29.07.2023 | Daniel Kinc | Zápas

Jihlava znovu otočila zápas a vyhrála, po Opavě si poradila také s Líšní

Foto: fcvysocina.cz
Fotbalisté Jihlavy zvítězili v 2. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY na hřišti Líšně po obratu 2:1 a v soutěži zůstali stoprocentní. Vysočina uspěla stejným výsledkem jako před týdnem doma proti Opavě, kdy se také nejprve prosadil její soupeř. Skóre zápasu v Brně otevřel ve 14. minutě líšeňský Pavel Vandas, o půl hodiny později vyrovnal Lukáš Fila a v 58. minutě dokončil jihlavský obrat prvním gólem ve F:NL Emir Tonbul. Jihomoravané po předchozí remíze v Chrudimi na první výhru v aktuálním soutěžním ročníku stále čekají.
14' Vandas
44' Fila
58' Tonbul
68' Jeřábek
49' Lacko
Sestavy
Vajner – Polášek (66. Aldin), Otrísal, M. Jeřábek, Lutonský – Čermák – Pašek (78. Tauš), Machalík, Matocha, Sokol (78. Ulbrich) – Vandas (66. Vlasák)
Na lavičce: Marek, Mezera, Weber
Trenér: Petr Maléř
Soukup – T. Svoboda, Tombul, Vedral, Záhradnik (84. Chytrý) – Lacko (79. Ogiomade), Pešek – Fila (82. Vítek), Tureček, Selnar – Araujo-Wilson (79. Tall)
Na lavičce: Jágrik, Piško, Franěk
Trenér: David Oulehla
Rozhodčí: Křepský – Žurovec, Ježek • Stadion: Areál SK Líšeň • Diváci: 658

Komentář

Jihlava chtěla v Líšni navázat na úvodní výhru proti Opavě, domácí zase po bezgólové remíze v Chrudimi poprvé naplno bodovat. Brňané si první šanci vytvořili po necelé čtvrthodině, když Lutonský naskakoval na zadní tyč na přetažený centr, jeho zakončení se ale do branky nevešlo a jen kopírovalo brankovou čáru. Akce však pokračovala a domácí vybojovali rohový kop. Na centr Matochy si naskočil Pavel Vandas a hlavičkou ke vzdálenější tyči otevřel skóre.

Hosté mohli za tři minuty kontrovat, když Araujo-Wilson vyslal za obránce Filu. Ten obhodil vyběhnuvšího Vajnera, jenže jeho pokus byl příliš pomalý, a tak domácí míč zachytili ještě před brankovou čárou. Na druhé straně pak pálil Machalík, rána proletěla kousek vedle tyče. Šance se střídaly na obou stranách a tu další měli opět hosté. Araujo-Wilson se dostal za obranu, Vajner se mu však čistě vrhnul pod nohy a zasáhl. Akce pokračovala prodlouženým centrem na Filu, který ve velké šanci hlavou přestřelil prázdnou branku.

Další zajímavé momenty přišly na konci první půle. Nejprve Svoboda nechtěně ve vápně připravil střelecký pokus Lutonskému, jehož křižný pokus vytáhl Soukup konečky prstů, a z protiakce se narodilo vyrovnání Jihlavy. Lukáš Fila se ze své čtvrté šance konečně dočkal, když se dostal za stopery a vyběhnutého domácího gólmana přeloboval přesně k tyči. Ještě do poločasu si domácí mohli vzít vedení zpět, po závaru ve vápně se na okraji šestnáctky opřel do míče Polášek, jenže těsně přestřelil.

Druhou půli odstartovala zajímavá akce domácího Sokola, který si zprava navedl míč do středu a vyslal dalekonosnou technickou ránu, Soukup proti ní vytasil výborný zákrok. A spoluhráči mu mohli děkovat. V 58. minutě totiž ve zmatcích ve vápně Líšně po rohovém kopu nejprve Lutonský vykopl míč z čáry, aby za několik chvil vyplaval balon pro Emira Tonbula. Turecký stoper propálil úplně vše, co mu stálo v cestě, a poprvé v duelu poslal Vysočinu v Brně do vedení. Hosté byli rázem na koni, zatímco Líšeň jako opařená.

Přesto po hodině hry mohlo přijít vyrovnání, když Matocha z těžkého úhlu rozehrával přímý kop a zkusil to rovnou na branku. Soukup musel míč zpod břevna vytahovat na rohový kop. Čtvrthodiny před koncem se pak podobná šance urodila i na druhé straně, kde to zkoušel rovnou z rozehrávky standardní situace Selnar, Vajner byl u tyče včas a podržel svůj tým.

Pro domácí se čas na vyrovnání krátil a jednu z posledních šancí měl za vápnem pálící Matocha, technický pokus se ale do brány nevešel. Už v nastavení výborně bránící hosté vyrazili do brejku a definitivně rozhodnout mohl Selnar. Na zadní tyči číhal sám, z voleje však pálil nad branku.