20.05.2018 | Libor Štěpán | Zápas

Vítkovice přestřílely Sokolov a stále žijí. Rozhodly standardky

Foto: Lukáš Zetek (zety sport, mfkv.cz)
Ostrava – Vítkovice věděly, že nic jiného než vítězství nad Sokolovem je v boji o záchranu neudrží, a podle toho k zápasu přistoupily. Od počátku byly mnohem aktivnější než v předchozích duelech a po dlouhé době se jim podařilo vstřelit první gól, což prakticky rozhodlo. Postupně přidaly další tři branky z centrovaného trestného kopu, penalty a přímého kopu, takže ani tradiční hrubka v rozehrávce, která znamenala snížení na 2:1, pro ně tentokrát nebyla tragická. Sokolov na zvrat neměl síly a poprvé od návratu Vítkovic do Fortuna národní ligy s nimi nebodoval.
13' Mišinský
24' Motyčka
51' Mišinský (pen)
63' Twardzik
28' Silný
70' Končal
55' Mrázek
50' Vávra
62' Bolek
65' Silný
Sestavy
věton – Malík, Mikula, Twardzik, Hýbl – Urbančok (61. Kučera), Motyčka, Okleštěk (67. Ožvolda), Pašek – Mišinský (76. Bzirský), Mrázek
Na lavičce: Chmiel, Cverna, Tkáč, Matěj
Trenér: Ludevít Grmela
Bolek – Strada, Mejdr, Machek (74. O. Ševčík), Čermák – Hlavatý (53. Končal), Jakub Dvořák II. (44. Čihák) – Kosak, Glaser, Vávra – Silný
Na lavičce: Belaň, Mráz, Rychnovský, Přeučil
Trenér: Vítězslav Hejret, Pavel Horváth
Rozhodčí: Nenadál – Myška, Černý O. • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 611

Komentář

Od úvodního hvizdu se hrálo v poměrně svižném tempu a vzhledem k posledním zápasům Vítkovic na tom poměrně netradičně měl zásluhu i ostravský klub. Tomu ale nic jiného nezbývalo, remíza k udržení naděje na záchranu nemusela stačit. Sokolov přijel absolutně bez starostí a snažil se hrát fotbal, jenže nechával hodně prostoru Paškovi, který nastoupil neobvykle na levém okraji zálohy. A právě z tohoto prostoru poprvé udeřilo. Už ve 13. minutě Pašek parádním centrem posadil míč přesně na hlavu skákajícího Vladimíra Mišinského, který usměrnil míč mimo dosah brankáře Bolka.

Ještě veseleji bylo na stadionu o 11 minut později. Malík vybojoval faul poblíž vlastní střídačky a Okleštěk levačkou poslal další povedený centr na přední tyč, kam si naběhl Martin Motyčka a hlavou přehodil bezmocného Bolka. Jenže to by nebyly Vítkovice, aby z jasně se vyvíjejícího utkání neudělaly drama. Krátce poté přišla tradiční hrubka v rozehrávce při vlastním odkopu od branky, Jan Silný se dostal do samostatného úniku a mezi nohama vyběhnutého brankáře Květona vrátil Sokolov do kontaktu. 

Ihned po výkopu mohl znovu uklidnit domácí Pašek, ale po brejku do rozhozené obrany se vyznamenal Bolek, který vyrazil střelu ke své pravé tyči. Hosté potom vycítili nervozitu soupeře a snažili se jít za vyrovnáním, ale sami si větší šanci vytvořit nedokázali. Vávra se probíjel do slušné pozice, ale v poslední chvíli mu skočil před nohy jeden z obránců. Kosak poté při postupu od postranní čáry k brance neobešel posledního hráče, který stál mezi ním a Květonem. Těsně před přestávkou Baník vyrovnal skóre pouze na hrubé chyby, ale nepykal za to. Machek sice sklepl míč přesně před Mišinského, avšak ten z výborné pozice technickou střelou orazítkoval břevno. 

Přesto se domácí útočník druhého gólu v zápase dočkal. Pět minut po změně stran totiž po rohovém kopu trefil Twardzik v šestnáctce ruku skákajícího Vávry a kopala se penalta, kterou Vladimír Mišinský kopl k levé tyči, zatímco Bolek skákal na druhou stranu. Vítkovické hráče znovu nabytý náskok dvou branek uklidnil a pokračovali v aktivní hře. Mrázek po dobré práci Okleštěka sice branku netrefil, ale v 63. minutě se postavil k trestnému kopu z 21 metrů Filip Twardzik, levačkou parádně přehodil zeď a Bolek jen sledoval, jak míč padá přesně k tyči. Nádherným momentem se Twardzik osamostatnil na čele klubové tabulky střelců se šesti trefami. 

Bylo definitivně rozhodnuto a nic na tom nezměnilo ani trochu náhodné snížení 20 minut před koncem zápasu. Střídající Matěj Končal se nejprve nevídaně ukopl v situaci 2 na 1, ale hned poté vypálil z 23 metrů a s vydatnou pomocí tečujícího obránce poslal míč za záda Květona, který na změnu směru letu střely neměl šanci reagovat. Jenže to bylo vše. Na víc hosté neměli síly a nedostali se ani do nějakého většího tlaku. Jedinou jejich šanci ve zbytku zápasu měl Kosak, ale technickou střelou zakončil rychlý kontr mimo branku. 

Ani Ostravané už pátý gól nepřidali, ačkoliv šance na to měli. Ale Ožvolda měl zakončení na dlouhou nohu a Kučera krátce před koncem zblízka minul. Úkol však byl splněn. Po dobrém výkonu Vítkovice porazily nepříjemného soupeře a udržely se v boji o záchranu, který se před posledním kolem zúžil pouze na dva týmy. K již jistě sestupujícímu Frýdku-Místku se přidají buď ony, nebo Ústí nad Labem. O všem rozhodne právě vzájemný souboj na severu Čech, ve kterém hráči rytíře Vítka musí zvítězit, jinak po dvou letech druhou nejvyšší soutěž opustí.

Ohlasy trenérů

Ludevít Grmela (MFK Vítkovice): "Vydřené, ale zasloužené vítězství. Po dvou krásných gólech jsme se dostali do vedení, ale je už naší tradicí, že vrátíme soupeře do hry po hrubé chybě. Máme takovou v každém zápase a hodně nás to zabíjí. Vážím si toho, že kluci to nakonec zvládli proti nepříjemnému soupeři, který mohl hrát bez jakéhokoliv strachu. Naši už toho mají plné zuby, když každý zápas musí vyhrát. Hlavy jsou unavené. O to víc si cením toho vítězství, které nás udrželo ve hře. Věřím, že to zvládneme až do konce."

Pavel Horváth (FK Baník Sokolov): "Domácí zaslouženě vyhráli. My jsme předvedli špatný výkon a body jsme si nezasloužili. Vítkovice daly kromě penalty tři krásné góly a byly lepší než my. Hodně jsme kazili a ztráceli míče. Po dobrém úvodu jsme inkasovali první gól a obraz hry se poté změnil. Soupeř nás ničím nepřekvapil, ale nečekali jsme, že tu dostaneme čtyři góly. Přestože jsme se na to připravovali, tak klukům vadilo pomalé hřiště."