20.03.2018 | Filip Lefenda | Rozhovory

Jsem ve Znojmě šestým rokem, takže je šestá, smál se sváteční střelec Helísek

Foto: 1scznojmo.cz
Praha – Na podzim Znojmo v Ústí prohrálo 0:4, v jarním měření sil ale srovnalo účty. „Jsme rádi, že jsme vyhráli a vrátili jim to. Tři body jsou doma,“ radoval se po vítězství 3:0 David Helísek, autor druhé trefy. Ten přitom patří spíše za svátečního střelce. „Dávám jednu branku za sezónu. Jsem ve Znojmě šestým rokem, takže je to má šestá,“ culil se zkušený pětatřicetiletý obránce.

Jak se jeho gólová akce zrodila? „Naznačoval jsem přihrávky a protihráči se na to vždy chytli. Mohl jsem tak jít rovně až po šestnáctku, kde jsem prošel kolem stopera. Měl jsem prý raději nahrávat, ale zkusil jsem vystřelit a byl z toho gól,“ popisoval moment z 22. minuty utkání. „Mám radost, že jsem opět cíl jednoho vstřeleného gólu za sezónu splnil,“ pokračoval Helísek s úsměvem, avšak rychle dodal: „Hlavní ale je, že jsme vyhráli. Kdo dá branky, je jedno.“

David Helísek

Tým: 1.SC Znojmo FK
Narozen: 04.09.1982
Pozice: Obránce
Výška: 171 cm
Váha: 70 kg
Předchozí působiště: Kunovice, Lamia (Řecko), Mutěnice, Dunajská Streda (Slovensko), Jihlava

Navzdory vedení 2:0 si Znojemští prošli jen o pár minut později horkou chvilkou. V pokutovém území fauloval Avdič a Jihomoravané dohrávali hodinu v deseti, navíc čelili penaltě. „Důležité bylo, že ji Veselý chytl. Kdyby Ústí snížilo na 2:1, bylo by to těžké,“ věděl dobře Helísek.

Takto však stále platil dvoubrankový náskok. „V prvním poločase nás Ústí hodně zatlačilo, to jsme se hlavně bránili, pak nám ale trochu pomohla přestávka. Ve druhém poločase už hosté polevili, byli takoví slabší. Měli tam nějaké centry až na konci, ale dobře jsme je ubránili,“ liboval si muž, jenž přišel do Znojma v roce 2013 z jihlavské Vysočiny.

Avdičovo vyloučení tak Znojemské nakonec mrzet nemuselo, domácí fotbalisté naopak po změně stran svůj náskok i v oslabení ještě o jeden gól navýšili. „Naštěstí jsme to zvládli,“ oddychl si Helísek.

V ústeckém dresu nastoupil k utkání znojemský odchovanec Jakub Pokorný. Byli spolu před duelem ve vzájemném kontaktu? „Psal mi jen den před zápasem, zda se vůbec bude hrát, jestli u nás není sníh. Odepsal jsem mu, že je hřiště dobré, nakonec ale sníh přes noc napadl. Naštěstí ho odklidili a mohlo se hrát. Jinak jsme se ale nijak nehecovali,“ přiznal.

Další zápas měl Znojemské čekat ve středu ve Frýdku-Místku, konání již jednou odloženého klání ale opět zhatilo nepříznivé počasí, které učinilo hrací plochu ve Stovkách znovu nehratelnou. A tak se Znojmo představí až v neděli doma s Vítkovicemi. „Bude to asi těžší zápas než s Ústím,“ přemýšlel o nadcházejícím protivníkovi Helísek. „Ústí se snažilo hrát, má slušný a zkušený mančaft. Pro nás to bylo jednodušší v tom, že jsme měli více prostoru. Vítkovice asi více zalezou a bude to spíše o dobývání. Musíme dát co nejdříve branku, aby byl pro nás zápas jednodušší,“ má jasno zkušený bek.

15' Ambrozek
22' Helísek
65' Lacko
bez branek
30' Avdič
36' Pimpara
41' Peterka
Sestavy
Veselý – Mezlík, Avdić, Cihlář, Helísek – Machuča, Lacko (85. Čereda), Javůrek (77. Dujmovič), Teplý (46. Malár), Ambrozek – Vašíček
Na lavičce: Koukal, Pospíšil, Pecháček, Šamánek
Trenér: Leoš Kalvoda
Vašek – Pimpara, Gilián (46. Pilík), J. Pokorný, Šnirc – Martykán, J. Peterka, D. Procházka, F. Novotný, Ťok (64. D. Richter) – Jakubov (46. Jindráček)
Na lavičce: Kotěra, Kingue, Drame, Miskovič
Trenér: Aleš Křeček
Rozhodčí: Hrubeš – Batík, Vodrážka • Stadion: Městský stadion v Horním parku Znojmo • Diváci: 429