21.05.2018 | Pavel Kortus | Rozhovory

Chtěli jsme vyhrát, ale remíza je spravedlivá, uznal budějovický brankář Křížek

Foto: Michal Bártík (dynamocb.cz)
České Budějovice – Perfektní podzim, slabé jaro. Druhý rok po sobě prožili českobudějovičtí fotbalisté stejný scénář. S vlastním fanoušky se Jihočeši rozloučili bezbrankovou remízou s Třincem. "Chtěli jsme vyhrát, ale Třinec má kvalitní mužstvo a remíza je zasloužená," uznal brankář Dynama Zdeněk Křížek, který odchytá i závěrečný duel sezony na Žižkově.

Do branky jste se vrátil opět po čtyřech zápasech. Šlo o předem domluvenou změnu, nebo trenéři reagovali na středeční porážku 3:4 v Pardubicích?
Domluvení jsme nebyli. Po zápase v Pardubicích za mnou trenér v pátek přišel, že zbývající dva zápasy dochytám. Tak jsem se připravil a samozřejmě jsem se těšil, že půjdu do branky. 

Zdeněk Křížek

Tým: SK Dynamo České Budějovice
Narozen: 16.01.1983
Pozice: Brankář
Výška: 192 cm
Váha: 92 kg
Předchozí působiště:  Strakonice, Prachatice

Utkání s Třincem se vám osobně povedlo, počtvrté v sezoně jste neinkasoval. Celkově ale s domácí remízou úplně spokojeni být nemůžete, ne?
Měli jsme územní převahu, hráli jsme dobře, byli jsme lepší na míči. Ale moc vyložených šancí jsme neměli. Soupeř měl hlavně ke konci nebezpečné střely a standardky. Takže remíza je spravedlivá. Mrzí nás, že se nám nepodařilo rozloučit se s diváky vítězstvím. Nicméně Třinec je kvalitní mužstvo, které je v tabulce před námi, takže bod musíme po utkání brát.

Cestou ke zlomení pevné třinecké defenzivy mohla být rychlá branka. Už ve druhé minutě měl Jakub Pešek solidní šanci, ale minul.
To je pravda, mohl se hrát jiný zápas. Třinec by musel hru otevřít, což by nám vyhovovalo. Gól by nám pomohl, ale takhle je remíza zasloužená. 

Zdálo se, že do šedesáté minuty jste hru kontrolovali. Pak se soupeř začal osmělovat a měl několik šancí. Jako kdyby ztratil respekt, který v úvodu zápasu měl.
Třinečtí byli dlouho hodně zalezlí. Pak začali vystrkovat růžky a hodně stříleli. Naštěstí to byly střely, které jsem viděl. Šly navíc do míst, kam jsem se musel dostat, takže to nebyly tak těžké zákroky. 

V prvním poločase hosté trefili tyč, po změně stran jste musel řešit hlavičku Čelůstky či pokusy Vaňka. Kdy jste se nejvíc zapotil?
Asi při tom přímém kopu. Zeď stála dobře, já si našel skulinku, kterou jsem míč viděl. Celkově Třinec kopal standardky velice dobře. Bylo z nich nebezpečí, těžko se to brání. 

Sezonu zakončíte v pátek na stadionu Viktorie Žižkov. Máte prakticky jisté šesté místo. Bez motivace však jistě nejste.
Každý zápas chceme vyhrát. Hrajeme pro naše fanoušky, pro klub, pro sebe. Jedeme do Prahy pro tři body. Žižkov po výhře ve Vlašimi už nemá záchranářské starosti, tak to může být otevřený fotbal.

bez branek
bez branek
bez karet
68' Šumbera
Sestavy
Křížek – Nitrianský, Kladrubský, P. Novák, Řezáč – Pešek, Javorek, Hašek, Čavoš (63. Puchel), Švantner (58. Táborský) – Mashike Sukisa
Na lavičce: Staněk, Vondra, Čermák, Malecha, Pařízek
Trenér: David Horejš
Adamuška – Ilko, M. Čelůstka, Reintam, Janoščín – R. Vaněk I. – Buchvaldek (89. Velner), Samiec, Šumbera, Janošík (72. Joukl) – Juřena (90. Dedič)
Na lavičce: Paleček, Celba, Hykel
Trenér: Jiří Neček
Rozhodčí: Machálek – Fišer, Kožár • Stadion: Fotbalový stadion Střelecký ostrov • Diváci: 465