18.05.2018 | Zdeněk Kamínek ml. | Rozhovory

S výborným týmem je ostuda hrát o záchranu, míní Pilík z Ústí

Foto: fkusti.cz
Ústí nad Labem – Hvězdou zápasu 28. kola Fortuna národní ligy mezi Armou a Olympií byl bezpochyby Pavel Pilík. Šestadvacetiletý rodák z Příbrami vzešel dvakrát úspěšně ze souboje tváří v tvář s brankářem Pražanů Janem Stejskalem. Záložník Ústí nad Labem neměl v nohách jednoduchou situaci, Severočeši se do té doby trápili v utkání v koncovce, a jak sám přiznal, uvědomoval si tíhu klíčového momentu.

Jak byste zhodnotil středeční klání s pražskou Olympií?
Jednalo se o důležité vítězství. V kabině si všichni uvědomujeme tíhu, že hrajeme o život, o všechno. Věděli jsme, že vyhrát musíme. Nyní ale musíme vítězství urvat ve Frýdku-Místku, kde bychom v případě tříbodového zisku mohli slavit záchranu.

Pavel Pilík

Tým: FK Ústí nad Labem
Narozen: 13.02.1992
Pozice: Záložník
Výška: 179 cm
Váha: 74 kg
Předchozí působiště: Příbram, Bohemians Praha, Meteor Praha, Králův Dvůr, Táborsko, Vyšehrad

Střetnutí jste rozhodl dvěma pokutovými kopy. Měl jste před penaltami obavy?
Neměl, oba předchozí pokutové kopy jsem v sezóně proměnil. Byl jsem si před první penaltou vědom toho, že proměnit musím. Koncentroval jsem se, co to šlo a po předchozích dvou pokusech doprostřed jsem si řekl, že je čas na změnu. Bál jsem se, aby gólman nezůstal stát. Navíc jsem zaslechl trenéra Oldřicha Pařízka, jak něco volá na Jana Stejskala. To byl další z důvodů, proč jsem se neodvážil potřetí kopat doprostřed brány, ale zvolil jsem pravou stranu. Poprvé si gólman pravděpodobně i sáhnul, kopnul jsem míč naštěstí dobře k tyči. Podruhé jsem se vrátil k osvědčené variantě, neboť jsem věřil, že můj sok skočí do strany.

Jako exekutor penalt jste byl vybrán, nebo jste se přihlásil sám?
Na tréninku jsem pokutové kopy proměňoval a někteří hráči již dříve neproměnili. Kluci s tím problém neměli, navíc před zápasem jsme s Alexandrem Jakubovem diskutovali o tom, kdo by na případnou penaltu šel. Nejsem takový, že bych musel kopat, ale věřil jsem si. Přiznám se, že na první úplně ne, ale uvědomoval jsem si tíhu situace a to, že musím.

Proti Olympii Praha jste si vytvořili daleko více brankových příležitostí, avšak finální fáze nebyla úplně týmovou doménou…
Ve středu to tak bylo, ani centry nám příliš nechodily. V prvním poločase jsme si vytvořili minimálně tři dobré šance, které by nás v případě proměnění uklidnily. Dost brankových příležitostí chytili také oba brankáři. V Hradci Králové tomu bylo jinak, z mála jsme vytěžili maximum. Myslím si, že letos na jaře až na výjimky předvádíme dobrý fotbal.

Nesvazuje vás během klíčových zápasů nervozita?
Upřímně si myslím, že tým je výborný a měl by hrát minimálně lehčí střed tabulky. To, že hrajeme o záchranu, je ostuda. Po utkání se Znojmem jsme si sedli, některé věci vyříkali a snažíme se, abychom soutěž pro ústecký fotbal zachránili. Byla by ostuda, kdyby Ústí nad Labem spadlo do nižší ligy, ale tak to vnímám já. Máme hráče daleko na více, ozvlášť s jarními posilami. Měli bychom se spíše prát o opačný pól tabulky, tým disponuje daleko větší kvalitou, než má Frýdek-Místek nebo Vítkovice.

Jak se podporujete s bratrem, který hraje o soutěž výše také o záchranu?
Je to složité. Oba jsme změnili dres a mysleli si, že po hře o záchranu s Příbramí to bude jiné. V tom je fotbal nevyzpytatelný, a přestože Brno je druhé největší město v České republice, hraje o padáka. Je to zkrátka fotbal.

Svěřence Aleše Křečka a Juraje Šimurky nyní čekají doslova zápasy pravdy, když se utkají s posledním Frýdkem-Místkem a aktuálně předposledními Vítkovicemi.

68' Pilík (pen)
87' Pilík (pen)
bez branek
45' Leibl
45' Peterka
26' Frizoni
30' Rothe
41' Katidis
66' Ruml
67' Stejskal
73' Hejný
80' Keita
Sestavy
Vašek – M. Zeman, J. Pokorný, Kingue, Leibl (90. Šnirc) – J. Peterka, Martykán – P. Pilík (88. Gilián), D. Richter, F. Novotný (61. D. Procházka) – Jakubov
Na lavičce: Němec, Drame, Miskovič, Ťok
Trenér: Aleš Křeček
Soukup (30. Stejskal) – Moulazimis (61. Jukl), Broukal, Rothe, Frizoni – Žežulka (71. Keita), Giditz, Ruml – Vasileiou, Katidis – Hejný
Na lavičce: Fišl, Mišůn, Michlík, Novák
Trenér: Motti Ivanir
Rozhodčí: Berka – Hájek, Mokrusch • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Diváci: 948