18.04.2018 | Martin Hruzík | Trenér měsíce

Trenér měsíce Skuhravý: Nejsme kapela, abychom jen vyhrávali. Městu vyslal impulz

Foto: sfc.cz
Praha – Sotva rozmrzly fotbalové trávníky, ve Fortuna národní lize už bylo potřeba zvolit nejlepšího trenéra měsíce března. Do jarní části vstoupila bezchybně Opava, která nejen že vyhrála všechny duely, ale ani jedinkrát neinkasovala. Za to, jak skvěle dokázal svůj tým Roman Skuhravý připravit, si vysloužil další cenu do sbírky. "Lhal bych, kdybych řekl, že jsem z naší strany čekal takovou výsledkovou suverenitu," přiznal v obsáhlém rozhovoru trenér Slezského FC.

Romane, první jarní měsíc a opět jste se stal trenérem měsíce. Přiznejte, chybělo vám to?
(smích) Musím se přiznat, že toto vůbec nesleduji. V tuto chvíli jdou mé myšlenky upnuté úplně jiným směrem. Individuální ocenění mě sice potěší, ale tak moc mě zase nezajímá. Teď je pro mě důležitý tým a dosáhnutí toho, co chceme.

Jaro jste začali skutečně skvěle, předčilo to vaše očekávání?
Lhal bych, kdybych řekl, že jsem čekal z naší strany takovou výsledkovou suverenitu. Na druhou stranu musím říct, že jsem po celou přípravu ze všech hráčů cítil, že si skutečně uvědomují, o co jde. I když v těch prvních šesti utkáních byl výkon z naší strany ne vždy ideální, tak zarputilost a obrovské odhodlání nás dovedlo k takto úžasnému začátku.

Roman Skuhravý

Tým: Slezský FC Opava
Narozen: 06.01.1975
Pozice: Hlavní trenér
Trenérská kariéra: Jablonec, Varnsdorf

Pomohl vám trošku i ten malinko jednodušší los?
Za těch dva a půl roku co působím ve Fortuna národní lize říkám stále to samé – druhá liga je tak vyrovnaná, že rozhodují jednotlivé výsledkové série. Určitě si netroufám kastovat týmy na silnější a slabší. Ve druhé nejvyšší soutěži je patnáct podzimních i jarních zápasů hrozně těžkých. Pokud něco podceníte, tak můžete prohrát s kýmkoliv. Proto i ten náš stávající náskok je sice zajímavý, ale určitě ne rozhodující.

Bylo v zimě těžké udržet celý tým pohromadě?
S vedením jsme domluveni na tom, jakým způsobem chceme hrát, tvořit mužstvo, jak jej doplňovat a podobně. V tuto chvíli máme všechny hráče pod dlouhodobými smlouvami, chceme totiž pracovat koncepčně. I kluci chtějí zažít úspěch s Opavou. A co si budeme povídat, my si momentálně užíváme i nejlepší fanouškovskou podporu, jakou v naší situaci zažít lze. Proto ten fotbal děláme a i proto jsme neměli problém udržet kádr.

Takže nikdo nepřišel s tím, že by chtěl odejít?
Ne.

Na čem jste během zimy nejvíce pracovali?
Neustále vyhodnocujeme, v čem se můžeme zlepšit. Po podzimu jsme se shodli na tom, že pokud chceme postoupit, je třeba zlepšit organizaci hry směrem dozadu po ztrátě míče. Zatím to vypadá, že se nám to celkem povedlo.

Velkým překvapením je Vojtěch Šrom, který se na fotbal už málem vykašlal. Jak se to celé událo, že z nechtěného hráče je brankářská jednička už skoro prvoligového týmu?
Sháněli jsme k Vildovi Fendrichovi a Kryštofovi Lasákovi zkušenějšího brankáře. A je to zásluha Lojzy Grussmanna. Váhali jsme mezi dvěma brankáři, ale musím přiznat, že Vojta na mě udělal obrovský dojem. Jednak jako člověk, a možná je to i tou sportovní zkušeností, kterou si už prošel. Musím říct, že díky tomu, jak si na tu šanci počkal a jak ji využil, tak je jednoznačně jedním z hlavních faktorů toho úspěšného vstupu do jarní části.

Rozstřílel se i Nemanja Kuzmanovič. Co je jeho silnou stránkou?
Kuzma je týmový hráč. Asi mu prospělo také to, že se nějaké tři nebo čtyři kola před koncem podzimu stal kapitánem týmu. Najednou jsem viděl, že z hráče, který si je vědom svých schopností, ale ne vždy je dokáže naplno využít, se stal hlavní lídr týmu. To, že umí dát gól a pracovat, to jsme věděli, a teď to prokazuje každých devadesát minut. Snad mu to ještě nějakou chvíli vydrží.

S Třincem to ale teď nevyšlo úplně dle představ. Proč?
Já to tak nevidím. Pořekadlo, které není z mé hlavy, to říká jasně: "Nejsme kapela, abychom vyhrávali každý týden." Prostě to tak je. Jednoznačně jsme měli využít první poločas, kdy jsme byli lepším týmem, avšak dostali jsme nešťastný gól. Tam se rozhodovalo. Vstup do druhé půle se nám tolik nepovedl a ve spojení s počasím jsme už neměli dost síly, abychom to utkání zvládli. Musím říct, že remíza byla spravedlivá. Třinec u nás odehrál výborný zápas, hrál plně organizovaně, což jsme věděli, a navíc má zajímavé hráče. Jak jsem již zmínil dříve, pokud nevyužijete příležitosti a uděláte nějakou tu chybičku, tak můžete přijít o body s každým soupeřem. Remízu však bereme a soustředíme se na Vlašim.

Překvapil vás soupeř něčím?
Minulý rok jsem se smál Baníku, když všichni říkali, jak proti nim soupeři hrají o třicet nebo čtyřicet procent lépe, než jak je měli naskautované před zápasem. Bohužel musím konstatovat, že nám se stává to samé. A když jsem s nimi mluvil po zápase, tak mi říkali: "Trenére, tady v té atmosféře se prostě nemůže hrát špatně." Ti lidi nenechají domácí ani soupeře vydechnout. Sobotní zápas byl kondičně velmi náročný a soupeř hrál velice dobře.

V utkání chyběl Jaroslav Svozil, který se po příchodu ze Znojma stal oporou. Mohla i jeho absence hrát nějakou roli?
Aniž bych tušil, že nám bude Jarda Svozil chybět, tak jsem věděl, že chci proti Třinci hrát 4-4-2, takže by pravděpodobně nehrál v základu jeden z dvojice Svozil-Simerský. Jarda však přivedl do naší obrany X faktor, kdy má výborné taktické myšlení a je chytrý hráč, který se nebojí rozehrávky. Je pro nás důležitý ve tří-obráncovém systému. Hráli jsme tedy bez Jardy, ale možná by to i s ním dopadlo stejně.

Jak jste si užíval rekordní návštěvu i fotbalovou kulisu?
Pro mě je to absolutně největší odměna. Já jsem vychovaný v tom, že fotbal se hraje pro lidi. Troufám si říct, že rok a třičtvrtě tvrdě pracujeme na dvou věcech. Zaprvé, abychom postoupili do ligy, a abychom nalákali fanoušky na tribuny. Věřte mi, že je to taková droga, na kterou si zvyknete a pak nechcete nic jiného. Teď máme jediný úkol, a to je na tribunách je udržet. Naši fanoušci jsou společně s těmi, dejme tomu sparťanskými a ostravskými, v TOP 7 v České republice. U nás zkrátka na fotbal lidi chodí. Troufám si říct, že na ligu bude každý zápas vyprodáno.

S Opavou a první ligou už to vypadá docela vážně, vnímáte to taky tak?
Byl bych alibista, kdybych tvrdil to, co před sezónou. Je to jen na nás, jestli ten náskok dokážeme využít. Může se samozřejmě stát, že se budeme bát postoupit, nebo nás to naopak ještě více nakopne. Stát se může cokoliv. Vůbec nespekulujeme s tím, jak hrají Hradec, Pardubice či další. Koukáme se jen na sebe a my prostě chceme uspět. Máme osm zápasů na to, abychom měli co nejvíce bodů a skončili na postupové příčce.

Je na to celý opavský klub připraven?
V této situaci vůbec nechci komentovat, co je potřeba pro ligu. To ani přesně nevím. Po Pardubicích jsem se, i když bych si to jako zaměstnanec klubu neměl dovolit, cíleně vyjádřil, abychom od strany majitele, což je město, cítili stejný zájem hrát ligu, tak jako jej máme my i fanoušci. Momentálně by to měl být dostatečný impulz k tomu, aby se něco začalo dít. A já i hráči máme pocit, že před zápasem s Třincem se i něco dít začalo. Jsem tedy připravený na to, že pokud si postup sportovní cestou vybojujeme, Opava bude připravena.

Tlak na klub se neustále zvyšuje, jak ho zvládají hráči? Máte nějaký vlastní recept, aby neměli hlavu v oblacích?
Je to těžká situace. Překvapilo mě, že to vnímám i u některých zkušenějších hráčů. Na druhou stranu, my jsme si něčím podobným prošli už loni, tedy ne přímo tím tlakem, ale tím, že jsme museli vyhrát každý zápas. To nám hrozně pomáhá. Je jedno, zda je nepřítelem vaše vlastní hlava nebo skvěle připravený soupeř, pokud nemáte sílu se s tím vyrovnat, tak tam nepatříte. V tomto duchu se s hráči bavím. Neřešíme, jaká je fáze sezóny, ale naopak ke všemu přistupujeme pořád stejným způsobem, a uvidíme, zdali to bude stačit.

Snažíte si třeba vzít i trochu příklad z Plzně?
Vůbec ne. Rozhodně nemám pocit, že by Viktorka něco podcenila. To se tak ale sejdou dva tři výsledky a najednou to na mužstvu zanechá určitou stopu. Pak jsou zápasy, kdy máte deset vypracovaných příležitostí, nedáte gól a soupeř vystřelí snad z "orbitální stanice", jak já tomu říkám, a vyhraje. Pro nás to rozhodně není nějaké memento, víme, že to máme ve svých rukách a pokazit si to může jen my sami.

A co kádr, měl by na první ligu?
Rozhodně zde jsou hráči, kteří mohou ligu hrát. Ale tak, jak jsme každý půlrok udělali krůček k tomu, abychom ten kádr vylepšili a měli větší konkurenci, tak to samé by nás případně čekalo před ligou, kdy bychom museli získat dva až tři rychlostní hráče, pokud by to tedy dovolila finanční situace. Musím ale vyzvednout, že při nákupech jsme se vždycky skvěle trefili do správného typu i charakteru hráče. Jsem přesvědčený, že pak takové mužstvo, s doplněním jednoho či dvou mladých hráčů z "B" týmu, se může minimálně pokusit hrát ligu.

Zdeněk Pospěch se najednou objevil na soupisce a teď byl i v základu. Jak se to seběhlo? Chtěl jste vy sám, aby týmu pomohl?
Se Zdenou to bylo složitější. Chtěli jsme, aby se zařadil do sportovního vedení klubu a své bezedné zkušenosti předával hráčům, ale věděli jsme, že to není úplně jeho parketa. Tím, že jsme spolu hodně komunikovali, jsme přišli na to, že mu aktivní fotbal ohromně chybí. S nadsázkou říkám, že si byl v tom důchodcovském věku na sedm měsíců odpočinout a nabrat síly. Domluvili jsme se, že se vrhne do zimní přípravy. To, s jakou vervou se do toho pustil, nám úplně vyrazilo dech. Teď vnímám, že je tam trošku kondiční propad, ale svou roli hraje i změna počasí a dva měsíce tvrdé přípravy. Zdena je však profík a je pro nás hodně důležitý. To, že nastoupil hned ve druhém kole, byla jen shoda náhod, kdy dva hráči na jeho pozici nemohli hrát. Dostal šanci a ukázal přesně to, co jsme věděli. Že jakmile dostane příležitost, tak tam už holt nebude chtít nikoho pustit zpět.

Na záda vám dýchá Příbram, co na její formu říkáte?
Já si moc vážím trenéra Csaplára, protože on byl jeden z těch, co mě na trenérské dráze hodně ovlivnili. Vybudovali tam zajímavý mix, podobný tomu našemu, kdy mají obrovsky zkušenou osu týmu. Na jaře jsem je viděl dvakrát a jde vidět, že ví, co chtějí hrát, a jsou obrovsky efektivní. O postup tedy nebojují žádnou náhodou. Pere se o něj nějakých pět mužstev, takže my a Příbram budeme odolávat zbylým třem.

Jak moc je pro vás důležitý boj o první místo?
Nechci říkat, že je to priorita, ale od malička vím, a vštěpuji to svým hráčům i dětem, že vyhrát jakoukoliv soutěž, ať už je to člověče nezlob se, okresní soutěž nebo druhá liga, je obrovský kumšt. Vyhrávat chce každý. Moc rádi bychom Fortuna národní ligu vyhráli a je to jeden z cílů, který máme.

Poslední otázka, a asi i očekávaná. Co bude s vámi v případě postupu?
Během těch dvou let jsem se choval tak, jak jsme se domluvili. Až se to stane, tak to budu řešit, teď to není na pořadu dne. V tuto chvíli je má mozková kapacita zaměřená jen na dalšího soupeře, a tak to bude až do konce sezóny. Teď na to tedy nedokážu odpovědět.

Foto: sfc.cz