16.05.2018 | Zdeněk Kamínek ml. | Zápas

Ústecký Pilík popravil dvěma proměněnými penaltami pražskou Olympii

Foto: fkusti.cz
Ústí nad Labem – V utkání 28. kola Fortuna národní ligy změřili fotbalisté Ústí nad Labem síly s pražskou Olympií. Arma byla po většinu zápasu aktivnější, hosté jakoby hráli na bezbrankovou remízu. Svěřenci Aleše Křečka se nemohli dlouho prosadit, což se zlomilo až ve druhé půli, kdy Pavel Pilík otevřel skóre z pokutového kopu. Stejný hráč poté o něco později opět z penalty pojistil vedení svého celku. Hráči Olympie se dvakrát prosadili, avšak obě branky rozhodčí neuznali kvůli ofsajdu. Tříbodový zisk tak zaznamenali Severočeši, kteří se v soutěžní tabulce bodově vzdálili od sestupových pozic.
68' Pilík (pen)
87' Pilík (pen)
bez branek
45' Leibl
45' Peterka
26' Frizoni
30' Rothe
41' Katidis
66' Ruml
67' Stejskal
73' Hejný
80' Keita
Sestavy
Vašek – M. Zeman, J. Pokorný, Kingue, Leibl (90. Šnirc) – J. Peterka, Martykán – P. Pilík (88. Gilián), D. Richter, F. Novotný (61. D. Procházka) – Jakubov
Na lavičce: Němec, Drame, Miskovič, Ťok
Trenér: Aleš Křeček
Soukup (30. Stejskal) – Moulazimis (61. Jukl), Broukal, Rothe, Frizoni – Žežulka (71. Keita), Giditz, Ruml – Vasileiou, Katidis – Hejný
Na lavičce: Fišl, Mišůn, Michlík, Novák
Trenér: Motti Ivanir
Rozhodčí: Berka – Hájek, Mokrusch • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Diváci: 948

Komentář

Do střetnutí vstoupili lépe domácí, když se již ve 2. minutě do velké brankové příležitosti dostal po odražené střele Pilíka Jakubov. Střelecký pokus ústeckého útočníka vytěsnil Soukup konečky prstů na rohový kop. Za pět minut byl metr před velkým vápnem faulován Novotný, standardní situaci ale Pilík zužitkovat nedokázal.

V aktivitě Arma pokračovala i nadále, v 19. minutě nestačil na Soukupa Richter, stejný hráč o dvě minuty později těsně přestřelil. Paradoxně mohla jít do vedení také Olympia, když ve 22. minutě Katidis vystřelil z dálky na Vaška. Gólman Ústí nad Labem jeho ránu neudržel, z dorážky tak slavil vstřelení branky Moulazimis. Rozhodčí Ondřej Berka ovšem gól neuznal pro ofsajd. Ve 31. minutě se Pražanům zranil brankář Soukup, jenž po výkopu upadl a trenér Iwanir byl nucen poslat mezi tyče Jana Stejskala.

Diváci, kteří odešli na přestávkový párek dříve a předpokládali, že se nastavení úvodního dějství dohraje za bezbrankového stavu a především v klidu, se mýlili. Emoce vzplanuly na obou stranách po zákroku Leibla na středové čáře, který se za svůj faul šel omluvit a uviděl správně žlutou kartu. Vasileiou si ale chtěl účty vyřídit jinak, rozhodčí zasáhli včas. Sudí ale již nestačili zastavit Peterku. Kapitán domácích nešel svému týmu příkladem, když z ničeho nic kus opodál strčil do Katidise, který upadl. Je nutno přiznat, že kapitán Olympie pádu pomohl, avšak žlutou kartu po zásluze inkasoval jen kapitán Ústí nad Labem. Rozhodčí společně s pořadateli museli o přestávce vytvořit uličku, aby oddělili při odchodu do šaten hráče domácích od těch hostujících.

Druhý poločas začal nanovo a poklidněji. Nic se ale nezměnilo na tom, že fotbalisté Olympie Praha dále pouze bránili a Ústečtí se pokusili před 948 diváky prolomit prokletí hostující brány. V 60. minutě byl velice blízko skórování Zeman, který po centru Pilíka z rohového kopu trefil hostujícího gólmana. Za čtyři minuty vybídl Richter ke skórování Procházku, který z vyložené šance vytěžil jen rohový kop.

Daniel Procházka se nevzdal a v 66. minutě si došel pro faul v pokutovém území, proti pravidlům si počínal Ondřej Ruml. Stejskal vystihl směr penalty Pavla Pilíka, ten se však střelou k pravé tyči nemýlil. Hostům nepomohl ani fakt, že od 73. minuty museli dohrávat v deseti, když Karel Hejný neunesl průběh utkání a zcela zbytečným útočným faulem a následným kopnutím zastavil Leibla.

Obrovský tlak si vytvořili hráči Ústí nad Labem v 85. minutě, kdy Stejskala nepřekonali Richter, z dorážky ani Jakubov, který pálil do stopera Broukala, a poté ještě Daniel Richter pro změnu přestřelil. O minutu později za nedovolený zákrok Stejskala na Zemana nařídil Ondřej Berka druhý pokutový kop. Pavel Pilík zvolil tentokrát směr míče k levé tyči, a přestože Stejskal opět vystihl směr, radovat se mohl záložník Severočechů. Ve druhé minutě nastavení se za Olympii prosadil Rothe, jenže ani druhý gól nebyl hostům pro ofsajd přiznán.

Arma získala veledůležité body a i ve druhém vzájemném utkání si poradila s Olympií Praha. Tým Aleše Křečka odskočil od sestupových pozic na rozdíl tří bodů.

Ohlasy trenérů

Aleš Křeček (FK Ústí nad Labem): „Zápas byl zvláštní, těžký. Od úvodního hvizdu jsme byli lepší, chtěli jsme hrát fotbal. Bohužel se nám dlouho nedařilo proměnit nějakou šanci, proto byl zápas nervózní. Jsem rád, že jsme střetnutí nakonec zvládli a získali důležité body. Pavel Pilík má zatím z penalt stoprocentní úspěšnost, proto jsem se při penaltách nebál. Je to ale jen další krok k záchraně, ve Frýdku-Místku musíme navázat na vítězné zápasy. Budeme bojovat, budeme se rvát o co nejlepší výsledek. Minulé kolo jsem se na Frýdek-Místek byl proti Vítkovicím podívat osobně, je to bojovný soupeř a bude hrát o vše. Disponuje zkušenými hráči, nečeká nás nic jednoduchého, bude to boj.“

Oldřich Pařízek (FK Olympia Praha): „Rozhodlo to, že Ústí nad Labem potřebovalo za každou cenu vyhrát. Bojovali jsme, dřeli jsme, ale takto se hrát nedá. Bylo to složité. Červenou kartu jsem neviděl, nedokážu se k tomu vyjádřit. Byly jiné momenty, které rozhodly zápas. Zranil se nám opakovaně Lukáš Soukup, jenž po dlouhé době nastoupil a obnovilo se mu zranění z podzimu. Musíme dát dohromady Jana Stejskala, který nastoupil pod prášky. Dalšího gólmana jako náhradníka v záloze máme.“