26.03.2018 | Filip Lefenda | Rozhovory

Byla to křeč, přiznal pardubický Jeřábek. Za hlavu chce zahodit derby i masku

Foto: Radek Klier (fkpardubice.cz)
Pardubice, Praha – Bitva o východní Čechy zná svého vítěze. K nelibosti pardubického kapitána Jana Jeřábka vyhrál očekávané sobotní derby tým z nedalekého Hradce Králové. "Vůbec se nám nedařilo, zápas jsme neodehráli dobře," hodnotil duel sklesle muž, jenž do něj nastoupil s "ozdobou" na tváři.

„Derby vypadalo přesně tak, jak jsme nechtěli,“ smutnil po závěrečném hvizdu pardubický kapitán. „Trochu jsme zaspali začátek, oni se tam dostávali. Když jsme poté vyrovnali hru, tak dali ze střely, kterou ani nechtěl hráč nahrávat, gól. Pak se zatáhli a čekali na brejky. Využívali našich ztrát. Zápas jsme celkově neodehráli dobře,“ hodnotil ztracené derby viditelně zklamaný Jeřábek.

Jan Jeřábek

Tým: FK Pardubice
Narozen: 12.02.1984
Pozice: Záložník
Výška: 183 cm
Váha: 78 kg
Předchozí působiště: Prachovice, Chrudim

Duel rozhodla akce z 28. minuty, kdy se prosadil Schwarz. „Záložník chtěl střílet a trefil střelou do běhu přesně spoluhráče, který si zaběhl za obranu,“ ohlédl se za klíčovým momentem. „Myslím, že to nebyla cílená nahrávka,“ dodal domácí záložník.

Pardubice měly ve zbytku poločasu možnost stav srovnat, Votroky ale podržel brankář. „Oťas (Radim Ottmar – pozn. redakce) tam chytil dva nebo tři góly. Tam jsme mohli vyrovnat,“ věděl zkušený Jeřábek. „Ve druhém poločase jsme na ně chtěli vlétnout, ale byla to spíše taková křeč. Vůbec se nám nedařilo,“ kroutil hlavou čtyřiatřicetiletý rodák z Prachovic.

Obraz hry se příliš nezměnil ani ve druhé pětačtyřicetiminutovce. Jaké byly pokyny trenérů? „Držet balón, hrát po zemi a neposílat jim nakopávané míče – to bylo přesně to, co Hradec chtěl,“ věděl Jeřábek. Jak ale hráč, jenž do utkání nastoupil s obličejovou maskou, přiznal, plnit taktický plán se Pardubicím nedařilo.

„Musel jsem s ní nastoupit,“ pronesl ještě Jeřábek pár slov na adresu své nechtěné ozdoby tváře. „Není to úplně ideální, ale bez masky ještě hrát nemůžu. Už se ale těším, až ji zahodím,“ dodal.

bez branek
28' Schwarz
68' Čelůstka
72' Černý
86' Urma
Sestavy
Knobloch – Prosek, Kopřiva, Šejvl, T. Čelůstka – A. Fousek (62. D. Novák), Jeřábek, Řezníček, Sokol (62. Mužík) – P. Černý, Petráň (72. Kašiar)
Na lavičce: Hrnčíř, Kovář, Látal, Spěvák
Trenér: Jaroslav Novotný, Jiří Krejčí
Ottmar – M. Černý, Čech, Kvída, Urma – Martan (84. Súkenník), Janoušek, Schwarz, Funda (64. Zorvan) – Vlkanova, Pázler (90. Plašil)
Na lavičce: Lindr, Krátký, Eliáš, Miker
Trenér: Karel Havlíček
Rozhodčí: Lerch – Vlček, Vlasjuk • Stadion: Stadion Pod Vinicí • Diváci: 1710