14.06.2018 | Pavel Kortus | Rozhovory

V Budějovicích spokojeni nejsou, trenér Horejš však u týmu zůstává nadále

Foto: dynamocb.cz
​České Budějovice – Rozpaky panují po konci sezony na jihu Čech. Českobudějovické Dynamo nezvládlo jarní boj o postup a podruhé v řadě se mu druhá polovina soutěže vůbec nevydařila. Konečné šesté místo není úspěchem a stejně to vidí i generální manažer Martin Vozábal.

„Jsem přesvědčený, že podmínky, které byly týmu poskytnuté, byly na druhou ligu nadstandardní a umístění ani předváděné výkony tomu neodpovídaly. Zvláště pak po zpackaném minulém jaře jsem měl za to, že jsme poučeni a stejné jaro nemůžeme opakovat. Bohužel, stalo se,“ nehledal výmluvy Martin Vozábal, generální manažer českobudějovického klubu.

Jihočeši druhou sezonu po sobě prožili skvělý podzim, kdy do soutěže výborně vstoupili a rvali se o čelo tabulky. Po domácí výhře 2:1 nad Opavou dokonce vedli celou Fortuna národní ligu. Jenže už závěr první poloviny se černobílým nevydařil, a když z prvních pěti kol uhráli jen bod, bylo po postupových nadějích. „Nelze to přehlédnout. Myslím, že nám chybí více válečníků. Tým je moc hodný, chybí někdo, kdo kabinu otočí naruby. Všichni mě ubezpečují, že vztahy v kabině jsou skvělé, tým drží pohromadě. Myslím, že právě takový element většího blázna, resp. válečníka, který by ten klid rozboural, tam chybí,“ nabízí vysvětlení bývalý ligový záložník.

Trenér mužstva David Horejš vidí důvod jarního neúspěchu ještě trochu jinde. „Chtěli jsme během zimy tým vhodně doplnit a rozšířit, abychom mohli bojovat o postup. S odstupem času můžeme říct, že kromě Filipa Haška se nám to nepovedlo. Navíc se začala kupit zranění, k tomu přišly karty a síla mužstva se oslabila. Vypadli na dlouhou dobu Wermke, Řezáč a Sajčič. Jaro hodně ovlivnil první zápas v Hradci Králové, kde jsme byli lepším týmem, ale prohráli gólem z 93. minuty. Pak už to šlo jedno s druhým,“ krčí rameny jednačtyřicetiletý kouč.

Právě Horejšova pozice byla nejistá, nakonec ale bude bývalý prvoligový obránce u prvního mužstva pokračovat. „Po jednání s majiteli klubu trenér Horejš pokračuje ve své práci. Ano, můžeme říci, že s určitým vykřičníkem. Ale k nějakým změnám v realizačním týmu dojít musí tak, abychom nabourali stereotyp u týmu,“ vysvětluje Vozábal s tím, že na postu trenéra brankářů nahradí Jiřího Skálu nově příchozí Petr Pižanowski z Táborska.

Ani hráčský kádr rozhodně nezůstane beze změn. Už nyní je jisté, že hostování skočilo a prodlouženo nebude Filipu Haškovi, Janu Vondrovi a Eriku Puchelovi. Smlouva nebyla nabídnuta Milanu Nitrianskému. Hodně se mluví o odchodu Jakuba Peška, o něhož mají zájem dle kuloárních informací Opava, Olomouc či Jablonec. „Konkrétní nabídku máme na stole od jednoho klubu, ovšem ta je absolutně vzdálená našim představám. Ostatní jsou jen dotazy, nikoliv nabídky,“ dodává Vozábal a ujišťuje, že klub nechce Peškovi bránit v cestě do první ligy, ale musí přijít adekvátní nabídka. Kde se nic nemění, to je pozice brankáře. Jednu z nejlepších a nejvyrovnanějších dvojic soutěže opět utvoří Jindřich Staněk a Zdeněk Křížek. Jména příchozích hráčů zatím známa nejsou, nicméně Jihočeši ví, že potřebují posílit zejména v ofenzivě.

Vyjde Dynamu do třetice útok na postup? „Na tohle teď odpovídat nelze. Až budeme mít pohromadě kádr, určitě řekneme, co očekáváme od nové sezony a jaké bude zadání,“ tvrdí Martin Vozábal, který očekává ještě trnitější cestu do nejvyšší soutěže po změně systému. „Může to být těžší. Pokud ale budeme pomýšlet na postup do ligy a následné setrvání v ní, je potřeba ve Fortuna národní lize ukázat velkou sílu. Proto by to znamenalo, že bychom museli druhou ligu vyhrát, a nebo uspět v baráži proti prvoligovému týmu,“ říká generální manažer.

Přípravu začnou České Budějovice v pondělí 18. června a utkají se s Příbramí, Plzní, Táborskem nebo rakouským Lincem. Velkou novinkou je start vlastní akademie SK Dynamo, která odstartuje svůj provoz 1. července. Dynamo se tím připojí k dosavadním akademiím, kterých bude v České republice už deset.