19.04.2018 | Ondřej Novotný | Rozhovory

Vyšel nám důležitý tah, zářil po další výhře Vlkanova. Teď jdou Votroci na Příbram

Foto: fchk.cz
Hradec Králové – Už je třetí! Hradec Králové po nepovedeném podzimu na jaře vylétl nahoru a řadí se mezi nejlepší celky Fortuna národní ligy. Po nasbíraném bodovém zisku během posledních zápasů jsou Východočeši rázem na dostřel Příbrami, se kterou se navíc následující víkend utkají. K větší atraktivitě přispěly i další tři body Hradeckých, které tentokrát vybojovali Pod lízátky s Varnsdorfem a rozdíl na Středočechy tak už dělá, s odehraným zápasem Votroků navíc, jen pět bodů. K velkému oživení hry Hradce na jaře přispěl i Adam Vlkanova, jenž zavářel opět i defenzivě celku ze Šluknovského výběžku.

Adame, slavíte už čtvrtou výhru v řadě. První poločas se ale proti Varnsdorfu nevyvíjel úplně podle představ, že?
Je to tak, na druhou stranu, sice měli větší aktivitu oni, do šance se však nedostali. Naopak nám se podařilo dát břevno, bohužel, škoda, že z té střely Ládi Martana nebyl gól, protože jsme mohli být už více uklidněni z první půle. Balón ale měli hosté možná po celý zápas více na svých kopačkách, my jsme se naopak snažili hodně nakopávat míče za obranu, ale nebylo to často moc povedené, protože to stopeři odvrátili.

Adam Vlkanova

Tým: FC Hradec Králové
Narozen: 04.09.1994
Pozice: Záložník
Výška: 168 cm
Váha: 60 kg
Předchozí působiště: Bohemians Praha, Čáslav

Začátek druhé poloviny zápasu už byl však více než povedený…
Je to tak, dali jsme rychle gól, oni to potom otevřeli a my jsme z toho měli další šance. Naštěstí jsme dali rychle další branku, tím naši hru hodně uklidnili a vyhráli. Jsme určitě spokojení.

Byla taktika hodně zabíhat za vysoké stopery Varnsdorfu?
To také. Naplnilo se to, že vyšší hráči nebyli tak rychlí. Když se to kolem nich dostalo a trávník byl ještě navíc mokrý, takže se to občas sklouzlo rychleji, byla to výhoda. Dá se říci, že využít se nám to dařilo až ve druhém poločase, v prvním to tak ještě nebylo.

Když už je řeč o terénu, před zápasem se v Hradci spustil pořádně vydatný liják. Nedělalo to problém na hřišti?
Ani ne, pro oba celky to je vždycky stejné. My jsme zvyklí hrát jak na hodně suchém hřišti, tak i na takto mokrém. Tohle bych vůbec neřešil.

Jak už bylo zmíněno, první poločas byl z vaší strany nepovedený. Co jste si pak řekli o přestávce v kabině, že jste se do druhé pětačtyřicetiminutovky tak zlepšili?
Hlavně jsme změnili hru a poslali jsme na trávník Jirku Mikera, který měl dělat hostující obraně problémy. A stalo se tak! Už po chvíli dal branku, takže nám tento důležitý tah vyšel. Jinak jsme se o přestávce jenom povzbuzovali, že se není potřeba nikam hnát, protože i Varnsdorf potřeboval body. Dokázali jsme ale využít našich brejků a zvítězit.

Dvě branky během pěti minut, to musí hodně pomoci na psychiku, že?
Strašně moc! Všichni jsme se uklidnili a už se nemuseli strachovat o výsledek, navíc jsme mohli hrát trochu zataženěji a vyčkávat na případné další šance.

A ty přišly…
Párkrát ano, i mně tam někdy v nějakých šancích chyběl kousek, abych třeba dostal míč na volného spoluhráče. Jednou zablokovali střelu od Honzy Pázlera, dvakrát jsem to dával i na Jirku Mikera. Takhle zpětně si vybavuji i jednu příležitost, kdy jsem možná měl raději střílet do prázdné branky, ale po zápase může být chytrý každý. (usměje se) Řešit to ale nemusíme, protože jsme zvítězili.

47' Miker
52' Urma
bez branek
69' Janoušek
82' Miker
45' Kouřil
77' Kocourek
Sestavy
Ottmar – M. Černý, Čech, Kvída, Urma – Martan, Janoušek, Schwarz, Funda (46. Miker) – Vlkanova (87. Zorvan), Pázler (71. Plašil)
Na lavičce: Lindr, Pajer, Eliáš, Súkenník
Trenér: Karel Havlíček
Porcal – Kouřil, Chlumecký, Zbrožek (53. Durdević), Zieris – Šup, Bláha (59. Kocourek), Dordić (66. Ondráček), Barac, Rudnytskyy – Kozma
Na lavičce: Samoel, Šulc
Trenér: Zdenko Frťala
Rozhodčí: Klíma – Boček, Kotalík • Stadion: Všesportovní stadion • Diváci: 667