29.11.2017 | Robin Rucker | Rozhovory

Neměli bychom se potácet ve středu tabulky, štve hradeckého Vlkanovu. Postupu se nevzdává

Foto: fchk.cz
Praha – Před sezónou vyhlašovali útok na okamžitý návrat mezi českou elitu, po šestnácti odehraných kolech jsou však fotbalisté Hradce Králové až desátí. A s tím nemohou být na východě Čech rozhodně spokojeni. "Máme jeden z nejkvalitnějších kádrů v soutěži, což jsme ale zatím bohužel nedokázali předvést na hřišti. A to se musí změnit," burcuje Adam Vlkanova. Hbitý záložník ví, že jaro bude nesmírně těžké, přesto ještě pomyslnou postupovou flintu do žita nehází.

V sobotu jste přivítali ve formě hrající Znojmo. Jak byste zápas zhodnotil?
Dle mého názoru jsme byli lepším týmem. Měli jsme více ze hry a více brankových příležitostí. Bohužel jsme dokázali zužitkovat jen jednu z nich, což se nám nakonec vymstilo. Po vedoucí brance jsme svou hru trochu zatáhli a hosté tak měli míč více ve své moci, avšak bez větších šancí. Následně, snad z první střely v druhém poločase, nám Znojmo dalo gól. Myslím si, že tento výsledek podtrhl naši podzimní část sezony.

Adam Vlkanova

Tým: FC Hradec Králové
Narozen: 04.09.1994
Pozice: Záložník
Výška: 168 cm
Váha: 60 kg
Předchozí působiště: Bohemians Praha, Čáslav

K zisku tří bodů chybělo pět minut. Kde se stala chyba u vyrovnávací branky?
Ještě jsem tuto situaci neviděl na videu, takže těžko říct. Kde byla chyba, nevím, ale z mého pohledu to vidím tak, že se jednalo o smolnou situaci. Jediná střela na bránu v druhém poločase, která šla mezi nohama našeho obránce, o kterého se míč lehce otřel a tím změnil dráhu letu do protipohybu brankáře. Smůla.

Zápas se Znojmem byl letos poslední, co říkáte na podzimní část sezóny?
Podzimní část vůbec nevyšla podle našich představ. Já i celý tým jsme hodně zklamaní, což je ale zřejmě logické.

Jste stále ve hře o postup do HET ligy?
Určitě se nehodláme vzdát bez boje. Ten ale bude velmi náročný. Pokud neuděláme delší vítěznou šňůru, tak to půjde opravdu jen stěží. Nic ale není ztraceno.

Pokud boj o postup nevzdáváte, co bude na jaře potřeba vylepšit?
Těžko říct konkrétní prvky, to je spíše otázka na realizační tým, avšak nějaké změny asi přijít musí. Zejména však bude potřeba pořádně máknout a zlepšit naší hru. Z mého pohledu máme jeden z nejkvalitnějších kádrů ve Fortuna národní lize, což jsme bohužel zatím nedokázali předvést na hřišti. A to se musí změnit.

Hradec je klasickým mužstvem, které často postupuje a zase sestupuje. Nyní jste ve Fortuna národní lize v závěsu za dalšími týmy. Je tento ročník náročnější a vyrovnanější než-li ty předchozí?
Při pohledu na tabulku musí být každému jasné, jak moc je tento rok druhá nejvyšší soutěž vyrovnaná. Jak se říká, každý může porazit každého. Aktuálně to není tak, jako tomu bývalo v minulosti, kdy se o čelo praly tři nebo čtyři týmy.

Koho vy sám vidíte jako největšího favorita na postup? Kdo na vás zanechal hrou největší dojem?
Od startu sezóny jsem nejvíce favorizoval Opavu, která to první polovinou sezóny naprosto potvrdila. Mají zkušený a sehraný tým, který je spolu již delší dobu. Už minulý rok ve Fortuna národní lize a v poháru dokázali, jak silným týmem disponují. Největší dojem ve mě zanechala Vlašim. Sice jsme je dokázali porazit, ale i přes to, jak mladý tým mají, tak se nebáli hrát kombinační a pohledný fotbal. Myslím si, že podle předváděné hry by měli být v tabulce o něco výše. V tom jim pravděpodobně brání prozatímní nezkušenost hráčů. Herně mě však zaujali.

Na podzim trenér Havlíček se sestavou hodně rotoval. Mělo to vliv na pohodu v kabině? Jaká je uvnitř týmu atmosféra?
Vše má spojitost se vším. Rotování hráčů bylo poměrně velké, což ale musíme jako hráči respektovat. Naopak když jsme na hřišti, tak musíme udělat vše pro to, aby se zvítězilo. Herně ani výsledkově se nám bohužel nedařilo tak, jak bychom si přáli, s čímž je spojená i následná atmosféra, která není úplně jednoduchá.

V týmu patříte mezi hráče, kteří toho mají na podzim nejvíce odehráno. Jak se vy sám osobně cítíte?
Stejně jako celý tým i na mě do jisté míry musela dolehnout výsledková nepohoda. Nejvíce mě ale štve, že máme opravdu kvalitní kádr, který by se neměl potácet ve středu tabulky. Rozhodně máme ve Fortuna národní lize na víc. Snažím se ale na předešlé výsledky nemyslet a dělat vše pro to, abychom byli jako tým úspěšní. Doufám, že se nám v druhé půlce sezóny bude dařit o poznání více.

Nyní nastane pauza. Jak vyplníte svůj volný čas?
Když přítelkyně zrovna nebude v práci, tak budu většinu času trávit s ní. Jinak již plánujeme nějaké to sportovní vyžití s klukama z týmu. Vypadá to, že určitě dopadne nějaké hokejové či tenisové klání. Také bude více času na PlayStation. Určitě si zahraji FIFU, NHL a možná i nějakou další hru, kterou mi doporučí brácha, který založil a provozuje online databázi her CSHDD, a tak se poměrně vyzná v tom, co by mě mohlo bavit.

Poslední dotaz musí směřovat k Vánocům. Dárky už máte nakoupeny?
Dárky jsem nejčastěji zařizoval den před Vánoci, protože jsem nikdy nevěděl, co komu kupovat. Naštěstí moje přítelkyně teď vymýšlí většinu dárků za mě (úsměv). Vypadá to tedy, že snad poprvé budu mít všechny dárky koupeny třeba i tři dny dopředu.

58' Knejzlík
85' Štrombach
24' Trávníček
88' Vlkanova
29' Javůrek
80' Chereda
Sestavy
Lindr – Pajer, Čech, Nosek (46. Mudra), Trávníček – Martan (77. Krátký), Janoušek, Zorvan (87. Žondra), Vlkanova, Knejzlík – Pázler
Na lavičce: Ottmar, Černý, Miker, Šípek
Trenér: Karel Havlíček
Veselý – Svozil, Malár (84. Švarc), Javůrek – Cihlář, Helísek, Lacko, Růsek – Štrombach, Njire (70. Hladík), Teplý (70. Chereda)
Na lavičce: Koukal, Pospíšil, Machuča, Moravec
Trenér: Jiří Balcárek
Rozhodčí: Machálek – Dresler, Polák • Stadion: Všesportovní stadion • Diváci: 630