08.01.2018 | Pavel Kortus | Aktuální zprávy

Bez kapitána Benáta začalo Dynamo přípravu i s několika nováčky, Lafata nedorazí

Foto: dynamocb.cz
České Budějovice – Ve druhé vlně vstoupili do zimní přípravy i fotbalisté Českých Budějovic. Jihočeši jsou po podzimu na dostřel postupových pozic a ambic na boj o nejvyšší příčky se nezříkají. Černobílí po letech přišli o kapitána Petra Benáta, tým doplnili mladíci Filip Hašek, Erik Puchel a Jan Vondra.

Dva body od postupových pozic, to se musí zkusit! V tomto duchu uvažují v Českých Budějovicích, kde místní Dynamo v pondělí 8. ledna odstartovalo zimní přípravu. První sraz v kabině tradičně doprovázela dobrá nálada, nechybělo ani vedení klubu v čele s generálním manažerem Martinem Vozábalem.

Dynamo se po dlouhých letech bude muset obejít bez kapitána Petra Benáta, v kabině chyběl i Jan Hála, který si hledá nové angažmá. Už dříve byl avizovaný konec hostování ostravského beka Matěje Helešice. Na jaře v Dynamu nebude ani Jindřich Kadula, který bude s největší pravděpodobností působit v Táborsku. Trenérovi se hlásili tři noví hráči. Na hostování přicházejí z pražské Sparty obránce Jan Vondra (naposledy Karviná) a středopolař Filip Hašek, jenž naposledy bojoval za Vlašim. Třetí novou posilou je karvinský záložník Erik Puchel. V průběhu týdne by na testy měl dorazit ekvádorský útočník Augusto Batioja, který odehrál v jihlavském dresu v české nejvyšší soutěži čtyřicet utkání. Z hostování ve Varnsdorfu se vrátil forvard Patrik Švantner. S týmem trénují i dorostenci Mikuláš Jáša, Jakub Pařízek a Martin Šplíchal.

Českobudějovický kádr ještě jistě není definitivní. Během osmitýdenní přípravy mají trenéři dostatek času tým doplnit i dle aktuální situace. Ve hře je příchod jednoho až dvou hráčů. Jisté je, že ještě nějaký čas bude individuálně trénovat slovenský rekonvalescent Čermák. „Jsme moc rádi, že se nám povedlo doplnit a zkvalitnit kádr. Vedení udělalo kus dobré práce, že přivedlo hráče, které jsme si vytipovali,“ chválí si čtyřicetiletý kouč David Horejš.

V kuloárech se hovořilo o návratu Davida Lafaty do Českých Budějovic, sparťanský útočník však začal přípravu na Letné. „David je hráč Sparty, kde má smlouvu. Víc asi nyní není třeba řešit. Kdyby však byla příležitost, brali bychom ho všema deseti,“ pousměje se hlavní trenér čtvrtého celku tabulky Fortuna národní ligy.

V přípravě čeká Dynamo sedm soupeřů. Z ligových celků půjde o Jihlavu a Mladou Boleslav, konfrontaci s Rakouskem zajistí duely s Riedem a Blau Weiss Linz. Z týmů Fortuna národní ligy se Horejšův celek střetne s Příbramí a Žižkovem. Generálku na jarní část mají Jihočeši naplánovanou proti třetiligovému Benešovu. V závěru ledna budou černobílí nabírat kondici na soustředění v Třeboni.

Příprava sice sotva začala, ale už nyní je jasné, co Jihočechy čeká v jarních bojích. Příznivá pozice po půlce sezony velí k nejvyšším cílům. „Bylo by alibistické o postup nehrát. Proto je naší povinností udělat pro něj maximum,“ má jasno trenér David Horejš.

Hráči na začátku zimní přípravy A-týmu Dynama:

Brankáři: Zdeněk Křížek, Matěj Luksch, Jindřich Staněk.

Obránci: Lukáš Havel, Mikuláš Jáša, Jiří Kladrubský, Pavel Novák, Petr Řehoř, Michal Řezáč, Jan Vondra (Karviná/Sparta).

Záložníci: Patrik Čavoš, Filip Hašek (Vlašim/Sparta), Petr Javorek, Jakub Moravec, Jakub Pařízek (dorost), Jakub Pešek, Lukáš Pouček, Erik Puchel (Karviná), Roman Wermke.

Útočníci: Augusto Batioja (volný hráč – test, připojí se v týdnu), Elvis Mashike, Martin Šplíchal (dorost), Patrik Švantner (návrat z hostování – Varnsdorf), Ivo Táborský.

Přehled přípravných zápasů A-týmu Dynama:

17. ledna: FC Vysočina Jihlava - SK Dynamo ČB (11:00, Jihlava)

27. ledna: SK Dynamo ČB - 1.FK Příbram (11:00, SCM Složiště)

31. ledna: SK Dynamo ČB - FC Blau Weiss Linz (15:00, SCM Složiště)

3. února: SK Dynamo ČB - FK Viktoria Žižkov (SCM Složiště)

10. února: FK Mladá Boleslav - SK Dynamo ČB (Ml. Boleslav)

16. února: SV Ried - SK Dynamo ČB (14:30, Ried)

24. února: SK Dynamo ČB - SK Benešov (Střelecký ostrov)