17.05.2018 | Radek Barkman | Souhrn kola

Souhrn 28. kola: Ve středečním kole si postup zajistila i Příbram, Ústí opět vyhrálo

Foto: fkpribram.cz
Praha – Fortuna národní liga zná pro letošní rok oba postupující do nejvyšší české soutěže. Po nedělních oslavách, které zavládly v Opavě, se ke Slezanům přidali zaslouženě i fotbalisté Příbrami, kteří kýžený bod ukopali právě na půdě vedoucího celku tabulky. V souboji o záchranu si výrazně pomohlo Ústí nad Labem, které odskočilo Vítkovicím i Frýdku-Místku.

Už pouze bod potřebovali fotbalisté Příbrami k tomu, aby si zajistili stejně jako jejich středeční soupeř z Opavy postup do nejvyšší soutěže. Slezanům se to povedlo už v neděli, ale početnou návštěvu nechtěli zklamat ani tentokrát. V prvním poločase nejprve skóroval z ofsajdu hostující Fantiš, na druhé straně vypálil Janetzký z dobré pozice těsně vedle. Po změně stran už na trávínku bylo více ruchu. Postaraly se o to také dva rychlé góly. Střelec posledních týdnů David Puškáč nejprve po dobré práci Kayamby poslal domácí tým do vedení, na druhé straně se však záhy po další Puškáčově šanci prosadil z rychlého brejku Roman Květ a vystřelil Příbrami kýžený bod. Všechny závěrečné velké šance Opavy totiž skončily bez využití. Jursa ani zcela volný Helebrand ve vápně neuspěli, přesto ještě byla k vidění zajímavá situace. Po faulu Skácela na Kayambu došlo k odpískání nedovoleného zákroku, po němž se strhla mela a oba hlavní aktéři nakonec putovali pod sprchy. Za stavu 1:1 zápas skončil a radovat se mohly oba týmy.

Povinnost zvítězit měli fotbalisté Vítkovic v souboji s Hradcem Králové, který v minulém kole utrpěl potupnou domácí prohru s Ústím nad Labem. Za tříbodovým ziskem ovšem Ostravané vykročili ledabyle. V první půli byl přece jenom aktivnější Hradec, ale velká šance Pázlera, který se zjevil před Květonem, zůstala nevyužita. Po nervózním začátku druhé půle se nakonec přece jen jako první prosadili Votroci. Chybu soupeře při rozehrávce potrestal nejlepší střelec soutěže Jan Pázler, který po centru prakticky od brankové čáry dostal se štěstím míč za čáru. Pak ještě Pázler rozehrával nebezpečný přímý kop, ale od té doby se iniciativa přenesla na stranu Vítkovic. Vyrovnání obstaral často faulující Žondra, jehož náběh na přední tyč nedal brankáři Vízkovi šanci. Ve zbytku duelu sice domácí tlačili, ale bez efektu. Žondra se navíc deset minut před koncem po druhé žluté kartě vyfauloval a zápas tak skončil remízou 1:1.

Po dobrém jaru přišel na straně Frýdku-Místku útlum, který Valcíře opět posunul do sestupového pásma. Zachránit to mohli Pulpitovi svěřenci v Sokolově, který ovšem po nevýrazném jaru netoužil rozdat další body. Domácí začali zápas skvěle a už v páté minutě dorazil Kosakovu velkou šanci na místo určení Glaser. I když po zbytek první půle byla k vidění snaha hostů s výsledkem něco udělat, brankář Belaň dokázal zlikvidovat velkou šanci a pak Bala ve výborné pozici hlavičkoval vedle branky. Jinak ale rozhodly začátky poločasů. Čtyři minuty po zahájení hry totiž byl ve vápně osamocený Vávra a překonal hlavou brankáře Mihálka podruhé. Pak už se domácí soustředili výhradně na obranu dvoubrankového náskoku a aktivita soupeře se tříštila o dobře postavenou zeď hráčů Baníku. Domácí tým tedy poslal soupeře až na poslední místo tabulky.

O důležitou výhru bojovalo také Táborsko, které si v případě tříbodového zisku v duelu se Žižkovem mohlo prakticky zajistit definitivní klid pro zbytek sezony. Vše podstatné se odehrálo v prvním poločase. Fotbalisté z Tábora zatlačili soupeře a brzy si vytvářeli šance. Musiol však z voleje překopl bránu, podobně si vedli i Nešický s Proškem. Aktivita Jihočechů se ale nakonec přetavila do vedoucí trefy. Po rohovém kopu vyskočil nejvýše Navrátil a uklidil hlavičku k tyči Soukupovy branky. Pak se probudil i Žižkov. Toma měl nejprve co dělat s pokusem Volka a pořádné ho vystrašil také Štípek, jenž v rozhodující chvíli netrefil míč ideálně. A tak se skóre měnilo na druhé straně. Pohlednou akci s Proškem zakončil až do kuchyně Musiol. Dvoubrankový náskok pak Táborsko udrželo navzdory šancím Kuchty, který minul z výborné pozice branku, a Urbance, jenž nepřetavil v gól centr Batiojy. V tabulce tak Jihočeši přeskočili svého středečního soupeře. Oba mají 32 bodů.

O třetí místo v bitvě s Vlašimí bojoval Třinec, který zároveň hájil pozici jednoho ze dvou doposud doma neporažených týmů tohoto ročníku soutěže. Od začátku byli výrazně aktivnější domácí. Řeháka dvakrát zachránila od inkasování branková konstrukce, ve druhém případě to bylo po pěkné ráně Bedecse. Řehák pak zvládl i souboj s Buchvaldkem a tlak domácího celku přece jen opadal. Vlašim zahrozila v první půli jen hlavičkou Daa, naopak po změně stran byl opět nebezpečný Třinec. Reintam nejprve sám hlavičkoval těsně vedle, posléze vybídl ke skórování Šumberu, ale výsledek i nadále zůstával bezbrankový. Až přišla 76. minuta. Ve vápně spadl Dao a pokutový kop proměnil hostující Janda. Když pak velkou šanci nepřetavil v gól ani Dedič, skončil duel překvapivým vítězstvím Blanických rytířů.

Kdo přišel ve středu na fotbal do Pardubic, určitě se nenudil. Souboj s Českými Budějovicemi totiž nabídl fantastickou podívanou. Už v deváté minutě hlavičkoval po rohu přesně Fousek a domácí tým vedl. Na druhé straně ale přišla odpověď rychle. Hašek si obhodil Knoblocha a zakončoval do prázdné branky. Otočku ve skóre pak Dynamu zajistil Pešek. Ten si počkal na křížnou přihrávku vápnem a ze sedmi metrů nedal posléze Knoblochovi šanci. Ani hosté ovšem nevedli dlouho. Přízemní rána Čelůstky s tečí Havla znamenala už po třech minutách další vyrovnání stavu. Divoký zápas pokračoval i ve druhé půli. Řezníčkova rána zapadla přesně k tyči a Pardubice vedly 3:2. Tentokrát ovšem Dynamo nereagovalo. Na rozdíl dvou branek upravil svou první trefou ve Fortuna národní lize Kašiar, který přesně dorazil Staňkem vyraženou střelu Mužíka. Čtyři minuty před koncem ale byl vyloučen pardubický Látal a přesilovku Dynamo využilo v samotném závěru. Táborský snížil nejprve na 3:4, posléze pak Mashike trefil zblízka ještě tyč. Pardubice ale přece jen vítězství 4:3 udržely.

Fotbalisté Varnsdorfu se pro závěr sezony uklidnili důležitou výhrou proti Pardubicím, které v neděli zdolali 4:2. Proti Znojmu, jemuž jaro 2018 vůbec nevychází, chtěli svou záchranu definitivně pojistit. První šanci zápasu měl varnsdorfský Durdevič, ale Veselý předvedl dobrý zákrok. Odpověď pak ze strany domácích zkusili nachystat Šamánek s Teplým, ale jinak se Jihomoravanům proti dobře postavené obraně soupeře prosazovat nedařilo. Nástup do druhé půle vyšel mnohem lépe Severočechům. Bílek nejprve v dobré pozici nedal, ale pak Klobása uvolnil Ondráčka a ten poslal Varnsdorf do veledůležitého vedení 1:0. Znojmo pak místy soupeře zatlačilo, ale gólový efekt to nemělo. Naopak se opět prosadil střelec důležitých branek Klobása a prakticky pojistil varnsdorfskou záchranu. Brankář Samoel si sice ještě musel čisté konto vybojovat proti nepříjemné střele Šamánka, ale více se už nestalo.

Záchranářská bitva proti sobě svedla obrozené Ústí nad Labem a tápající Olympii Praha. Domácí chtěli navázat na předchozí důležitý triumf v Hradci Králové a do soupeře se pustili zostra. Už ve druhé minutě se musel proti Jakubovovi vyznamenat Soukup. Jinak Pražané sázeli na pevnou defenzivu a do Ústí nad Labem si přijeli pro kýžený bod. Ve 31. minutě ovšem musel střídat brankář Soukup, který se při odkopu zranil a mezi tyče mířil Stejskal. Ten podobně jako proti Opavě držel dlouhou dobu na uzdě i střelce Ústí nad Labem. Skvěle zasáhl proti šanci Zemana, kterého výborným centrem uvolnil Pilík. Další tutovku neproměnil Procházka, ale skóre se přece jenom ve prospěch Army změnilo. Po faulu Rumla na Procházku se pískal pokutový kop, který Pilík dokázal proměnit. Snahu Olympie o vyrovnání pak otupil nesmyslným faulem Hejný a putoval předčasně do sprch. V přesilovce měli domácí drtivý tlak, který nevyužili z velkých šancí Richter ani Jakubov. V závěru ale ještě brankář Stejskal fauloval Zemana ve vápně a z desítky pečetil ústeckou výhru opět Pilík. Šance Army na záchranu je v tuto chvíli již hodně velká.