25.05.2018 | Zdeněk Kamínek ml. | Zápas

Ústí nad Labem vyškolilo Vítkovice, ty Fortuna národní ligu opouští

Foto: fkusti.cz
Ústí nad Labem – Poslední kolo druhé nejvyšší soutěže nabídlo i souboj mezi Ústím nad Labem a Vítkovicemi. Domácím před televizními kamerami stačilo pro zachování druholigové příslušnosti neprohrát, fotbalisté z Ostravy museli za každou cenu vyhrát. Arma zvládla utkání na výbornou a před rekordní letošní návštěvou se vyšvihla v soutěžní tabulce až na desátou příčku. Slavit čisté konto mohl Petr Vašek, s hráčskou kariérou ale s nejvyšší pravděpodobností skončí ústecká stálice Jan Martykán, kterého se bude ještě snažit přemluvit kouč Aleš Křeček. Vítkovice se po vysoké porážce 4:0 staly druhým sestupujícím celkem z Fortuna národní ligy.
9' Richter
34' Pilík (pen)
59' Pokorný
79' Jakubov
bez branek
82' Miskovič
33' Mikula
37' Hýbl
39' Pašek
72' Motyčka
Sestavy
Vašek – Leibl, J. Pokorný, Kingue, Šnirc – Martykán (85. Pimpara), J. Peterka – P. Pilík (72. D. Procházka), D. Richter (69. Miskovič), F. Novotný – Jakubov
Na lavičce: Němec, Gilián, Drame, Ťok
Trenér: Aleš Křeček
Květon – Malík, Mikula, Twardzik, Hýbl – Motyčka (76. Urbančok) – Pašek, Okleštěk, Ožvolda (46. Mrázek), Kučera (46. Mišinský) – Žondra
Na lavičce: Chmiel, Prajza, Tkáč, Bzirský
Trenér: Ludevít Grmela
Rozhodčí: Zelinka – Blažej, Hock, Ginzel • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Diváci: 1466

Komentář

První větší branková příležitost přímého duelu o záchranu se 1 466 divákům naskytla v 8. minutě, když Daniel Richter nalezl za obranou Vítkovic Alexandra Jakubova, jehož ránu vytěsnil Josef Květon konečky prstů. Za minutu se již prvně jmenovaný o míč s nikým nedělil a střelou k pravé tyči obstaral psychicky hodně důležitý gól pro domácí.

Daniel Richter se mohl stát slavným v 17. minutě, když po zaváhání vítkovické defenzívy orazítkoval pravou tyč! O šestnáct minut později si v pokutovém území došel pro faul Ivan Šnirc, z následného pokutového kopu se penaltový specialista Ústí nad Labem Pavel Pilík nemýlil. V závěru úvodního dějství se Vítkovice dostaly do tlaku, bránu Petra Vaška ale takřka neohrozily.

Ani po pauze se brankostroj Severočechů nezastavil. V 59. minutě se míč po rohu Pavla Pilíka dostal k Janu Peterkovi, který patičkou posunul balón k Jakubu Pokornému, jenž hlavičkou překonal strážce vítkovické svatyně. Za dalších pět minut spálil vyloženou brankovou příležitost Filip Novotný, jenž po přihrávce od Pavla Pilíka před zcela odkrytou bránou nedokázal zakončit.

V 79. minutě přibili svěřenci Aleše Křečka poslední hřebík do pomyslné rakve soupeře. Velmi pohlednou akcí a kličkou se blýskl Daniel Procházka, jenž předložil do malého vápna míč Alexanderu Jakubovovi, který neměl potíže s úpravou skóre na 4:0. 

Hlavní rozhodčí Miroslav Zelinka netrápil hosty nastavením a s poslední minutou řádné hrací doby ukončil závěrečným hvizdem sezónu 2017/2018. Na stadionu následně vypukly velkolepé oslavy, přičemž postříkání šampaňským odnesl i trenér Aleš Křeček a moderátor při rozhovoru pro veřejnoprávní televizi. Ústí nad Labem i přes nervy drásající zápasy soutěž udrželo, Vítkovice se musí s Fortuna národní ligou rozloučit.

Ohlasy trenérů

Aleš Křeček (FK Ústí nad Labem): „Pociťuji velkou úlevu. Jsem šťastný za hráče, že jsme se dokázali zachránit. Jaro jsme měli ze začátku kostrbaté, druhá polovina byla fantastická. Smekám před hráči, co dokázali, protože hrát o záchranu je mnohem těžší než hrát o postup. Mám zájem v Ústí nad Labem pokračovat, není to ale otázka pro mě, chci mít jasno již v sobotu. Mám nějaké možnosti a nechtěl bych něco blokovat, ale priorita je zůstat v týmu Army, takže bych se rád dohodl. Byl to nejnáročnější půlrok v mé kariéře, přijela celá rodina. Budu slavit, mám zde i malého vnoučka, potěším se s nimi a připojím se ke klukům.“

Ludevít Grmela (MFK Vítkovice): „Ústí nad Labem gratuluji k záchraně. Určitě to nebylo jen o pátečním utkání, ale o celém ročníku. Úvod sezóny jsme zaspali, jaro nebylo špatné. Arma měla skvělou závěrečnou sérii, pustili jsme domácí do lehkého vedení. Za stavu 0:2 z našeho pohledu jsme hru otevřeli a začali hrát na tři útočníky. Zkusili jsme výsledek zvrátit, domácí ale byli v hlavách jinde a dovolili si, co chtěli. Působilo to tak, že na hřišti nebyl nikdo jiný než hráči v modrém. V deváté minutě jsme inkasovali laciný gól, zkušení obránci by toto neměli dopustit. V této chvíli to byl boj o život, na to, jak máme zkušené mužstvo, se s tím měli poprat daleko lépe. Větší vůle, větší chtění nám od našich hráčů chyběly, hráli o živobytí, ale fotbal takový je. Přišel jsem do Vítkovic v situaci, kdy tým měl po deseti kolech čtyři body. Nahrál jsem dvacet šest bodů, v úvodu sezóny se to nechalo zajít zbytečně příliš daleko, poté těžko lámete mužstva. Domluvím se s vedením, co a jak bude dále. Věřím, že vítkovický fotbal bude pokračovat. Klub je zajištěn a bude se chtít jako Prostějov po roce vrátit.“