15.06.2018 | Libor Štěpán | Aktuální zprávy

Vítkovice zůstávají druholigové i pro příští sezónu, Olympia jde do ČFL

Foto: Lukáš Zetek (foto zety, mfkv.cz)
Ostrava – Ačkoliv po rozhodujícím utkání v Ústí nad Labem vládlo v klubu nesmírné zklamání, MFK Vítkovice nakonec bude pokračovat ve Fortuna národní lize. Již druhým rokem po sobě totiž 15. místo ve výsledku není sestupové. Zatímco loni kromě Olympie nikdo z třetí ligy neprojevil zájem postoupit a udržel se tak Frýdek-Místek, letos jde toto rozhodnutí za fotbalovou asociací, která žádnému ze zájemců na 2. – 4. pozicích v ČFL a MSFL neudělila potřebnou licenci. Klub z moravské části Ostravy tak přeci jen bude hrát druhou nejvyšší soutěž třetí rok po sobě, a to právě místo Olympie, která se pro příští ročník nepřihlásila a bude hrát jen ČFL.

„Na dnešním zasedání licenční komise FAČR nebyla udělena licence klubu FK Olympia a vzhledem k tomu, že licenci neobdržely ani další kluby z ČFL a MSFL, kromě vítězů obou soutěží, bude hrát MFK Vítkovice nadále druhou ligu. Informaci klubu sdělil Stanislav Rýznar, licenční manažer FAČR,“ potvrdil ve čtvrtek Oldřich Jakubek, člen vedení MFK Vítkovice.

Klub po tomto rozhodnutí čeká velké množství práce, aby neopakoval katastrofální vstupy do obou předchozích sezón. Základním úkolem je urychlené sehnání nového trenéra. Ludevít Grmela, který po příchodu k týmu v říjnu 2017 dokázal získat ve 20 zápasech 26 bodů, ale nakonec nedokázal soutěž zachránit sportovní cestou, totiž nepřijal nabídku na pokračování angažmá. „Vážím si toho, ale rozhodl jsem se jinak. Právě proto, že se nám cíl splnit nepodařilo a neumístili jsme se mimo sestupové pásmo, jsem toho názoru, že bude pro obě strany lepší se v dobrém rozejít,“ vysvětlil své rozhodnutí Grmela. To se stalo již počátkem června a od té doby je ve Vítkovicích ticho po pěšině jak po této stránce, tak po stránce změn v kádru.

Známá je pouze skutečnost, že hráči se sejdou k zahájení letní přípravy v pondělí 18. června. Do té doby chce mít klub minimálně záležitost ohledně šéfa lavičky vyřešenou. Kádr přijde na řadu poté a bude poměrně zajímavé sledovat, kterou cestou se nový trenér společně s vedením vydá, aby Vítkovice konečně zamířily do středu tabulky a staly se stabilním členem druhé nejvyšší soutěže, což je jejich cílem pro nejbližší roky.

Nováčky soutěže budou vítězové obou částí třetí ligy – Chrudim a Prostějov. Fortuna národní ligu naopak nebude i přes loňskou třináctou příčku pokračovat pražská Olympia. Vedení klubu se rozhodlo sloučit s Radotínem a bude hrát pouze ČFL.