16.05.2018 | Petr Komárek | Preview kola

Preview 28. kola: Ve šlágru se utkají Opava s Příbramí, Středočeši si mohou definitivně zajistit postup

Foto: fkpribram.cz
Praha – Osm zápasů, jeden den. Soutěžní kolo s pořadovým číslem 28 vložili organizátoři Fortuna národní ligy do poloviny týdne v polovině května. Týmy se mezi sebou poperou o body ve středu. Jednoznačným šlágrem kola bude střet Opavy s Příbramí, který odvysílají i České televize a sázková kancelář Fortuna. Vítkovice v boji o záchranu zkusí na vlastním hřišti zaskočit Hradec Králové. I ten má o motivaci postaráno, jelikož stále ještě teoreticky může postoupit o ligu výš.

Sedm zápasů vloženého 28. kola Fortuna národní ligy začne ve středečních 17 hodin. Poslední duel startuje o hodinu později, tedy v 18 hodin.

Nezpochybnitelný šlágr kola se odehraje ve Slezsku nedaleko hranic s Polskem. První Opava hostí na svém stadionu druhou Příbram. Hráči Slezského FC momentálně prožívají jedno z nejkrásnějších, možná nejkrásnější období svého (nejen) fotbalového života. S klubem se stoletou tradicí se po dlouhých 13 letech probojovali zpátky do nejvyšší soutěže. Postup si mohli Opavští zajistit už výhrou na hřišti Olympie Praha, famózní zákroky brankáře Stejskala je ale donutily počkat si, až Varnsdorf v neděli porazí Pardubice. Východočeši byli těmi posledními, kdo mohl opavskou cestu za návratem mezi elitu zablokovat.

Velmi blízko k postupu má také Příbram. Na hřišti Opavy jí k němu vlastně stačí získat pouhý bod. Pak už se nemusí ohlížet za sebe na Hradec Králové. I kdyby měly oba týmy po 30 kolech na kontě stejný počet bodů, pro Středočechy by hovořila lepší bilance vzájemných utkání, v nichž dvakrát zvítězili 2:0. Nebo svěřenci Josefa Csaplára nemusejí v bývalém centru opavského vévodství bodovat vůbec. V takovém případě ale k jistotě postupu potřebují prohru Hradce v ne úplně dalekých Vítkovicích.

„Očekávám otevřený fotbal, který se bude hrát nahoru – dolů. Bude to férový souboj. My jsme téměř celou sezonu první, takže by od nás bylo hloupé toto umístění v závěru soutěže ztratit,“ uvědomuje si pro sfc.cz lodivod jistého postupujícího Roman Skuhravý. Střet Opavy s Příbramí odvysílají živě Česká televize a sázková kancelář Fortuna.

Teoretickou šanci na postup do první ligy živí stále také Hradec Králové. Pokud to ale jeho hráči, trenéři a funkcionáři chtějí tvrdit i po 28. kole Fortuna národní ligy, musejí Votroci zvítězit na půdě Vítkovic. Rozhodně ale nemohou počítat s tím, že tam body získají zadarmo. Ostravanům jde totiž o hodně. V soutěži bojují o záchranu a v tabulce jsou v současné době poslední. Na první nesestupovou, tedy čtrnáctou příčku, ovšem ztrácejí pouhý bod. Tak proč ho neurvat proti favoritovi, který musí?

Příklad si Vítkovice mohou vzít z dalšího celku okupujícího nedobrovolně pásmo sestupu, Ústí nad Labem. To Hradec přemohlo dokonce na jeho vlastním hřišti, konkrétně výsledkem 3:1. „Kde je napsáno, že nemůžeme porazit Hradec, jako to zázračně dokázalo Ústí?,“ podotkl také vítkovický kouč Ludevít Grmela. Proti Hradeckým čeká jeho svěřence první ze dvou domácích zápasů za sebou. Posledních v sezoně. „Proč bychom je (zápasy) nemohli zvládnout? U nás je to teď o tom proměnit šance v branky. Herně to podle mého soudu špatné,“ soudí Grmela pro klubové stránky.

Trenér Hradce Králové Karel Havlíček dobře ví, v jaké situaci se Vítkovice nacházejí. Očekává prakticky stejný zápas jako s Ústím. „Teď půjdou všechny míče na Žondru, který to pak rozdává. Musíme se s tím daleko lépe popasovat, než to bylo v případě ústeckého Jakubova. Takže základ je poradit si s dlouhým míčem na Žondru, a když už s ním prohrajeme souboj v poli, tak je nutné dostupovat všechny odražené míče, které jsme proti Ústí neměli,“ prozradil pro fchk.cz.

Sokolov doma přivítá celek Frýdku-Místku. O hodně půjde hlavně Lipině. Ta má stejně bodů jako patnácté Ústí a v sestupovém pásmu není jen díky lepšímu průběžnému skóre. Ani s náskokem na poslední Vítkovice to v případě výběru kouče Pulpita není nijak slavné. Jeden bod může být za chvíli žádný bod. Ideální by tak pro Valcíře bylo na západě Čech naplno bodovat. Což koneckonců svými slovy podtrhl i Martin Pulpit. „Naše jediná šance je zvítězit v Sokolově, pak se zachráníme,“ nechal se slyšet po remíze 1:1 v krajském souboji s Vítkovicemi.

Nebezpečně blízko sestupového pásma se kromě Frýdku-Místku nachází také Táborsko. To si trochu pomohlo v derby s Českými Budějovicemi, stále se mu ale klidně dýchat nemůže. Teď Jihočeši z někdejší bašty husitství vyzvou doma Viktorii Žižkov. Vzhledem k historii Tábora, tedy města, kde má Táborsko aktuálně svůj stadion, soupeř se vskutku příhodným názvem. Jen u té „Viktorie“ by si to družina kouče Nádvorníka představovala trochu jinak. Tedy co se výsledku středečního mače týče. Tři body se budou snažit si vydobýt pro sebe, aby se nemuseli obávat chirurgického řezu od sestupové gilotiny.

Šance Třince na senzační postup o úroveň výš už jsou prakticky ty tam. Ve středu změří Slezané síly s Vlašimí. Postaví se do třinecké branky opět Jiří Adamuška, který na Žižkově zaznamenal své první druholigové vítězství v barvách FK Fotbal v kariéře? „Já bych za to byl rád, protože každá minuta odchytaná ve druhé lize mě může posunout výš. Nechám to na trenérovi, jak se pro středeční zápas rozhodne,“ sdělil čtyřiadvacetiletý gólman klubovému webu. Utkání Třinec – Vlašim nabídne živě na svém internetovém portálu sázková kancelář Fortuna.

V podobné situaci jako Třinec se nacházejí Pardubice. V tabulce mají dokonce oba týmy stejné množství bodů – 45. Navíc i pardubický zápas, s Českými Budějovicemi, se bude vysílat prostřednictvím sázkové kanceláře Fortuna. Vzájemná střetnutí těchto dvou celků byla v posledních dvou letech hodně chudá na góly. Lépe řečeno, nepadl v nich ani jeden. „Pokud chceme skončit třetí, musíme se o to porvat. A třetí nebudeme, pokud nebudeme vyhrávat. Teď ve středu proto bereme jenom tři body,“ velí ke středečními zápasu v domácím prostředí trenér Pardubic Jiří Krejčí.

Na internetových stránkách sázkové kanceláře Fortuna poběží rovněž souboj Znojma s Varnsdorfem. Severočeši udělali velkou radost Opavě, když v minulém kole doma pokořili Pardubice 4:2. Jihomoravané padli s Vlašimí, a sice 1:2. Rozhodující branku přitom inkasovali až v samotném závěru. Pokud by se tak nestalo, s největší pravděpodobní by si ze středních Čech odvezli bod.

Jediným zápasem 28. kola Fortuna národní ligy, který nezačne v 17, ale v 18 hodin, bude ten mezi Ústím nad Labem a Olympií Praha. Arma se chce vyškrábat z pásma sestupu. Pokud zopakuje výsledek z uplynulého 26. kola, kdy zdolala Hradec Králové – navíc na venkovním stadionu – mohlo by se jí to povést. Severočeši si však musejí dávat pozor, aby si nevylámali zuby na brankáři Pražanů Janu Stejskalovi. Ten minulý týden v sobotu přiváděl k šílenství střelce Opavy, a především díky němu a jeho senzačním zákrokům se zrodila překvapivá remíza 1:1.