06.02.2018 | Tomáš Secký | Rozhovory

Prasklá chrupavka a nezdařená operace. Užívám si každého tréninku, libuje si navrátilec Filip

Foto: Tomáš Secký
Varnsdorf – Prasklá chrupavka a nefunkční křížový vaz vyřadil Jana Filipa, obránce Varnsdorfu, ze sestavy na rok a půl. Po dvou operacích a dlouhé rekonvalescenci se tamní rodák a odchovanec vrací do sestavy a zapojil se do zimní přípravy. Do zápasů zatím nenastoupil.

Naposledy jste se na hřišti objevil v srpnu 2016 proti Prostějovu. Poté jste se rok a půl neukázal. Co se stalo?
Je to tak. Byl to můj poslední zápas. Že není něco v pořádku jsem zaznamenal už v zimní přípravě před začátkem sezony, koleno bolelo víc a víc. Doktoři mi řekli, že je vše v pořádku, tak jsem hrál dál, ale ukázalo se, že jsem hrál s prasklou chrupavkou, takže každým dnem tréninku jsem to zhoršoval, o čemž jsem nevěděl. Následující týden po zápase s Prostějovem jsem to “urval” na tréninku a už jsem se nerozeběhl. První operace se nezdařila tak, jak měla, proto jsem musel na druhou, kde mi doktor zjistil, že mám navíc nefunkční křížový vaz. Takže mám plastiku vazu a tím se vše o dost protáhlo. 

Jan Filip

Tým: FK Varnsdorf
Narozen: 06.03.1994
Pozice: Obránce
Výška: 193 cm
Váha: 85 kg
Předchozí působiště: Teplice

Jak těžké pro vás bylo sledovat kluky jen z tribuny?
Kdo si to vyzkoušel, tak ví, že je o dost těžší sledovat svůj tým z tribuny, než za něj bojovat na hřišti. Je to taková bezmoc, strašně chcete hrát, ale nemůžete.

Nyní jste již na sto procent fit a připraven?
Neřekl bych stoprocentně fit, ale cítím se o dost lépe než před pár měsíci. To jsem si nedokázal představit, že se vůbec rozeběhnu. Každým dnem jsou vidět pokroky, hlavně díky tomu, že se mi také věnuje náš kondiční trenér. Naplno připravený budu až zvládnu naskočit do zápasu. Kabina se za tu dobu dost změnila, včetně trenéra. (tým vedl Veselý – pozn. redakce) Trenéra Frťalu všichni známe, v tom bych neviděl problém. Pár kluků se tu protočilo, ale myslím si, že máme momentálně výborný tým. Zimní příprava je v plném proudu. Je jako každá jiná, hodně posilování a nabíráni kondice, abychom byli v březnu připraveni.

Jak vidíte svou šanci na návrat do základní sestavy?
Věřte mi, že po roce a půl bez fotbalu neřešíte základní sestavu. Pro mě je největší výhra být zdravý a trénovat s týmem, ostatní se uvidí časem.

Varnsdorf je po podzimu na dvanáctém místě tabulky. Oprávněně?
Oprávněně asi ano, ale za to si můžeme sami. Dost zápasů jsme vedli a nezvládli je dotáhnout do vítězného konce. Bodů mohlo být více, ale i méně. Kluci zvládli konec sezony skvěle, a to nás vyhouplo. Musíme v tom pokračovat na jaře. Tenhle tým nepatří do spodní části tabulky.

Koho tipujete na postup do nejvyšší fotbalové soutěže?
Určitě Opavu. Ta do ligy, troufnu si říci, patří. O druhé místo si to rozdá Příbram s Budějovicemi.

Jaké máte další fotbalové plány?
Těžká otázka. Plány a cíle jsem měl vždy vysoké, ale momentálně si užívám každý den tréninku a nepřemýšlím nad tím co bude. To ukáže čas.