16.04.2018 | Radek Barkman | Souhrn kola

Souhrn 22. kola: Ztráty Opavy a Příbrami dávají šanci Hradci Králové

Foto: Tomáš Bouda (fksokolov.cz)
Praha – Jarní suveréni z Opavy a Příbrami poprvé v novém kalendářním roce klopýtli. Zatímco Opava musela v souboji s Třincem dohánět jednobrankové manko, Příbram přišla o všechny body v poslední vteřině zápasu. Hradec Králové naopak opět potvrdil pozici jarní komety a po výhře nad Varnsdorfem svou ztrátu na vedoucí duo tabulky lehce stáhl.

Fotbalisté Znojma chtěli zapomenout na malátné jarní výsledky v souboji s Pardubicemi, nicméně Východočeši už uplynulý týden v bitvě proti Opavě naznačili svou sílu. Od začátku byli také hosté výrazně lepším celkem. Hlavička znojemského Čeredy jen o kus minula tyč vlastní brány. Pardubice se ale i tak brzy ujaly vedení. Z hranice vápna rozehrál přímý kop Fousek a Veselý plachtil vzduchem marně. Gólman domácích pak ale proti témuž hráči svůj tým podržel a navýšení náskoku nepovolil. Po změně stran naskočilo do hry jiné Znojmo. V šancích se brzy objevili Štrombach a Javůrek, přičemž druhý jmenovaný zařídil vyrovnání. Remízový stav platil 13 minut. Novák postupoval na brankáře Veselého a i když neuspěl, nastřelil vzápětí ruku soupeře a pískala se penalta. Tu bezpečně proměnil Mužík a hosté vedli. Vítězství Východočechů pak z přímého kopu pojistil ještě Řezníček. Díky této výhře poskočily Pardubice na čtvrté místo.

Veledůležitý zápas sehrálo Ústí nad Labem s Táborskem. Severočeči potřebují body jako sůl, stoprocentní klid ale ještě neměli ani hosté. Ti ovšem začali výborně. Musiol uvolnil do vápna Vandase, který přízemní střelou mířil přesně. Následovala pasáž hry plná šancí na obou stranách, ale gólově se ujala pouze penalta Pilíka po předchozím faulu na Novotného. Po přestávce se dostalo opět do vedení Táborsko. Kingue namazal do šance Musiolovi a ten prostřelil Vaška. I na tento zásah ale Arma reagovala rychle. O pět minut později se totiž dokázal prosadit po nabídce od Novotného nehlídaný Miskovič a bylo to 2:2. Strhující závěr měl však teprve přijít. Hostující N´Gimbi nejprve musel po dvou žlutých pod sprchy a těsně před koncem se po rohovém kopu prosadil Jindráček a domácí poprvé vedli. Jenže stejnou šanci dostali v samém závěru i hosté a také Zavadil dokázal vyzrát na obranu soupeře, čímž stanovil konečné skóre divokého zápasu na 3:3.

Na jaře válí fotbalisté Hradce Králové. Jejich vítězný lauf chtěl narušit Varnsdorf, který tradičně zvládá některé favority zle potrápit. Ani Severočeši navíc ještě nemají stoprocentně vyhrálo v boji o záchranu. První poločas mnoho krásy nenabídl. Přímý kop propadl k Martanovi, ale ten své bývalé spoluhráče nepotrestal. Další rána tohoto fotbalisty zpoza vápna pak zamířila jen do tyče. Trenéru Hradce Králové Havlíčkovi ale vyšlo střídání. Mladý Jiří Miker dostal míč na rohu pokutového území a přesným lobem nedal Porcalovi šanci. O pět minut později navíc rozehrál Urma roh tak šikovně, že míč zapadl k bližší tyči a zaskočil gólmana hostů ještě jednou. Velké šance Varnsdorfu na snížení v podání Rudnytského se neujaly a zápas tak skončil další výhrou Votroků, kteří na třetím místě trochu snížili náskok Opavy a Příbrami na čele.

Ve skvělém laufu byli v jarní části soutěže fotbalisté Příbrami. Ti zamířili k dalšímu tříbodovému zisku na půdu Olympie Praha, která v prvním vzájemném duelu dokázala přetlačit Středočechy 3:1. Domácí prožili skvělý vstup do utkání. Po kiksu Grajciara byl sám před gólmanem Hejný, ale brankář Boháč předvedl vynikající zákrok. Na druhé straně pak hlavičkoval z malého vápna vedle Ayong. Poté se hra opět rychle přemístila před branku Boháče a domácí vedli. Vasileiou rozehrál standardku na hlavu Hejného, který poslal Pražany do vedení. Sám Vasileiou mohl po nedorozumění Treglera s Boháčem náskok zvýšit, ale tentokrát mířil ve skluzu jen do tyče. Po rychlé akci tak bylo vyrovnáno na druhé straně. Matouškův přízemní centr nasměroval do brány Hlúpik. Po změně stran velkých šancí ubylo. Grajciara nejprve vychytal Stejskal, ale záhy po centru Zápotočného mířil přesně hlavou Fantiš a Příbram vedla. Ve zbytku zápasu náskok v pohodě kontrolovala a ještě v poslední minutě měla roh. Ten ale domácí ubránili, následný centr Vasileioua skončil na tyči a dorážející Broukal už měl úlohu snadnou. Svěřenci trenéra Csaplára tak zaznamenali první jarní ztrátu.

Na jaře tápající České Budějovice absolvovaly dalekou pouť do Frýdku-Místku a toužili Valcíře připravit o cenné body v jejich důležitém boji o přežití. Svěřenci trenéra Pulpita však vykazovali v posledních kolech dobrou formu. Už po dvaceti minutách na své trápení Jihočeši zapomněli. Perfektní přihrávka Javorka našla ve vápně Haška a jeho lob skončil v síti. Mashike Sukisa pak trefil tyč a jen dokumentoval dobrý start hostů. Jenže po nevyužitých šancích domácí trestali. Centr z levé strany přetavil ve vyrovnání hlavičkující útočník Varadi. Jeden roh na konci půle ale rozehráli ještě fotbalisté Dynama. Na ten si nejvýše naskočil Petr Javorek a zvládl zase poslat svůj tým do vedení. Druhý poločas už góly nenabídl. Další souboj Varadiho s Křížkem skončil triumfem gólmana Jihočechů, na druhé straně pak Hašek trestuhodně minul Bučkovu bránu. V závěru udržel tři body gólman Křížek a na jihu Čech se mohlo konečně slavit.

Zaváhání Příbrami mohla k upevnění vedoucí pozice tabulky Fortuna národní ligy využít Opava v bitvě s Třincem. Hosté však nepůsobili jako tým, jemuž se na jaře příliš nedaří a dokonce dali i první gól. O jarní neprůstřelnost přišel gólman Šrom po přesném zakončení Šumbery na zadní tyči. Opava dál tlačila a mohla vyrovnat po velkých příležitostech Kayamby a Kuzmanoviće, ale třinecká svatyně odolávala. I po změně stran měl první větší šanci Třinec. Buchvaldek našel Joukla, ale toho skvěle vychytal Šrom. Na druhé straně tak došlo k vyrovnání. Ve vápně se uvolnil s míčem Hrabina a následně ho přízemní ranou napasoval k tyči Palečkovy branky. Opavě ale výhra souzena nebyla. Šrom se naopak opět musel zapotit proti pokusu Bedecse. Stav 1:1 vydržel, a to i poté, co velkou šanci Smoly zlikvidoval v samotném závěru Paleček. Opava tak stejně jako Příbram poprvé na jaře ztratila.

Fotbalisté Žižkova chtěli odčinit předchozí zaváhání s Frýdkem-Místkem a toužili uspět na půdě Sokolova posíleného vítězstvím ve Znojmě. Lepší začátek si Baník představit ani nemohl. Strada odcentroval před branku a Kosak šestým gólem v sezoně otevřel skóre. Domácí pokračovali v dobrém výkonu, ale Hlavatý trefil v nadějné pozici jen boční síť. Posléze pak nebyl uznán vyrovnávací gól Kuchty kvůli ofsajdu. Na začátku druhé půle zlikvidoval žižkovský Hrubeš nejprve dobré střely Silného a Končala a pak se trefil i jeho spoluhráč. Po centru z levé strany se hlavou prosadil Batioja a ranou k tyči srovnal. V dalším průběhu hry si na Hrubešovi vylámal zuby Mejdr, a pak se trefili opět hosté. Dressler poslal do vápna skvělý centr na hlavu Batiojy a ten rozhodl svým druhým gólem zápas. Závěrečný tlak Sokolova byl marný a duel tak skončil výhrou hostů.