04.05.2018 | Filip Lefenda | Rozhovory

Radost mu dělají mladíci i "dědci". Starka Příbrami věřil i v době, kdy se jí druzí smáli

Foto: fkpribram.cz
Příbram, Praha – Svůj tým má neustále pod dohledem. Prezident 1.FK Příbram Jaroslav Starka od začátku sezóny věří, že se středočeský klub vrátí po roční druholigové anabázi zpátky mezi českou elitu. A nyní k tomu má i přes počáteční rozpaky opravdu blízko. "Poslední krůčky jsou nejhorší, ale věřím, že to zvládneme," sdělil v rozhovoru pro klubový web.

Příbram je pět kol před koncem druhá, když má pětibodový náskok na třetí Hradec Králové. "Už jsem starší kluk, ale nějaké nervy mám samozřejmě pořád. Máme to dobře rozehráno, ale hotového ještě nic není," uvědomuje si situaci dvaašedesátiletý Starka.

Navzdory špatnému vstupu do letošního ročníku věřil svému týmu od prvního kola. "A to i přesto, že to na to nevypadalo a každý se nám smál," vzpomíná. Vyhráno ale ještě Středočeši nemají. "Jak se říká, poslední krůčky jsou nejhorší," ví dobře. "I mančaft si uvědomuje, že je jen kousek od cíle. Bude to určitě ještě složité, ale věřím, že to zvládneme," zůstává optimistou prezident 1. FK Příbram. 

Jeho týmu nahrává do karet i fakt, že má oproti svým konkurentům stále k dobru odložený zápas proti Varnsdorfu. A pokud bude Starka moct, určitě se pojede na duel podívat. "Jezdím všude. Zajímá mě, jak kluci hrají. Jezdím i daleko na Moravu, kde jsme nebyli tak úspěšní," reagoval na nedávnou porážku ve Frýdku-Místku, kde skončila příbramská devítizápasová série bez porážky. 

Svému týmu, jenž z pozice trenéra vede zkušený kouč Josef Csaplár, věří. Věděl, do čeho jde. "Byl jsem u toho, když jsme mužstvo dávali dohromady. Řadu kluků jsem znal již z dorostenecké ligy. Jediný, kdo mě svým způsobem překvapil, je Petr Průcha. Přišel na hostování z Plzně, dostal se do mančaftu a hraje velmi slušný fotbal," pochvaloval si posilu Starka. Radost mu ale dělají i podstatně zkušenější členové kádru. "Jsou to ti, jak já říkám, moji staří dědci," usmíval se a jmenoval Rudolfa Skácela, Tomáše Zápotočného či Petera Grajciara. "Už se k nim řadí i Tonda Fantiš. Pokud jsme zdraví a kompletní, dělá mi mužstvo radost," nemůže si na poslední výsledky Starka stěžovat.

Ve svém výčtu zapomněl na Miroslava Slepičku. "Toho jsem lákal do Příbrami už před rokem. Myslím, že nám může pomoct," mínil na adresu útočníka, jenž letos vsítil čtyři branky. "Je to velký srdcař, dává tomu opravdu hodně. Věřím, že si s námi ještě zahraje ligu," doufá klubový prezident. 

Asi nejvíce pozornosti na sebe ale v jarní části Fortuna národní ligy strhává teprve devatenáctiletý záložník Jan Matoušek. "Je to mimořádní fotbalista. Potvrzoval to už v dorostenecké lize a teď v té druhé," komentoval výkony letos desetigólového kanonýra. "Ještě by to potřeboval potvrdit v první lize. Věřím, že se mu to podaří. Evidujeme o něj určitý zájem zvenčí, ale pokud postoupíme, chceme, aby hrál alespoň rok ligu tady," uzavřel povídání Jaroslav Starka.