24.04.2018 | Petr Komárek | Preview kola

Preview 24. kola: Anglický týden! Příbram čeká Frýdek, Opava narazí na Žižkov

Foto: Jiří Paýr (fcsbvlasim.cz)
Praha – Fortuna národní liga zažije anglický týden. Její účastníci se kromě tradičního víkendu poperou o body i v úterý, a především ve středu. V nelehkém programu narazí Příbram na Frýdek-Místek, který minule vyškolil pražskou Olympii. Opava po remíze ve Vlašimi vyzve doma Žižkov. Viktoria po dvou domácích prohrách za sebou musí zkusit získat body venku. Hradec Králové se na svém stadionu představí před televizními kamerami, proti jinému mužstvu z Prahy – Olympii – bude chtít zahájit nové vítězné tažení.

Většina zápasů 24. kola se uskuteční ve středu 25. dubna.

S výjimkou jednoho jediného. Hradec Králové a Olympia Praha se střetnou den předem v úterý. Slibně rozjeté Votroky zastavila Příbram, na jejím trávníku se vůbec neprosadili a prohráli 0:2. V tabulce to pro celek trenéra Karla Havlíčka znamenalo sestup o příčku níž. Ze třetího místa vystrnadil Hradec jeho rival z Pardubic. „Proti Olympii chceme porážku v Příbrami odčinit. Čeká nás ale velmi bojovný tým. Máme tři dny na regeneraci, abychom se co nejlépe nachystali,“ ví dle ohlasu pro fchk.cz brankář Radim Ottmar. Pražané sice dokázali zastavit vítěznou sérii Příbrami, zápas s Frýdkem-Místkem si ale za rámeček rozhodně nedají. Na vlastním stadionu inkasovali čtyři branky a Valcířům darovali důležité body v boji o záchranu. Utkání mezi Hradcem Králové a Olympií Praha začne v úterý v 18.10, přímým přenosem ho odvysílají Česká televize a sázková kancelář Fortuna.

Do Frýdku-Místku přijede Příbram. Středočeši zvládli důležitý souboj s Hradcem. Protivníka si nepustili blíže k tělu, o což se dvěma góly v první půli postaral teprve devatenáctiletý záložník Jan Matoušek. Po dalším zaváhání Opavy ztrácí Příbramští na první místo už jen tři body. V duelu s Frýdkem jim podle papírových předpokladů jednoznačně patří role favorita. Valcíři ale bojují o holý druholigový život a pečlivě zbrojí na každého soupeře. Naposledy se jim to vyplatilo v hlavním městě, kde sejmuli Olympii 4:1. Zásluhou této výhry mají nyní čtyřbodový náskok na patnácté Ústí nad Labem. „Všechno, co jsme si řekli, splnili hráči do puntíku,“ liboval si na mfkfm.cz kouč Lipiny Martin Pulpit. Utkání na stadionu Stovky startuje ve středečních 17 hodin.

Stejný čas výkopu mají koneckonců stanovený také čtyři ze zbývajících šesti zápasů 24. kola.

Pardubice podruhé za sebou přivezly zvenku všechny body. Tentokrát uspěly na Žižkově, kde jim vítězství zajistil gól Pavla Černého. A nejen vítězství. Vlivem zaváhání krajského soka z Hradce se svěřenci trenérské dvojice Novotný – Krejčí po dvoukolové pauze vrátili zpátky na třetí místo. Jejich nejbližším soupeřem bude Táborsko. To si doma neporadilo se Znojmem a muselo skousnout porážku 0:1. Jedinou branku inkasoval táborský muž s rukavicemi Michal Toma ve 20. minutě z kopačky Tomáše Pospíšila. Jeho spoluhráči na to ve zbývajícím průběhu duelu odpovědět nezvládli. Ostatně, slovo „nezvládli“ padlo i při pozápasovém hodnocení z úst trenéra Táborska Romana Nádvorníka. „Zápas jsme nezvládli. Mysleli jsme si, že to půjde samo, a ono to samo nešlo. Soupeř nás potrestal. Poté, i když jsme se snažili a moc jsme chtěli, štěstíčko se k nám nepřiklonilo,“ hlesl. Pardubice a Táborsko se předvedou před kamerami sázkové kanceláře Fortuna.

Znojmo stíhá šesté České Budějovice. A vlastně i pátý Třinec, s nímž nyní změří síly. Jihomoravané si po triumfu na půdě Táborska polepšili co se bodů týče na cifru připomínající Kristova léta – 33. Mimochodem, ve venkovním utkání proti FC MAS zvítězili vůbec poprvé v historii. Za podmínky dalšího vítězství může družina Leoše Kalvody předskočit Českobudějovické a dotáhnout se právě na Třinecké. V případě Slezanů jde na jaře o něco, co by se dalo přirovnat k ohrané písničce. Ani na sedmý pokus nedosáhli vítězství a pošesté si vysloužili plichtu. Tentokrát doma neskórovali a výsledek 0:0 svítil na tabuli po skončení jejich střetu s Vítkovicemi. Osmý pokus na zapsání „zeleného“ počinu dostane Třinec ve městě dobrého vína a okurek.

Tým Vítkovic si prochází zvláštní situací. Druhý zápas po sobě vůbec nevstřelil branku. Na rozdíl od duelu s Táborskem to ale MFK proti Třinci stačilo na zisk jednoho bodu. „Pepa Květon nám chytil dvě tutovky, silou vůle jsme to uhráli na 0:0, což bereme,“ konstatoval pro klubový web trenér Ludevít Grmela. Jeho výběr ale potřebuje víc. Má už sice stejně bodů jako nejbližší konkurent z Ústí nad Labem, na sestupových trablích Ostravanů to však nic nemění. Pro přežití v soutěži musejí začít vyhrávat, na jaře zatím pokořili protivníka pouze jednou. Naproti tomu Českým Budějovicím se v posledních zápasech daří. Po výhře ve Frýdku – Místku přemohly i Sokolov a dost jasně tak daly najevo, že se s krizí rozloučily. Na skalpu Baníku se v dresu Dynama podíleli čtyři různí střelci – Havel, Mashike, Javorek a Táborský. „Věřím, že naši aktuální formu teď využijeme. Musíme dobře zregenerovat, a když se vyhrává, tak regenerace jde lépe,“ usmívá se pro dynamocb.cz záložník Jakub Pešek, jenž se podílel na třech přesných trefách do sokolovské sítě.

Posledním zápasem 24. kola, který začne v 17 hodin, bude ten mezi Sokolovem a Varnsdorfem. „Sudetský“ souboj se ponese ve znamení střetu desátého s dvanáctým týmem tabulky. Baníku se nyní nedýchá nejlépe, z Českých Budějovic si odvezl porážku 1:4. „Pokud budeme opakovat podobné individuální chyby, tak nemáme šanci vyhrávat. Opět nemáme ani bod a už to přestává být legrace. Musíme si v kabině důrazně promluvit. Koncentrace a taktické chyby nás sráží, a proto jsme zaslouženě prohráli,“ zlobil se kouč Pavel Horváth. To Severočeši se minule radovali z vyhraného derby. Fahrudin Durděvič zařídil tři body proti Ústí nad Labem, a to ještě skvadra Zdenka Frťaly neproměnila penaltu. Varnsdorf tak ztrácí už jen tři body na osmou Vlašim, devátou Olympii Praha a rovněž shodou okolností na desátý Sokolov. Navíc má stále jedno utkání k dobru.

Poslední dva střety 24. kola Fortuna národní ligy odvysílá živě na svých webových stránkách sázková kancelář Fortuna. Oba odstartují v 18 hodin.

Opava měla v předchozím kole namále. Ve Vlašimi prohrávala o dvě branky a vypadalo to, že dojde na její první porážku od 4. listopadu. Vůbec první v jarní části soutěže. V poslední čtvrthodině řádné hrací doby to ale odmítli ofenzívní hráči Puškáč s Kayambou, kteří pro Slezský FC vybojovali aspoň remízu 2:2. Náskok party kouče Skuhravého na druhou Příbram se nicméně ztenčil. Na čele druholigového pořadí má jen o tři body více, tedy o jedno utkání. A to ještě oponent ze středních Čech může operovat s odloženým duelem s Varnsdorfem. Pro uhájení první příčky se Slezané budou snažit na vlastním hřišti zdolat Žižkov. Viktoriáni po slibném vstupu do jara v podobě tří výher začali kolísat. Nezdar v Příbrami by zase tolik překvapivý nebyl, totéž se už ale nedá říct o domácí prohře se zachraňujícím se Frýdkem-Místkem. Pak sice Pražané obrali o všechny body Sokolov, druhou domácí porážku za sebou proti Pardubicím ale odvrátit nedokázali. „Z domácích zápasů máme málo bodů,“ posteskl si po nedělní prohře 0:1 žižkovský trenér Bohuslav Pilný. „Teď je pojedeme porvat o body do Opavy,“ vzkázal na tiskové konferenci.

Ústí nad Labem se mohlo v boji o záchranu nakopnout v severočeském derby s Varnsdorfem. Ze Šluknovského výběžku ale odjíždělo bez vstřelené branky i získaných bodů. „Nezasloužili jsme si tu vyhrát. Soupeř si šel více za třemi body. My teď budeme muset začít naplno sbírat výhry, a to už ve středu proti Vlašimi. Musíme ten zápas zvládnout,“ uvědomuje si kormidelník Army Aleš Křeček. Vlašim povzbudila cenná remíza, kterou na své půdě uhrála s Opavou. A to ještě mohla nad Slezany zvítězit, vedení 2:0 ovšem neudržela. V případě vítězství nad Ústím by si Středočeši z hlediska postavení v tabulce nepolepšili, naopak zespoda by je eventuálně v případě prohry mohly předehnat Olympia Praha, Sokolov, Žižkov a teoreticky i o skóre dvanáctý Varnsdorf.