13.05.2018 | Tomáš Secký | Zápas

Klobása rozhodl dvěma góly o vítězství Varnsdorfu nad Pardubicemi, slaví i v Opavě

Foto: Radek Klier (fkpardubice.cz)
Varnsdorf – Sedmadvacáté kolo Fortuna národní ligy proti sobě svedlo týmy z opačných konců tabulky. Zatímco Pardubice atakují třetí pozici, Varnsdorf byl třináctý. Aktivní hra domácích přinesla ovoce v úvodu obou poločasů. Dvěma trefami se blýskl Stanislav Klobása a rozhodl tak o důležitém vítězství Varnsdorfu nad Pardubicemi 4:2. Z výsledku mají radost i v Opavě, která se po třinácti letech vrací do nejvyšší soutěže.
2' Klobása
30' Kouřil
47' Durděvič
57' Klobása
6' Kovář
88' Huf
bez karet
bez karet
Sestavy
Samoel – Rudnytskyy, Kozma, Zieris, Kouřil, Chlumecký (29. Bílek) – Durdević, Bláha, Zbrožek, Ondráček (74. Dordić) – Klobása (71. Šup)
Na lavičce: Porcal, Barac, Kocourek
Trenér: Zdenko Frťala
Knobloch – Látal, Šejvl, Jeřábek, T. Čelůstka – Mužík, Solil, Řezníček, Sokol (76. A. Fousek) – Petráň (61. Huf), Kovář (46. D. Novák)
Na lavičce: Šmíd, Batelka, Kašiar, Šafařík
Trenér: Jaroslav Novotný, Jiří Krejčí
Rozhodčí: Matějček – Ratajová, Novák M. • Stadion: Městský stadion v Kotlině • Diváci: 525

Komentář

Varnsdorf se před nedělním utkáním proti Pardubicím nacházel na třinácté pozici se sedmadvaceti body, stejně jako Ústí nad Labem a Frýdek-Místek. Boje o záchranu jsou tak v plném proudu. Naopak do Šluknovského výběžku přijížděly Pardubice, které byly čtvrté a ztrácely pouze jeden bod na třetí Hradec Králové. Jenže hosté ve Varnsdorfu od sezóny 2012/2013 uhráli pouze bod, což hrálo do karet svěřencům Zdenka Frťaly.

A že Varnsdorf hraje o důležité body, šlo vidět od začátku utkání. Hned ve 2. minutě totiž po rychlém protiútoku odcentroval z pravé strany Adam Ondráček, jenž našel nabíhajícího Stanislava Klobásu, který se hlavou nemýlil a poslal svůj tým do rychlého vedení. Autor úvodní branky mohl náskok zvýšit o tři minuty později, trefil ale pouze břevno. 

A tak platilo pořekadlo, nedáš – dostaneš. Hosté potrestali neproměněnou šanci domácích poté, co se do rychlého brejku středem hřiště dostal Daniel Kovář, jehož pokus skončil pod břevnem a bylo vyrovnáno. Pardubice byly posléze aktivnějším týmem a měly míč častěji na kopačkách. Na vývoj hry zareagoval Zdenko Frťala střídáním a na hřiště se podíval Michal Bílek. 

Hned po jeho zapojení do hry vybojoval ve 30. minutě Varnsdorf rohový kop. Po jeho rozehrání se ve vápně nejlépe zorientoval vysoký Martin Kouřil a vrátil domácím vedení. V závěru prvního poločasu ještě zahrával Varnsdorf dvakrát rohový kop, ani jeden pokus ale další branku nepřinesl. 

Do druhého dějství vstoupil lépe opět Varnsdorf. Po rozehrání se k míči dostal Stanislav Klobása, který přihrávkou našel osamoceného Fahrudina Durdeviće, který míč doslova donesl do brány. Domácí tak šli do dvoubrankového úniku. Pardubice rychle obdržená branka zaskočila a v 50. minutě mohlo být pro ně ještě hůře. Po standardní situaci musel Milan Knobloch vytahovat další tvrdý projektil. 

V 57 minutě už se ale 522 diváků dočkalo další branky. Po rozehrání autového vhazování si míč stáhl Adam Ondráček, který přihrávkou mezi obránci našel Stanislava Klobásu, jenž se střelou po zemi nemýlil. Zbylá část hry přinesla několik střídání na obou stranách a vypadalo to, že je rozhodnuto. Pardubičtí ale v samotném závěru vykřesali naději, když David Huf unikl přes domácího Martina Kouřila a zkušeně uklidil míč podél Miroslava Samoela do brány. 

Víc toho ale hosté nestihli a ze severu Čech odjíždí bez bodu. I nadále tak okupují čtvrtou příčku, zatímco Varnsdorf se posunul dvanácté místo před Táborsko a bod za Olympii Praha. Z pardubické porážky mají radost nejen na severu Čech, ale i v Opavě, která tak po třinácti letech slaví návrat do nejvyšší soutěže.

Ohlasy trenérů

Zdenko Frťala (FK Varnsdorf): "Štěstí jde naproti těm, kteří mají větší snahu se porvat o úspěch. Myslím, že jsme byli hodně efektivní. Šance, které jsme si vytvořili, jsme dokázali proměnit. I když jsme do poločasu vstoupili dobře, třicet minut jsme měli problémy na levé straně. Museli jsme zareagovat střídáním. Ve druhém poločase neměl soupeř kromě gólu, který dal po naší chybě, žádnou vážnější příležitost. Cením si tak hlavně defenzivní práce. Je to pro nás důležité vítězství."

Jaroslav Novotný (FK Pardubice): "Věděli jsme, že nás nečeká jednoduché utkání. Vzhledem k postavení domácích bylo jasné, že body potřebují. Upozorňovali jsme na vstupy do poločasů, že musíme hrát zodpovědně. Pak v první minutě inkasujeme. Na to jsme ještě dokázali zareagovat, ve druhém poločase už jsme si ale příležitosti vypracovat nedokázali. Navíc jsme hned z jeho kraje inkasovali a to nás definitivně zlomilo. Domácí bojovali, dali do toho více srdce. Přiklonilo se k ním i štěstí. Nakonec můžeme být rádi za závěrečnou korekci skóre a že je výsledek alespoň takový, jaký je."