24.03.2018 | Petr Komárek | Zápas

Opava domácí jarní premiéru zvládla, Ústí se nedokázalo prosadit ani z penalty

Foto: Jan Pitřík
Opava – Kvůli rozmarům počasí si fotbalisté Opavy odbyli premiéru jara před domácím publikem až v sobotu. Jejich soupeřem bylo Ústí nad Labem, do jehož branky se postavila zimní posila a zároveň bývalý hráč Slezského FC Petr Vašek. Severočechům ale na horké opavské půdě k bodům nepomohl. Domácí potvrdili dobrou formu z předešlých zápasů, v každém z poločasů skórovali jednou a zvítězili 2:0. Arma se gólu i kvůli zahozené penaltě v závěru nedočkala.
23' Kuzmanovič
57' Smola
bez branek
bez karet
61' Zeman
90' Jakubov
Sestavy
Šrom – Žídek, Svozil, Simerský, Pospěch (82. Jursa) – Stříž (61. Kayamba), Zavadil, Schaffartzik, Kuzmanović – Smola (79. Puškáč), Jurečka
Na lavičce: Lasák, Helebrand, Janetzký, Zapalač
Trenér: Roman Skuhravý
Vašek – Kingue, Pimpara, P. Pilík (68. Jindráček), D. Richter – Miskovič (75. Drame), J. Pokorný, M. Zeman, F. Novotný (75. Procházka) – Šnirc, Jakubov
Na lavičce: Kotěra, Gilián
Trenér: Aleš Křeček
Rozhodčí: Julínek – Dresler, Podaný • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 3684

Komentář

Ústečtí na hřišti lídra tabulky nevsadili na totální defenzívu. Střelecký pokus Pilíka mířil mimo, další nebezpečí zažehnal včasnou reakcí brankář Šrom. Ve 12. minutě Opava obléhala hostující vápno, Smola vrtkavě se pohybující balon do sítě neusměrnil.

Ex-opavského Petra Vaška chtěl prověřit Stříž, jeho střela prolétla vedle pravé tyče. O dvě minuty později se ale Slezané už radovali z vedoucí branky. Jurečka oslovil přihrávkou Nemanju Kuzmanoviče a srbský kanonýr svou bombou rozvlnil síť za Vaškem. Po chvíli se pokusil udeřit Pospěch, někdejšího spoluhráče v ústeckém dresu ale vůbec neohrozil.

Slibně se rozvíjející útočnou akci hostů zastavil opavský stoper Žídek, když sebral balon Pilíkovi. Podobně dopadl na druhé straně i průnik Stříže, ten zneškodnil jeden z Ústeckých dokonce vsedě. Arma sice za první půli předčila Opavu v držení míče, žádnou velkou šanci si přesto nevytvořila.

Pořádně zahrozila až v 54. minutě. Šrom měl co dělat, aby balon vytěsnil mimo tři tyče. Zanedlouho se podruhé prosadil domácí tým. Rohový kop využil ke zvýšení opavského náskoku Tomáš Smola. Jeden z jeho spoluhráčů si pak málem místo gólu připsat sestřelený párek kachen, prolétající tou dobou nad stadionem. Jeho vysoký odkop jako reakce na protihráče ležícího na trávníku ale nakonec opeřence naštěstí nezasáhl.

Po hodině hry se Opava prezentovala vydařenou kombinací. Jurečka svůj tah na branku vyměnil za elegantní patičku Pospěchovi, jemuž ovšem zakončení nevyšlo. Svou druhou trefu v utkání mohl přidat Kuzmanović, v dobré pozici přestřelil.

Oba týmy postupně sáhly ke všem možnostem střídání. Ústí se v nastavení druhého poločasu naskytla obrovská příležitost výsledek alespoň zkorigovat. Po opavském prohřešku proti pravidlům v šestnáctce kopal Daniel Richter penaltu, jenže míč poslal úplně mimo. Odchovanec Tatranu Litovel Vojtěch Šrom v brance Opavy tak zapsal třetí vychytanou nulu v sezoně. Slezský FC v jarní domácí premiéře zvítězil 2:0.