06.05.2018 | Lukáš Švéda | Zápas

Střídající Schwarz hrdinou Hradce, v nastavení vystřelil tři body z přímého kopu

Foto: fchk.cz
Sokolov – Na západě Čech se utkaly dva týmy, které v posledních dvou kolech bodovaly naplno. Skóre zápasu mezi Sokolovem a Hradcem Králové se měnilo poprvé po půlhodině hry, když se hlavičkou trefil domácí Mejdr. Po změně stran však Baník o své vedení přišel. Nejprve ve 49. minutě srovnal taktéž hlavičkou Vlkanova a v nastaveném čase, v posledních vteřinách, rozhodl krásně zahraným trestným kopem střídající Schwarz.
36' Mejdr
49' Vlkanova
90' Schwarz
38' Hlavatý
54' Machek
65' Ševčík
90' Mráz
90' Ševčík
40' Čech
67' Urma
Sestavy
Belaň – Mejdr, O. Ševčík, Mráz, Čermák – Machek, Jakub Dvořák II. – Kosak (88. Silný), Hlavatý (60. Končal), Vávra – Přeučil (83. Strada)
Na lavičce: Bolek, Rychnovský
Trenér: Pavel Horváth, Vítězslav Hejret
Ottmar – M. Černý, Čech (46. Martan), Kvída, Plašil – Krátký, Janoušek, Zorvan (81. Schwarz), Urma – Vlkanova, Pázler (87. Miker)
Na lavičce: Lindr, Pajer, Jukl
Trenér: Karel Havlíček
Rozhodčí: Hrubeš – Fišer, Pečenka • Stadion: Stadion FK Baník Sokolov • Diváci: 675

Komentář

Do zápasu vstoupili mnohem aktivně hradečtí fotbalisté, kteří byli v soubojích první, důraznější a domácí Baník prakticky do ničeho nepustili. Nicméně jako první zahrozili sokolovští hráči, konkrétně Přeučil, jenž v sedmé minutě vyslal na Ottmara nebezpečný projektil, který hostující gólman s námahou vytěsnil. Z pokračující akce se ještě pokusil otevřít skóre Mejdr, ale jeho pokus letící do brány byl jedním z obránců zastaven. O deset minut později chybovali Západočeši v rozehrávce, míč získal Krátký, který jej zavezl k bráně, pak zpětnou přihrávkou oslovil Zorvana, jehož technická a razantní střela proletěla kousek nad břevnem.

Votroci měli k dispozici více standardních situací, hlavně rohů, ale z nich nedokázali vytěžit nic zajímavějšího. To jim ukázali až domácí v 36. minutě. Standardní situaci z pravé strany zahrával Kosak, posadil balón na hlavu Jana Mejdra, který jej usměrnil mimo Ottmarův dosah a poslal Baník do vedení 1:0. Herně vyrovnaný první poločas bez vyloženějších šancí na obou stranách tak dopadl lépe pro domácí celek.

Hradečtí měli dobrý nástup také do druhého poločasu a už po necelých čtyřech minutách se jim podařilo vyrovnat. Pázlerovu střelu Belaň vyrazil před sebe, kde ovšem stál Adam Vlkanova a ten dokázal míč uklidnit hlavou k levé tyči, čímž srovnal na 1:1. Po hodině hry se do individuální akce pustil sokolovský Vávra, jehož ostrý pokus Ottmar vytlačil a Kvída málem při odkopu nasměroval balón do vlastní sítě.

V 71. minutě se před bránu Hradce Králové prosmýkl Kosak, ale z úhlu nedokázal Ottmara prostřelit. O tři minuty později se souboj těchto hráčů opakoval, když Kosaka poslal do tutové šance Přeučil, ale nejlepší střelec Baníku si znovu na hradeckého gólmana nepřišel. Oba týmy chtěly vstřelit rozhodující branku, ale časté fauly a střídání kouskovaly hru a zápas směřoval k remízového konci. V nastaveném čase však stoper Baníku Ševčík musel faulovat unikajícího soupeře, obdržel druhou žlutou a z následného standardky parádně zakroutil míč do horního rohu brány Petr Schwarz, který tak hradeckému mužstvu zajistil vítězství 2:1.

Vítězná série Votroků pokračuje třetím zápasem a Východočeši stále bojují o postup do nejvyšší české soutěže. Naopak pro domácí to byl smolný zápas s hořkým koncem a po dvou výhrách v řadě tentokrát Západočeši vyšli bodově naprázdno.

Ohlasy trenérů

Karel Havlíček (FC Hradec Králové): "Bylo to hodně těžké utkání, museli jsme obracet stav. V prvním poločase jsme hráli krkolomně, zbytečně složitě, chyběla tam jednoduchost, za což nás domácí potrestali. Do druhé půle jsme vstoupili daleko lépe, soupeře jsme přehrávali. Nakonec o výhře rozhodla opravdu hezká střela Petra Schwarze. Povedlo se střídání, jak Jirka Miker, tak právě Petr Schwarz." (fchk.cz)