13.05.2018 | Martin Pištora | Zápas

Třinec vyloupil čtyřmi góly Žižkov, Pražany nalomila vlastní branka

Foto: František Borek
Praha – Nedělní dopoledne patří pod televizním vysílačem tradičně domácím zápasům Viktorie Žižkov, která se tentokrát utkala s Třincem. Trenér Neček udělal před duelem několik změn v sestavě a ty se mu nakonec vyplatily. Slezané zvítězili přesvědčivě 4:0 a upevnili si pátou příčku, Žižkov je desátý.
bez branek
16' Trávníček (vl)
40' Janošík
59' Juřena
77' Čelůstka
27' Čermák
53' Janoščín
68' Čelůstka
Sestavy
P. Soukup – Dressler, Košťál, V. Mareš, Trávníček (46. Moravec) – Toml – Štípek, M. Čermák, Batioja, Urbanec (46. Musa) – Kuchta (80. Frimmel)
Na lavičce: Winter, Pardubský, Podrazký, Volek
Trenér: Bohuslav Pilný
Adamuška – Velner, M. Čelůstka, Reintam, Bedecs, Janoščín – Buchvaldek (69. R. Vaněk), Samiec, Šumbera, Janošík (83. Cienciala) – Juřena (78. Dedič)
Na lavičce: Paleček, Celba, Hykel, Joukl
Trenér: Jiří Neček
Rozhodčí: Klíma – Kotalík, Pečenka, Berka • Stadion: Seifertova ulice • Diváci: 958

Komentář

Utkání pod vysílačem začalo velmi bezstarostně. Oběma týmům bylo jasné, že v nedělním  zápase až o tolik nejde. Do první šance se dostal domácí tým, když Jan Kuchta se dostával do útoku na pravé straně, ale svou střelu poslal jen vedle branky. 

První gól vsítil domácí Žižkov, ale jen do své branky, a proto šel do vedení Třinec. Na levé straně vybojoval míč Šimon Šumbera, který posílal nebezpečný centr do pokutového území. Třinecký záložník nenašel nikoho ze svých spoluhráčů, ale pomohl mu domácí obránce Michal Trávníček, který trefil přesně šibenici vlastní svatyně.

Šance na vyrovnání přišla ve 29. minutě po akci na jeden dotek. Marcel Čermák připravil míč pro Jana Kuchtu, který se opřel do míče a trefil jen levou tyč branky Jiřího Adamušky.

To, co se nepodařilo domácím, se povedlo Martinu Janošíkovi. Viktorka měla velmi dobrou příležitost před pokutovým územím, kdy mohla zahrávat přímý volný kop, ale Patrik Dressler trefil jen hostující zeď. Díky této nepřesnosti domácích se do rychlého protiútoku dostal Martin Janošík, který se nerozpakoval a s pomocí teče jednoho z domácích hráčů určil podobu poločasového výsledku.

Do druhého poločasu udělal trenér Žižkova Pilný dvě změny a domácí začali hrát s formací 3-5-2. Tato změna však moc k dobru nebyla a již v 59. minutě po chybě Vojtěcha Mareše mohl jít Lukáš Buchvaldek do protiútoku, který vyšperkoval přihrávkou do lepší pozice a Václav Juřena se musel trefit.

Třetí branka Třince změnila ráz hry a míč se po většinu času nacházel uprostřed hřiště. Třinec si hlídal své vedení a domácí Žižkov si nevěděl rady s obrannou hrou. Definitivní rozuzlení přišlo po centru z rohového kopu v 77. minutě. Míč se snesl přesně na hlavu kapitána Marka Čelůstky, který se svou hlavičkou trefil přesně k tyči branky Žižkova. Po této trefě domácí přešli zpět na systém se čtyřmi obránci a zápas se jen dohrával.

Poslední šanci na skórování měl střídající Dedič, který po svém úniku trefil jen prostředek branky a gólman Soukup neměl problém zasáhnout. Těžší práci měl v nastaveném čase poté, co se do střely opřel Šumbera, i s tímto pokusem si ale poradil.

Třinec si tak na dalekou zpáteční cestu veze tři zasloužené body.

Ohlasy trenérů

Bohuslav Pilný (FK Viktoria Žižkov): "V první půli naše hra snesla měřítka. Schytali jsme ale morové rány, které by zamávaly i s jinými týmy. Ve druhém poločasu jsme zkusili hrát na tři stopery, ale dostali jsme bohužel třetí gól a pak už to bylo vraždění neviňátek. Třinec si dělal, co chtěl, a my jsme neměli vůbec morální síly na to to zvládnout. Obdivuji naše fanoušky, co nám fandili až do konce, protože ta dohrávka zápasu byla až nedůstojná."

Jiří Neček (FK Fotbal Třinec): "Je mi jasné, že Bohuš bude naštvaný, protože prohrát 4:0 v televizi je nepříjemný výsledek. Navíc, když hrál Žižkov v prvním poločase výborně a měl šance. My do čeho jsme kopli, to nám tam spadlo. Měli jsme štěstíčko. Kdyby poločas skončil vyrovnaně, nevím, co by to s námi udělalo. Kolikrát do toho dáváme hodně, ale dostaneme zbytečné góly a prohrajeme. Tentokrát jsem samozřejmě rád, že jsme to zvládli."