21.05.2018 | Radek Barkman | Souhrn kola

Souhrn 29. kola: Frýdek-Místek je prvním sestupujícím, na čele stále Opava

Foto: mfkfm.cz
Praha – Zatímco postupová tajenka byla ve Fortuna národní lize vyřešena už uplynulý týden, o sestupujících se tentokrát rozhodlo alespoň z poloviny. Jistotu pádu do MSFL má totiž Frýdek-Místek, který doma nestačil na Ústí nad Labem a podlehl mu 1:2. První místo drží i nadále s náskokem dvou bodů Opava, která zvítězila vysoko v Hradci Králové.

Fotbalisté Vítkovic měli před soubojem se Sokolovem jednoznačný úkol. Zvítězit a uchovat si tak naději na záchranu až do posledního kola. Začátek měli Ostravané skvělý. Pašek přesným centrem uvolnil Mišinského a ten otevřel skóre. Po standardní situaci v podání Oklešťka navíc hlavičkoval na přední tyči Motyčka a Bolek lovil míč ze své sítě podruhé. Domácí si ale ještě do přestávky zkomplikovali situaci. Po chybě v rozehrávce se totiž trefil Silný. Vítkovicím to ale nijak v celkovém účtování zápasu neuškodilo. Po ruce Vávry se kopala penalta, kterou bezpečně proměnil Mišinský. Stejný hráč předtím trefil ve vyložené šanci pouze břevno, ale po změně stran si spravil náladu. Když posléze zakroutil míč z přímého kopu přesně Twardzik, nebylo o výhře hostitelů pochyb. Nic na ní nezměnila ani tečovaná střela střídajícího Končala zpoza vápna, která nechala Květona bez šance. K záchraně ale budou muset Vítkovice ještě jednou vyhrát. Tentokrát v přímé bitvě na půdě Ústí nad Labem.

Jedině vítězství drželo ve hře i fotbalisty Frýdku-Místku. Soupeřem v bitvě o záchranu totiž bylo Ústí nad Labem a Valcíři se v případě výhry mohli nejen bodově dotáhnout na Armu, ale mít i v případě bodové shody lepší vzájemné zápasy. První poločas se odehrával v režii domácího mužstva. Varadiho příležitost však zlikvidoval Vašek a ústecký gólman si pak poradil i s pokusem Literáka. Ve zbytku půle se ovšem hra vyrovnala a Arma brzy po změně stran udeřila. Leiblův centr si ve vápně našel Jakubova a ten zakončil přesně k pravé tyči. Odpověď Valcířů na sebe nenechala dlouho čekat. Po kombinaci se Slaninkou totiž zpoza vápna přesně vypálil bosenský snajpr Tandir a naděje Frýdku-Místku žila. Domácí navíc tlačili. Nadějně pálil Slaninka i Mravec, ale remíza zůstala i nadále platná. Závěr zápasu však patřil Ústí nad Labem. Tandir nejprve fauloval ve vápně, ale penaltu neproměnil Jakubov. Richter pak ale ideálně uvolnil Novotného a ten si už se zakončením poradil. Čas na vyrovnání nebyl a Severočeši se čtvrtou výhrou v řadě opět přiblížili záchraně. Nyní jim stačí doma neprohrát s Vítkovicemi. Frýdek-Místek naopak definitivně padá. 

Souboj dvou týmů z absolutního čela tabulky. To byl duel Hradce Králové a Opavy. Slezané drželi před tímto kolem dvoubodový náskok na Příbram a stále usilují o vítězství v celé soutěži. Na východě Čech navíc předvedli další výborný výkon. Pomohl jim skvělý začátek. S centrem do šestnáctky si sice ještě Vízek poradil, ale dorážející Schaffartzik už uklízel míč do sítě. O sedm minut později navíc Kvída ve snaze odvrátit míč před Smolou zamířil do vlastní branky a bylo prakticky hotovo. Pázlerovu šanci poté výtečně vychytal Šrom a Opava přidala do přestávky ještě jeden gól. Kuzmanovič sice při první akci trefil pouze břevno, záhy však ideálně našel na malém vápně Hrabinu a ten měl již snadnou práci. Domácím se nedala vytknout snaha, ale ta ke gólům nevedla. Pázler s Martanem kontaktní gól zkraje druhého poločasu nezaznamenali a Opava kontrovala proměněnou penaltou Kuzmanoviče po nedovoleném zákroku Kvídy. Pázler si však nakonec svůj náskok na čele tabulky střelců před srbským fotbalistou Opavy podržel. Ve vápně zpracoval centr a povedenou ranou zkorigoval na 1:4. Více se již nestalo.

Tristní jarní forma uvrhla do nečekaných záchranářských starostí i fotbalisty Olympie Praha, ale celek z metropole měl situaci ve svých rukou. Stačilo mu porazit na jaře podobně bídné Znojmo. Pražané začali dobře. Moulazimis zakroutil rohový kop tak dobře, že míč zapadl za brankovou čáru a domácí tým vedl. Když pak dostal přihrávku na hranici ofsajdu Keita a zvládl i kličku Koukalovi, zdálo se být rozhodnuto. Obrovské šance Znojma navíc poté nevyužili Teplý s Ambrozkem a záchrana Olympie tak byla prakticky jistá. Krátce po návratu z kabin navíc Moulazimis zase zakroutil rohový kop tak dobře, že na něj Koukal nedosáhl, ale míč z čáry dorazil do sítě Fišl a gól tak byl připsán jemu. Pak Jihomoravané jasně převzali otěže zápasu do svých rukou. Helískův pokus zlikvidoval Stejskal, ale po úspěšné exekuci přímého kopu přece jenom snížil Javůrek. Znojmo zatlačilo soupeře ještě víc, ale velké šance neproměnili tentokrát Šamánek a především Pecháček, jenž opět nechal vyniknout Stejskala. Z brejku se naopak trefil Vasileiou a Olympia tak po dlouhé době mohla na Strahově slavit vítězství.

Šlágrem kola byl však souboj druhého a třetího celku tabulky. Hráči Příbrami totiž přivítali na svém trávníku Pardubice, které chtěly navázat na divoké vítězství s Českými Budějovicemi a potvrdit tak svou bronzovou pozici. Zápas ale dlouho žádný vzruch nenabízel. Větší šanci měl v úvodní půlhodině snad jen Hlúpik, ale z ostrého úhlu nechal vyniknout Knoblocha. Až ke konci první půle Středočeši přidali. Grajciar nejprve v dobré příležitosti špatně zpracoval míč, stejný hráč pak v těsném ofsajdu převzal míč, prchl s ním do šestnáctky a Hlúpik už měl snadnou práci, neboť zakončoval do prázdné branky. Právě Hlúpik se krátce po přestávce podílel na jedné z nejhezčích akcí zápasu, po níž Fantiš zvyšoval na 2:0. Hlúpik se pak ještě jednou zapsal mezi střelce. Vystihl totiž špatný odkop Knoblocha, a i když míč nejspíš zastavil rukou, nechal sudí Berka hru běžet a bylo to 3:0. Pardubickou hru oživil příchod Kašiara. Ten se zapojil do akce, která vedla k jedinému gólu Východočechů. Po jeho přihrávce totiž pálil přesně pod břevno Mužík. Ve zbytku zápasu měli hosté velký tlak, ale šance Kováře a jedna možnost Kašiara už další zápletku nepřinesly. Příbram tak poslední domácí duel zvládla a traktor naložený hráči následně v rámci děkovačky mohl objet celý stadion.

V klidu mohl být před posledními dvěma koly Varnsdorf. To Jihočeši z Táborska pro definitivní jistotu záchrany přece jenom ještě nějaké body potřebují. Zápas začali lépe Severočeši. Dordič ovšem mířil mimo branku, Zbrožkův pokus likvidoval Michal Toma. Na druhé straně nejvíce hrozil dorážejííc Prošek, jehož dorážku vytahoval z brankové čáry Kouřil. Klobása pak na druhé straně zpětnou přihrávkou hledal Ondráčka, ale ani on nedal. Aktivita neopustila domácí celek ani po změně stran. Vyústila také ve vedoucí branku. Barac zakroutil standardku přesně k Ondráčkovi a ten před gólmanem Tomou uklidil míč do sítě. Ve zbytku zápasu nezbylo Táborsku nic jiného, než vrhnout všechny síly do útoku. Obrovskou šanci vyrovnat měl Musiol, ale po faulu Zierise neproměnil penaltu. Skvělým zákrokem se totiž blýskl gólman Samoel. Nakonec se však nejlepší střelec Táborska přece jenom dočkal. V poslední minutě se nejlépe zorientoval ve skrumáži před Samoelem a vystřelil svému týmu kýžený bod. Ten tak oběma týmům souběžně přinesl jistotu záchrany.

O třetí místo bojují kromě Pardubic a Hradce Králové také hráči Třince. Ti cestovali tentokrát do Českých Budějovic, které po rozpačitém startu jara trochu zabraly a dohrají sezonu v horní polovině tabulky. Útočně laděný zápas začal šancí domácího Peška, který ale v dobré pozici mířil vedle levé tyče. Haškův přímý kop se pak také neujal a brankář Křížek musel na druhé straně likvidovat nebezpečný pokus Ilka. Těsně před koncem první půle pak právě Ilko mířil do brankové konstrukce a postaral se asi o největší možnost celkého utkání. Právě Ilko byl nejnebezpečnějším mužem svého týmu. Po centru Janošíka už mohl ve druhé půli málem zakončovat do prázdné branky, ale ve skluzu nedosáhl na míč. Na druhé straně se činil především Hašek, který protáhl Adamušku, ale výsledkem nepohnul. Českobudějovický gólman Křížek naopak zachraňoval Dynamu remízu po hlavičce Čelůstky. Pěkný zápas tak nakonec paradoxně skončil remízou 0:0.

Definitivní jistotu záchrany ještě neměli ani hráči Žižkova. Po debaklu s Třincem potřebovali uhrát alespoň bod v souboji s Vlašimí, jejíž výkony se v této sezoně střídají jako den a noc. I přes územní převahu domácích byl v úvodním dějství nebezpečnější Žižkov. Velkou šanci však nedokázal využít Musa, proti němuž skvěle zakročil nohou Řehák. Góly tak přinesla až druhá půle. Po osmi minutách hry to byl opět Musa, který obstřelem tentokrát na gólmana Vlašimi vyzrál. Krátce po hodině hry si vzal chorvatský fotbalista opět slovo a Pražané vedli už o dvě branky. Situaci Žižkovu poté trochu zkomplikoval Trávníček, jenž musel po druhé žluté kartě opustit scénu, ale v další šanci se opět zjevil hostující Kuchta. Řehák tento souboj zvládl. Vlašimskou naději pak šest minut před koncem vystřelil Youssouf Dao a využil tak přesilovku. Více se však už nestalo, a také si pod vysílačem mohou oddechnout. Sestup se totiž konat nebude.