20.05.2018 | Petr Komárek | Preview kola

Preview 29. kola: Hradec vyzve Opavu, Příbram Pardubice. Vrcholí boj o záchranu

Foto: fkpribram.cz
Praha – Předposlední kolo Fortuna národní ligy proběhne v neděli 20. května. Do Hradce Králové přijede Opava. Votroci sice už na rozdíl od Slezského FC postoupit nemohou, budou ale bojovat o třetí místo. To samé má v plánu také jejich rival z Pardubic, jenž by se rád vytáhl na druhého jistého postupujícího ze soutěže, Příbram. Na opačném konci tabulky vrcholí boj o záchranu.

Všechny zápasy nejen, že se uskuteční v jeden den. Všechny navíc startují v jeden a tentýž čas – 13.15.

Vítkovice stále mají reálnou šancí na záchranu. Potřebují ale doma porazit tým ze středu tabulky, Sokolov. „Jsme ve hře, to je jasné, ale tohle všechno musíme přenést i do zápasu. Počítat je jedna věc a získat ty body věc druhá. Týmu ale věřím, je správně naladěno a dobře ví, o co hraje,“ řekl mfkv.cz trenér Ostravanů Ludevít Grmela. Zároveň věří, že pokud jeho svěřenci podají stejný výkon jako minule proti Hradci Králové, uspějí.

Jiný souboj s přívlastkem „záchranářský“ budou přenášet Česká televize a sázková kancelář Fortuna. Čtrnácté Ústí nad Labem má v současnosti 30 bodů, tedy přesně tříbodový náskok na šestnáctý Frýdek-Místek. Vzájemný duel může hodně napovědět, kdo v lize zůstane a kdo z ní sestoupí. „Každé utkání má nějaký vývoj, pojedeme do Frýdku s tím, abychom tam uspěli. Budeme se snažit tam vyhrát. Frýdek jsem viděl při nedávném souboji s Vítkovicemi. Je to soupeř, který se bude rvát, bude bojovat,“ uvědomuje si trenér Ústí Aleš Křeček a varuje před zkušenými frýdeckými hráči, jako je například útočník Varadi.

Bitvu dvou týmů, co mají co do činění s nejvyšší soutěží, slibuje střet Hradce Králové a Opavy. Slezanům už postup výš nikdo nesebere, naopak Votroci mají smůlu. O návrat mezi elitu budou muset ve Fortuna národní lize bojovat i v příští sezoně. Jakou tedy mají do zbytku sezony současné motivaci? „Jde nám o třetí místo, pro mě osobně to znamená hodně moc, pro kluky určitě taky. Pod Pardubicemi skončit nechceme,“ prozradil pro fchk.cz kouč Karel Havlíček. Opavské mužstvo vnímá jako velmi dobře poskládané. „Výšková převaha bude znatelně na jejich straně. Kromě těch střelců mají i dobré hlavičkáře, jako je třeba Svozil,“ analyzuje nedělního protivníka. Souboj Hradce s Opavou nabídne živě na svém webu sázková kancelář Fortuna.

Olympia Praha na svém stadionu vyzve Znojmo. Tým z metropole ještě nemá záchranu zcela jistou. Celkem 31 získaných bodů a průběžné třinácté místo by rád vyměnil za klidnější klima. Znojmu patří pozice ve středu tabulky. Jak by se dala shrnout jeho sezona? Jednoduše: Žádný propadák, ale ani žádná sláva. „Jaro jsme pokazili. A ani v těch zbývajících zápasech včetně Olympie už se to pro mě osobně napravit nedá,“ netajil se útočník Rostislav Šamánek. I kdyby Jihomoravané porazili Olympii a pak ještě doma postupující Příbram, bude za jarní část sezony naštvaný. Zápas Olympie Praha a Znojma bude vysílat sázková kancelář Fortuna.

Příbram už má postup v kapse. Před kamerami sázkové kanceláře Fortuna hostí Pardubice. Zatímco Středočechům už druhou postupovou příčku nikdo nesebere, Východočeši ještě v podstatě stále mají o co bojovat. Byť to není spojené s postupem ani sestupem. Mohou si udržet třetí místo, na kterém mají momentálně jednobodový náskok na čtvrtého rivala z Hradce Králové. „Cenné třetí místo si chceme udržet,“ ujišťuje v rozhovoru pro klubový web obránce Pardubic Tomáš Čelůstka. „Příbram sice má svou kvalitu a sílu, což respektujeme, přesto ji chceme porazit,“ nezastírá.

Varnsdorf versus Táborsko, to bude střetnutí dvou sousedů v tabulce. Zatímco Severočechům patří aktuálně desáté místo, Jihočeši jsou jedenáctí. Táborští si dost pomohli v minulém kole, kdy doma porazili Žižkov 2:0. To je vyšvihlo trochu o něco dál od ošidných sestupových vod. Další kameny do hráze proti ní si mohou svěřenci trenéra Nádvorníka vysloužit právě proti celku ze Šluknovského výběžku. Ani Varnsdorf na tom není zrovna růžově. Jeho záložník Adam Ondráček proto zápas s Táborskem vnímá jako klíčový. „Doma jsme silní a půjdeme si pro tři body jako naposled s Pardubicemi. Věříme, že nás přijde podpořit co nejvíce fanoušků, aby nám pomohli za našim společným cílem, kterým je záchrana,“ uvedl v rozhovoru pro fkvarnsdorf.cz

Třinec ještě pořád může pomýšlet na to, že by soutěž zakončil těsně pod postupovými pozicemi na třetím místě. Pokud by této mety skutečně chtěl dosáhnout, měl by přemoci soupeře z jihu Čech, České Budějovice. „Budějovice jsou velmi zkušené mužstvo, které ví, kde má silné stránky a snaží se je využívat. Bohužel je jarní část nezastihla v takové formě, jakou měli na podzim. To by se dalo říct i o nás, ale stále to bude velmi nepříjemný soupeř. Očekávám, že to bude velmi těžké utkání, ale věřím, že tam dokážeme uhrát dobrý výsledek,“ prohlásil pro klubový web třinecký zadák Imrich Bedecs.

Osmý a poslední zápas 29. kola Fortuna národní ligy proběhne ve středních Čechách nedaleko legendární hory Blaník. Vlašim na své půdě přivítá Žižkov. Vlašimským patří pozice v lepší půlce tabulky, to Viktorii se nebezpečně přiblížilo pásmo sestupu. Její náskok na tuto část druholigového pořadí činí v současné době jen pět bodů. Aby se Pražané zachránili, definitivně, potřebují ve Vlašimi získat alespoň bod. Tomu se ale Středočeši budou snažit zabránit. Čeká je poslední domácí představení v této sezoně a rádi by se s fanoušky rozloučili výhrou. „Závěrečný program je náročný, ale my se budeme snažit vytěžit z něj maximum,“ slíbil vlašimský trenér Petr Havlíček.