03.06.2018 | Zdeněk Kamínek ml. | Rozhovory

Oddalovat konec kariéry donekonečna nelze, je si vědom ústecký Martykán

Foto: fkusti.cz
Ústí nad Labem – Jan Martykán se rozhodl v pětatřiceti letech skončit s profesionálním fotbalem. Ústeckou stálici by se měl ještě pokusit přemluvit kouč Aleš Křeček, vše prozradí následující dny. Záložník a dřívější kapitán zasvětil Armě drtivou většinu aktivní hráčské kariéry, pouze na jaro roku 2005 si odskočil do „B“ týmu Teplic a na podzim sezóny 2012/2013 do prvoligového Slovácka. Martykán si zahrál za Ústí nad Labem v české nejvyšší fotbalové soutěži a byl u postupů z divize do ČFL a poté i do dnešní Fortuna národní ligy.

Jak byste okomentoval závěr sezóny, kdy jste si v posledním kole hravě poradili s Vítkovicemi?
Z posledního kola jsem měl největší strach. Vítkovice mají fotbalový mančaft, ale do začátku zápasu nastoupili hráči soupeře jako opaření a příliš do toho nešli. My se dokázali brzy prosadit a když vedete 3:0 v 59. minutě, nervozita z vás spadne. Naopak soupeř musel hru otevřít a bylo tak vpředu hodně místa. To nám hodně pomohlo.

Jan Martykán

Tým: FK Ústí nad Labem
Narozen: 17.03.1983
Pozice: Záložník
Výška: 178 cm
Váha: 75 kg
Předchozí působiště: Slovácko, Teplice

V soutěžní tabulce jste se nakonec vyšplhali až na desátou příčku. Považujete to za velký úspěch?
Tabulka byla letos hodně zmatečná. Byl jsem zklamaný, že jsme si záchranu nezajistili dříve, ale bohužel to tak někdy je, že se hraje do posledního kola. Desáté místo je každopádně hezké.

Kdy se podle vás zlomilo prokletí a alespoň trochu se rozhodlo o tom, že se v tuzemské druhé nejvyšší fotbalové soutěži zachráníte?
Podle mého názoru bylo důležité, když jsme v utkání s Vlašimí dokonali obrat. Ještě v 85. minutě jsme byli oběma nohama ve třetí lize, ale nějak jsme se z toho zmátořili. Velkou zásluhu na záchraně měl trenér Křeček, který nás uměl připravit na soupeře a to bylo důležité.

Jak jste vnímal poslední utkání v aktivní hráčské kariéře a kdy jste měl o ukončení jasno?
Jsem rád, že jsme posledních pět zápasů zabrali a vyhráli. Bylo to o tom začít si věřit. Tým na jaro nebyl špatný a podařilo se nám dohrát zpackaný podzim. Nikdo by nechtěl kariéru končit sestupem, proto jsem rád, že jsme se dokázali udržet. O konci jsem měl jasno od března, v klubu mi zatím nikdo nic nenabízel. Dostal jsem pracovní nabídku a je to šance, která se nemusí opakovat a za rok bych to řešil stejně. Oddalovat konec kariéry donekonečna nelze.

Co se vám vybaví při vzpomínkách na Armu?
Krásných šestnáct let, skvělá parta, když jsme postupovali. Každá doba měla něco. Bylo pro mě překvapivé a nečekal jsem, že mi spoluhráči po zápase s Vítkovicemi udělají hobla. Všem za to děkuji.

9' Richter
34' Pilík (pen)
59' Pokorný
79' Jakubov
bez branek
82' Miskovič
33' Mikula
37' Hýbl
39' Pašek
72' Motyčka
Sestavy
Vašek – Leibl, J. Pokorný, Kingue, Šnirc – Martykán (85. Pimpara), J. Peterka – P. Pilík (72. D. Procházka), D. Richter (69. Miskovič), F. Novotný – Jakubov
Na lavičce: Němec, Gilián, Drame, Ťok
Trenér: Aleš Křeček
Květon – Malík, Mikula, Twardzik, Hýbl – Motyčka (76. Urbančok) – Pašek, Okleštěk, Ožvolda (46. Mrázek), Kučera (46. Mišinský) – Žondra
Na lavičce: Chmiel, Prajza, Tkáč, Bzirský
Trenér: Ludevít Grmela
Rozhodčí: Zelinka – Blažej, Hock, Ginzel • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Diváci: 1466