25.05.2018 | Vendula Zdražilová | Zápas

Znojmo překvapilo postupující Příbram a se sezonou se rozloučilo vítězně

Foto: Libor Duchoň (Regionální týdeník Znojemsko)
Znojmo – Znojmo, kterému se zejména jarní část vůbec nepovedla, přivítalo na svém hřišti už prvoligovou Příbram. V utkání vůbec nebylo favoritem, přesto dokázalo zvítězit o dvě branky. Tu první vsítili Znojemští po krásné akci v 18. minutě, po změně stran pak proměnili ještě pokutový kop a svůj náskok si pohlídali až do samého konce duelu.
18' Pecháček
56' Šamánek (pen)
bez branek
74' Šamánek
50' Matoušek
Sestavy
Veselý – Malár, Avdić, Helísek, Čereda – Pecháček, Machuča (56. Dujmovič), Javůrek (45+1. Pospíšil), Teplý (88. Vašíček) – Ambrozek, Šamánek
Na lavičce: Koukal, Štrombach
Trenér: Leoš Kalvoda
Kočí – Antwi, Kilián, Průcha, Slepička – Matoušek, Tregler, Kodr, Soldát (41. Jandera) – Grajciar (58. Schwendt), Hlúpik
Na lavičce: Švenger, Zápotočný, Květ, Ayong, Klán
Trenér: Josef Csaplár
Rozhodčí: Julínek – Novák M., Petřík • Stadion: Městský stadion v Horním parku Znojmo • Diváci: 431

Komentář

První patnáctiminutovka nepřinesla šanci ani na jedné straně. Hrál se spíše nepohledný fotbal se spoustou chyb. Až v osmnácté minutě rozhýbali hru domácí fotbalisté, kteří se ujali vedení. Z levé strany nacentroval míč na pravou stranu pokutového území Machuča a jeho výzvu přijal Michal Pecháček, který měl jednoduchou úlohu, a sice trefit odkrytou část Kočího branky. Od této chvíle se hra zvedla a už měla rychlejší spád.

Ve 34. minutě pokryl střelu Machuči hostující brankář Kočí a nepustil tak domácí do další změny skóre. O tři minut později se pak zrodila akce také na příbramské straně, Petr Průcha ale svou střelu poslal jen do nohy záložníka Helíska. Šest minut před vypršením prvního poločasu unikl na levé straně Jan Javůrek, jeho střelu pak musel vyškrábnout na rohový kop příbramský muž s rukavicemi. A když ani ve 44. minutě netrefil velkou šanci Průcha, po prvním poločase tak šli do kabin s lepší náladou domácí hráči, kteří měli v zádech jednobrankový náskok.

Druhý poločas začali aktivně hosté, kteří se několikrát dostali před branku Znojma, ovšem jejich zakončení znovu chybělo více přesnosti. Po deseti odehraných minutách se pak do šance v pokutovém území dostal domácí Jakub Teplý, jenž byl sražen k zemi. Na značku pokutového kopu si míč postavil Rostislav Šamánek, který nařízenou penaltu s přehledem proměnil a poslal tak domácí tým do dvoubrankového náskoku. 

Ve 73. minutě byli hosté blízko kontaktnímu gólu. Miroslav Slepička z hranice velkého vápna totiž orazítkoval břevno znojemské branky. Hosté se pak dostali do dalších slibných akcí, ty ale vždy pokryl Vlastimil Veselý. Ten tak stále držel své čisté konto nad favoritem duelu. Do tříbrankového trháku mohli jít na druhé straně Znojemští. Teplý unikal po levé straně, dobře mu sekundoval Šamánek. Prvně jmenovaný ovšem zvolil zakončení a míč skonči jen těsně vedle příbramské branky.

V závěru utkání se dvakrát dobře uvolnil Jan Matoušek, pokaždé však ztroskotal na dobrém zákroku domácí obrany, která nedopustila, aby Veselý přišel o své čisté konto. Hlavní sudí nastavil zápas o další dvě minuty, hráči Znojma už ale hru kontrolovali a své poslední vystoupení v sezóně tak ukončili výhrou. Hosty ale prohra mrzet nemusela, jejich postup do nejvyšší soutěže jim nikdo vzít nemohl a do HET ligy se po roce vrací ze druhého místa.

Ohlasy trenérů

Leoš Kalvoda (1.SC Znojmo FK): "Vítězství je taková malá náplast na nepovedené jaro, ale nedovedu pochopit, že dnes se takto hráči ukázali a v jiných zápasech propadnou. Vyčítám hráčům, že hrají proti lepším soupeřům a proti těm slabším jim to nejde. Nemůžeme mít tolik výpadků, jako jsme měli na jaře." (1scznojmo.cz)