07.03.2018 | Filip Lefenda | Aktuální zprávy

Znojemský kádr zraje jako víno, pod Kalvodou se chce porvat o postup

Foto: 1scznojmo.cz
Praha – Ve středu 7. března uspořádalo fotbalové Znojmo tiskovou konferenci před startem jarní části Fortuna národní ligy. Po podzimu šestý celek soutěže by se ještě rád zapojil do bojů o postup do nejvyšší soutěže.

Klub převzal od prvního ledna nový majitel Jiří Tunka. „Chtěl bych pokračovat v úspěších, které dokázalo předchozí vedení. Rád bych hrál útočný fotbal a případně postoupil do první ligy,“ prozradil Tunka na úvod.

V jarních bojích povede moravský celek staronový kouč Leoš Kalvoda. „Nabídku jsem přijal, protože se mi zdálo, že sem patřím. Nejprve jsem přišel jen do sportovní funkce, ale nakonec se vše vyvrbilo v trénování,“ přiznal devětapadesátiletý stratég. „Chceme se pohybovat v horních patrech tabulky. Liga je ale těžká, je v ní nyní hodně klubů, které mají ambice postoupit,“ dodal.

Znojmo má za sebou povedenou přípravu, v níž nepoznalo přemožitele. „Všechny zápasy jsme vyhráli, tudíž zvedám varovný prst,“ pravil Kalvoda s úsměvem. Spoléhat se bude moci opět i na služby obávaného kanonýra Václava Vašíčka.

V opakované generálce pak Znojemští remizovali s Hradcem Králové. „Odehráli jsme kvalitní utkání. Měli jsme tam nějaké mezery v obraně, na těch musíme zapracovat. Vždycky je ale potřeba se zlepšovat,“ nechválí den před večerem Kalvoda.

Vypořádat se budou muset na jihu Moravy s nižším finančním příjmem. „Místo 4,6 milionů korun jsme dostali o dva miliony méně, město nám neschválilo původní žádost,“ informoval Tunka s tím, že s radnicí budou dále jednat. Rozpočet na letošní ročník Fortuna národní ligy je ale zajištěn. „Pan Kohoutek sice skončil, ale bude nám pomáhat shánět sponzory. I díky němu zůstává Kajot. Pokud nám ale město nepomůže, budeme muset hledat peníze ještě jinde,“ dodal majitel.

Ten má se svým klubem ty nejvyšší cíle. „Máme ambice na postup. Budeme se o něj snažit bojovat už letos. Chceme dokázat, že Znojmo do ligy patří,“ přednesl před přítomnými novináři. Zároveň ale přijal i úsporná opatření. Například domácí zápasy budou hrát Znojemští v neděli, a sice kvůli ušetřeným penězům za umělé osvětlení.

Znojmo by mělo jarní část zahájit v sobotu na hřišti ve Frýdku-Místku, panují ale obavy, že bude i tento duel odložen. „Jsou náznaky, že se ještě možná hrát nebude. Ve čtvrtek navštíví zástupci LFA stadion a situaci zhodnotí,“ uvedl věc na pravou míru klubový sekretář Michal Sobota. V takovém případě by měli Znojemští náhradní plán. „Máme v záloze domluvený přátelský zápas s Břeclaví,“ prozradil Kalvoda.