21.06.2018 | Tomáš Secký | Rozhovory

Jihlavský kouč Svědík: Procházíme stabilizací, na hráče jsme nároční

Foto: fcvysocina.cz
Praha, Jihlava – Jihlavský nováček se již připravuje na sezónu ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE. Trenér Martin Svědík chce na své svěřence klást vysoké nároky, rád by Vysočině vštěpil vítězného ducha. "I kdyby hráči měli někam odejít, jsou naší vizitkou," říká třiačtyřicetiletý trenér, kterému se momentálně tvoří pod rukama kádr pro druhou nejvyšší soutěž. "Nevím, kdo zůstane a kdo odejde," přiznává.

O místo v soupisce bude bojovat několik talentovaných mladíků. K týmu se připojila potencionální posila v podobě Jana Javůrka, jenž působil v dresu Znojma. Do přípravy se zatím nezapojil Kamso Mara, který má díky nedávné svatbě prodlouženou dovolenou. Chyběl také zraněný Vladislav Levin. Individuální trénink má za sebou naopak Jozef Urblík. Nejsledovanější osobou byl ale trenér Martin Svědík. Naopak střelec Davis Ikaunieks ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE hrát nebude. Lotyšský reprezentant setrvá v nejvyšší fotbalové soutěži v dresu Jablonce nad Nisou.

„Kluci minulý týden pracovali podle individuálních plánů, potřebovali jsme po té psychicky náročné sezóně dát trochu volna, aby nemuseli být tady, ale zase aby na sobě trochu pracovali,“ vítal delší volno před přípravou kouč Jihlavy v rozhovoru pro klubovou televizi. „Dnes jsme jeli z jedné vody na čisto a bude to pokračovat dál, zítra pokračujeme dvoufázovým tréninkem, čekají nás přípravné zápasy,“ dodal v pondělí.

Soupiska Jihlavy zatím není kompletní, začíná tradiční kolotoč změn. „Na to nemůžu teď odpověď, protože sám nevím, kdo zůstane, kdo odejde, kdo zakotví. To znamená, že jsme ve fázi stabilizace kádru,“ popisuje situaci v kádru. „Snažíme se připravit jak tým, tak samozřejmě i hráče. Jsme na ně nároční. Vždycky jim říkáme, že jsme na ně nároční, abychom je někam posunuli individuálně. Kdyby měli někam jít, je to naše vizitka,“ doplňuje.

„Za sebe můžu říct, že chci vyhrát každý zápas. Bylo to předtím, je to i teď. To mě neopustí nikdy. Do každého zápasu jdu s cílem, že ho jdeme vyhrát a pokud budeme mít 40 bodů nebo 45, to už je na dalších věcech. Můžeme mít taky 20 bodů, samozřejmě, může to tak dopadnou. Ale já přijdu před hráče, že chci vyhrát každý zápas. Mám to tak nastaveno a vždycky jsem měl i jako hráč. Nemůžete přece přijít před hráče a říct, že budeme hrát o záchranu v druhé lize,“ komentoval situaci ohledně plánů na letošní sezónu a možného návratu do nejvyšší fotbalové soutěže.

Po uplynulé sestupové sezóně se navíc objevily spekulace o možném přestupu Martina Svědíka do Zlína, Karviné či Dukly Praha. „Tak nepříjemné to není, ale situace je taková, že jsem tady na přípravě a pokud se něco rapidně nezmění, tak se jede dál,“ reagoval na zájem ostatních klubů. Více ale nechtěl situaci komentovat.

Jihlava již má za sebou první přípravné měření sil, když se ve středu utkala v Rakvicích se slovenským mistrem z Trnavy. Vysočina šla do vedení už v 9. minutě, kdy se prosadil Zoubele, slovenský tým ale stačil ještě do přestávky srovnat. Výsledek 1:1 se stal nakonec konečným. 

„Zápas splnil z hlediska herního a kondičního svůj účel. V nepříjemném horku dostali příležitost noví a mladí hráči, které jsme tak mohli konfrontovat proti kvalitnímu soupeři. Dobře jsme do úvodního duelu letní přípravy vstoupili a ujali jsme se poměrně rychlého vedení. Jenže zhruba po pětadvaceti minutách soupeř velice lacině vyrovnal po naší chybě v rozehrávce. Od té doby byl aktivnějším týmem. Neproměnil několik šancí, ovšem i my jsme tam měli nějaké příležitosti. Prezentovali jsme se organizovanou obranou a snažili jsme se o rychlé kontry. Duel nakonec dospěl k remíze, kterou snad lze hodnotit jako zaslouženou,“ komentoval duel pro klubový web trenér Svědík.