byli z nepříznivého stavu zaskočeni a dlouho jim trvalo, než se dokázali z šoku probrat. Před poločasem začal tlak Jihočechů sílit, hosté ale odolávali. Největší možnost zahodil Ivo Táborský v nastavení, kdy Čavošův míč za obranu sklepl Javorek k Táborskému, který ale trefil jen místa, kde byl připravený brankář Nguyen. Po pětačtyřiceti minutách tak Středočeši drželi těsný náskok.

Po změně stran nastoupili černobílí s daleko větší vervou a brzy mohli vyrovnat. V 50. minutě Pešek vrátil míč do šestnáctky, ale Lukáš Havel zamířil hlavou jen těsně vedle. Jihočeši posílali do vápna řadu centrů, neujal se však žádný. Stejně jako když z dálky pálil Čavoš, ale branku minul. Hosté hrozili jen výjimečně, ale když už, tak museli být fotbalisté Dynama na pozoru. Pro Hadaščokovi dobře zasáhl Staněk, ale i domácí brankář byl krátký proti parádní ráně Pavla Vyhnala, který z první napálil odražený míč a ranou o břevno zdvojnásobil vlašimské vedení.

V 74. minutě byl v hlavní roli znovu Vyhnal, který si nechal zbytečně dát druhou žlutou kartu a oslabil své mužstvo. Dynamo vrhlo všechny síly do útoku, hosté se jen bránili. Deset minut před koncem poslal střídající Benát přesný centr na Havlovu hlavu, ale domácí stoper ani napodruhé v zápase nevyužil dobrou možnost. Černobílí už byli v závěru v křeči a nedokázali se prosadit. Podzim tedy zakončili první domácí porážkou, Vlašimi podlehli 0:2. 

Ohlasy trenérů

David Horejš (SK Dynamo České Budějovice): "Samozřejmě jsme zklamaní, že jsme ten poslední zápas podzimu nezvládli. Bohužel fotbal se hraje na góly a Vlašim nám dala lekci z produktivity. My jsme sice měli celý zápas územní převahu, ale Vlašim byla efektivní a dokázala proměňovat šance. Zápas rozhodl ten první gól, který nás hodně srazil. Na některých hráčích pak bylo vidět, že jsou nervózní. My jsme to z nich chtěli o půli dostat, aby se z toho oklepali a také se nám ten vstup do druhé půle povedl. Měli jsme tisíciprocentní šanci Lukášem Havlem. Kdyby z toho byl gól, tak ten zápas mohl ještě vypadat jinak."

Petr Havlíček (FC Sellier & Bellot Vlašim): "Jsem šťastný, že jsme dokázali naplno bodovat. V posledních týdnech jsme měli takovou trochu výsledkovou krizi, kdy jsme pět týdnů čekali na vítězství. Pak jsme vyhráli minulý týden na Žižkově a jsem moc rád, že jsme tu výhru potvrdili dnes tady v Budějovicích. Podali jsme dobrý výkon a zároveň jsme měli i štěstí při šancích domácího týmu. Budějovice měly příležitost na vyrovnání, což se ale naštěstí nestalo. My jsme pak přidali krásnou druhou branku, která podle mého rozhodla."